Početna Ekonomija Luka Zelenika i akvatorijum uskoro na tenderu

Luka Zelenika i akvatorijum uskoro na tenderu

17

Morsko dobro bi trebalo uskoro da raspiše javni poziv za zakup akvatorijuma Luke Zelenika i sidrišta. To javno preduzeće je nedavno dostavilo resornom Ministarstvu  Odluku o objavljivanju javnog poziva, a na posljednjoj sjednici Vlada Crne Gore je dala “zeleno svjetlo” za zakup akvatorijuma luke Zelenika i sidrišta. Odluka je donijeta na osnovu Prostornog plana područja posebne namjene za morsko dobro – Sektor 4 “Meljine – Zelenika”.

Odlukom o određivanju luka prema značaju, Luka Zelenika određena kao luka od lokalnog značaja, mada je Luka Zelenika  registrovana i za međunarodni saobraćaj. Uplovljavali su hidrogliseri i teretni brodovi, davno i putnički.

Do sada je korisnik ovog dijela morskog dobra bilo Mješovito AD i za očekivati je da učestvuje u nadmetanju kada javni poziv bude raspisan. Imaće prednost, upravo zbog toga što je dugogodišnji korisnik obale.

Prema našim informacijama, javni poziv bi trebalo da bude raspisan sljedeće sedmice, ili odmah poslije državnog praznika, 13. jula.

 

Šta je predviđeno koncesijom?

Koncesija bi trebalo da obuhvata akvatorij neposredno uz dio obale u širini od 50 m, ispred tri katastarske parcele KO Kuti, kao i akvatorij sidrišta Luke Zelenika, ukupno 2200m².

Prema Prostornom planu Morskog dobra, osnovna namjena Luke Zelenika je putnička i teretna luka sa slobodnom zonom. Na osnovu čl. 14 Zakona o lukama, moguće je dio akvatorijuma dati na koncesiju, prema postojećem stanju luke. Kroz koncesioni akt, prema prostornim mogućnostima treba definisati i eventualno sidrište. Za definisanje regularnog statusa kompletne luke Zelenika potrebno je riješiti pitanje vlasničkog -korisničkog prava na kopnenom dijelu luke.

Zakon o lukama predviđa da lukama od lokalnog značaja u Crnoj Gori upravlja Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Odlukom o određivanju luka prema značaju, od lokalnog značaja proglašene su još: Luka Škver, Luka Risan, Luka Tivat-Porto Montenegro, Luka Tivat-Kalimanj i Luka Budva.

Briga o upravljanju, pružanje lučkih usluga u luci i na sidrištu luke, obezbjeđivanje poslovanja luke u skladu s tržišnim principima, samo su neke od nadležnosti koje proističu iz Zakona o lukama.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore obavio je batimetrijsko snimanje lučkih akvatorija i izradio nautičke planove za luke od lokalnog značaja.

 

Ostali silosi bez cementa  

Luka Zelenika je poznata i po dva silosa za rarsuti cement, čiji rad su 2008. godine osujetili građani protestima i na referendumu, kao i tadašnja vlast u Novom. Poništena je građevisnka dozvola, izrađene razne kontradiktorne ekspertize o štetnosi silosa. I danas su podijeljena mišljenja oko toga koliko bi njihov rad mogao ugroziti ili unaprijediti mjesto.

Zelenika je, inače, mjesto gdje je 1902. godine počeo crnogorski turizam! Prvi hotel „Na zelenoj plaži“ sagrađen uz more. Ostaci tog zdanja propadaju. Zelenika je do 1968. bila i zadnja stanica na uskotračnoj željezničkoj liniji od Sarajeva.

Kao značajan  privredni kolektiv, ostala je danas Luka, sa neriješenim statusom.

 

Neke karakteristike Luke

Luka Zelenika je u potpunosti izložena S i SW vjetrovima, koji kada duvaju jako, stvaraju pijavicu u akvatoriju luke. Sjeverni vjetrovi duvaju u jakim naletima, ali zbog malog privjetrišta ne stvaraju velike valove. U akvatoriji luke javlja se jaka struja u istočnom smjeru.

