Početna Ekonomija Luka Kotor bez kruzera: Planirano 560 brodova, ostvareno samo 2% očekivanog prihoda

Luka Kotor bez kruzera: Planirano 560 brodova, ostvareno samo 2% očekivanog prihoda

3

Kotor je ove godine bez plovećih džinova i hiljade putnika koji obilaze Uneskov grad, Boku i Crnu Goru. Kruzing industrija je jedan od najpogođenijih sektora turističke industrije tokom pandemije Covid – 19. Posljedice prestanka djelatnosti više od 4 mjeseca, ogledaju se u teškom ekonomskom položaju svih učesnika na kruzing tržištu i dovele su u pitanje održivost njihovog poslovanja.

„Luka Kotor“ AD kao značajna kruzing luka suočava se takođe sa veoma teškim poslovnim ambijentom zbog epidemiološke situacije, jer je od početka godine realizovano samo 2% planiranog prihoda, kaže u razgovoru za Radio Jadran, izvršni direktor, Marko Radulović.

– Od 16. marta 2020.godine naredbom NKT-a je zabranjeno uplovljavanje kruzera i do danas je ista naredba na snazi. Imajući u vidu da je do izbijanja epidemije, zabilježeno samo nekih 9 ticanja brodova u periodu predsezone logičan je slijed da do danas Luka Kotor je zabilježila gubitak svih planiranih prihoda. U 2020. godini je zabilježena najava čak 560 brodova i planiran prihod po istom osnovu od 4,6 miliona eura. Od početka godine je realizovano svega 2% planiranog prihoda i sa trenutne pozicije u odnosu na epidemiološko stanje i proces reaktivacije kruzing industrije procjene su da će taj procenat ostvarenja prihoda do kraja godine eventualno biti uvećan za nekih 2% – ističe Radulović.

Očekivani broj jahti iznosio je oko 1600 plovila. Od početka godine na vezu je bilo 120 jahti, što predstavlja 7,5% planiranog obima poslovanja. Trenutno na vezu u marinskom dijelu u luci Kotor je svakodnevno oko 15 plovila (od čega je 80% čarter plovila na stalnom vezu, navodi Radulović.

Buđenje kruzing tržišta ide sporo

Ovih dana je iz Đenove isplovio MSC Grandiosa, prvi megakruzer, koji je nakon uvođenja epidemioloških mjera u martu, zaplovio s turistima Mediteranom. Prvo krstarenje koje uključuje Hrvatsku je tek u planovima za 1.novembar i to na ruti Bari – Mikonos – Pirej- Saranda – Dubrovnik – Venecija. Pominje li iko od kruzing kompanija Crnu Goru i dolazak u Luku Kotor, pitamo našeg sagovornika:

– Kada su u pitanju novosti s kruzing tržišta situacija je i dalje neizvjesna. Postoje indikacije od strane velikih kruzing kompanija da se vrate na tržište, ali nepredviđeni tok epidemiološke slike u svijetu ne ide im u prilog. Svjedoci smo par pokušaja isplovljavanja kruzera uz svo poštovanje mjera za suzbijanje širenja virusa koji su se u krajnjem ishodu pokazali neuspješnim i nanjeli određenu štetu ukupnoj kruzing industriji kroz negativan medijski prostor.

Luka Kotor je takođe imala par upita kruzing kompanije koju ste naveli. Imajući u vidu prethodno navedenu zabranu uplovljavanja kruzera menadžment Luke Kotor se obratio NKT-u za smjernice u pogledu eventualnog otvaranja granica za uplovljavanje i mjere koje bi trebalo sprovesti u slučaju realizacije istih- navodi Radulović.

Prema njegovim riječima jako je bitno navesti da za razliku od Hrvatske, pa i drugih destinacija koje su uključene na itinerere kruzing kompanija, Crna Gora mora da posebno vodi računa da ne ugrozi svoj zdravstveni sistem, s obzirom na masovnost koju nosi sa sobom kruzing industrija.

– Ono što treba istaći jeste da kruzing kompanije neumorno istrajavaju na pronalasku načina da se vrate na tržište prioritetno vodeći računa da ne ugroze ljudske živote. Govoriti o potpunom povratku djelatnosti mislim da će biti moguće tek nakon pronalaska vakcine – ocjenjuje Radulović.

Investicije uz pomoć kredita IRF-a

U ovoj godini, u kojoj se očekuju gubici, ni planirane investicije nijesu moguće, ipak, u Luci Kotor dobiće kreditna sredstva koja će im omogućiti lakši povratak na kruzing tržište.

– Biološki potres, koji je zadesio ne samo Crnu Goru već i cijeli svijet, doveo nas je u situaciju da u uslovima otežanog i može se reći zatvorenog poslovanja nastojimo održati poslovnu likvidnost. Period koji je pred nama i sa ove tačke gledišta izuzetno je neizvjestan jer ne zavisi od nas samih već je rezultat eksternih faktora. Kao koncesionar obavezali smo se da ćemo u tekućoj godini realizovati određene investicione aktivnosti, što smo i započeli nakon malog zastoja usljed epidemiološke situacije. Konkretno, pokrenuti su tenderski postupci za projektnu dokumentaciju i pripremne radnje za investicione aktivnosti. Kako je izvjesno da ćemo pretrpjeti velike gubitke u ovoj godini zbog pandemije Covid-19, zahvaljujući Vladi Crne Gore i trećem paketu mjera uspjećemo da preko IRF-a obezbjedimo potrebna kreditna sredstva kojima ćemo realizovati onaj dio investicija koji će nam omogućiti najbrži povratak na tržište i stvoriti uslove da spremno dočekamo oporavak kruzing industrije – zaključuje izvršni direktor Luke Kotor AD, Marko Radulović.

3 Komentari

 1. ovo je globalni problem i svugdje je tako. Zao mi je jer jako puno ljudi je zivjelo od kruzera ali sta da se radi, nadajmo se da ce se situacija popravljati

  8
  1
 2. Takvi su svi planovi nase vlade osim onih koliko ce ko pokrast e tu procjenu prebace po 300-400% minimum.
  Lijepo je nas narod rekao ” Kome je malo, vazda mu bilo malo “

  11
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code