LUKA POPADIĆ: «SAMO ENTUZIJAZMOM DO FILMA«

LUKA POPADIĆ: «SAMO ENTUZIJAZMOM DO FILMA«

362
0
Podijeli

luka popadicU amfiteatru Hrecegnovskog pozorišta odvijaju se svake noći u okviru 27.HFF Montenegro film festivala projekcije studentske selekcije. To su filmovi studenata sa deset Akademija: iz Beograda, Skoplja, Ljubljane, Zagreba, Novog Sada, Banjaluke, Sarajeva i sa Cetinja.
Od ukupne godišnje produkcije koju čini više od 100 studentskih filmova, od 79 prijavljenih filmova sa ovih akademija, odabrana su 23 koji su s jedne strane reprezentativan uzorak rada svakog pojedinačnog fakulteta, a sa druge – najrazličitija filmska djela koja prevazilaze studentski zadatak. Sinoć se predstavio FDU iz Beograda. Film »Crveni sneg«, Luke Popadića premijerno je otvorio selekciju. Studentski filmovi se rijetko bave istorijom, sve je popularnije moderno društvo, a ovaj mladi autor se, ipak, odlučio da dramatizuje jedan događaj iz perioda njemačke okupacije.
– Htio sam da uradim nešto što me dugo prati. Ušao sam u projekat znajući da taj film neće biti u duhu vremena i na neki način u trendu onom što se traži na festivalima. Bavio sam se njemačkom okupacijom Srbije i zakonom 100 za 1. To sam radio iz vizure jednog njemačkog oficira i njegove moralne dileme. Film »Crveni sneg« uradio sam zato što jedan dio moje porodice potiče iz Kragujevca i kada sam bio mali obišao sam spomen park, gdje su mi ispričali priču kako je poslije strijeljanja pao snijeg i da se on natopio krvlju. To mi je ostalo u sjećanju. Imao sam 6-7 godina i ta me slika pratila dvadeset i nekoliko godina kasnije uspio sam da to na neki moj način obradim. Takođe sam probao da se bavim odnosom Srbije i Njemačke, gdje taj hegelovski duh istorije provijava i danas. Kad pričamo o proširenju EU i srsko-njemačkim odnosima kao da se granica Istočnog i Zapadnog Berlina još vuče gdje se naša istorija lomi i ta dva principa sam probao da sukobim u mom filmu – objasnio je reditelj.
Ovaj film ima prilično veliku ekipu. Kada se zna da je i u Srbiji budžet za kulturu mali, a za film ove godine ga i nema, to što mladi autori ipak uspjevaju da snime film predstavlja podvig. Svuda je mladima teško uraditi fim, kaže Popadić:
– Jedini način na koji možemo da radimo je veliki entuzijazam i energija i velika želja i borba za film. To je recept, drugog nema – smatra Luka Popadić koji vjeruje da protesti stvaralaca ne mogu za sada mnogo promjeniti odnos vlasti prema njima. Tek nas čekaju žešći protesti i otvaranja »Pandorine kutije«, misli Popadić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code