Velike dubine na prilazu luci i u lučkoj akvatoriji, uz odsustvo prepreka za plovidbu omogućuju nesmetano i sigurno uplovljavanje u luku. Dubine na gatovima su velike: na NW gatu minimalna dubina uz samu obalu je 6.6 metara, dok je na SW gatu minimalna dubina uz obalu 7.7 metara. Treba imati u vidu da su vezovi u luci izloženi S i SW vjetrovima i talasima koje ovi vjetrovi stvaraju.

Luka Zelenika ima funkciju trgovačke luke registrovane za međunarodni pomorski saobraćaj i funkciju graničnog prelaza na kome strana nautička plovila (pleasure crafts) obavljaju neophodne procedure pri ulasku u vode Crne Gore.

Granični prelaz koristi NW gat luke dužine 134 metra i fizički je odvojen ogradom od ostalog dijela luke. Na gatu graničnog prelaza nalazi se osam bitvi za privez plovila, dva priključka za struju, dva priključka za krcanje pogonskog goriva i hidranti za vodu.

Luka koristi SW gat dužine 130 metara. Na gatu se nalazi devet bitvi za privez brodova, dva priključka za struju i hidranti za vodu.

 

Sidrište, voda, struja, gorivo,kontrola

 Veliki brodovi mogu sidriti na prostoru između Zelenike i Kumbora i to je najbolje sidrište u Hercegnovskom zalivu.

U luci se, uz operativnu obalu, nalaze hidranti za vodu i prključci za struju. Na obali, u zoni graničnog prelaza na NW gatu, nalaze se dva priključka za gorivo. Uz Luku se nalaze ispostave Lučke kapetanije i Carine.

Moguć je prilaz motornim vozilom do luke, a za dalju komunikaciju može se koristiti Jadranska magistrala, koja prolazi nedaleko od ulaza u luku.

17 Komentari

 1. Molim gospodina iz morskpg dobra da pogleda Milasinovica plazu koliko jeostavljeno slobodnog prostora bez lezaljki i gdje misli da se kupajuTopljani?

  8
  1
 2. @Palmin Surlaš,operativna obala, luka i akvatorij se ne mogu privatizovati.Raspisuje se tender koje privredno društvo će imati pravo upravljanja i koncesiju nad istim,određeni niz godina.

  4
  3
 3. Ma dajte sve privatizujte kumim vas Bogom. Sve ono za šta ne treba mozak treba da se što prije otudji kako bi Marović i njemu slični prenijeli sve te novce na off-shore i da oni makar uživaju kad nama ne daju. Kad sve rasprodate idite i “Vi” sa svim parama iz Crne Gore i ostavite nas jadove da umremo u bjedi, sirotinji i go…ma koje ste nam vi ostavili. Lijepo će vam se plemenska imena i prezimena upisati u Crnogorsku Istoriju i budite uvjereni da će vas i u narednih 1.000 godina neprekidno pominjati i proklinjati.

  29
  3
 4. A dje je onaj ekspert od Vladana Vujovića što je upropastio i Mješovito i Novito.Zna li se koliko je prodao imovine Mješovitog do sada i što ono troje /četvoro radi u nekadašnjoj centrali gdje je bilo upošljeno stotinjak. Ako nece da kažu znaju partije znaju li što novinari ili to svake treće god. pretrče i smatraju apsolviranim.

  21
  3
 5. Da li ovo znači da davanjem u zakup luke u Zelenici Lučka kapetanije i Carina,policija moraju da napuste luku a sa time gubimo mogućnost prijeve i kontrole svih nautičara koji ulaze u zaliv?
  Da li je moguće da kao prvi grad na ulazu u Boku sve te brodove,jahte i jedrilice samo šaljemo dalje nekome prema Tivtu ili Kotoru gubeći naplatu vinjeta prilikom prijave i kontrole.
  Ovo je žalosno da kao grad i opština postajemo i sa ovim samo prolazna destinacija i da dajemo sve nekom drugom istovremeno gubeći goste i srestva.

  29
  4
 6. Sve plaze od Galeba do Kruša sa 110% ležaljki na plažama.
  A najgore je što zuje prazne.
  Šta radi Morsko dobro,vide li oni ovaj haos.6949

  23
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code