LUKŠIĆ-FILE: ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA TREBA DA POBOLJŠAJU VLADAVINU PRAVA, EKONOMIJU I INFRASTRUKTURU

LUKŠIĆ-FILE: ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA TREBA DA POBOLJŠAJU VLADAVINU PRAVA, EKONOMIJU I INFRASTRUKTURU

140
0
Podijeli

Ministri vanjskih poslova šest zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Srbije i domaćina Crne Gore, sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i generalnim sekretarom Savjeta za regionalnu saradnju, Goranom Svilanovićem, na neformalnom sastanku u Kotoru, razgovarali su o unapređenju saradnje.

Utvrdili su tri oblasti kojima će posvetiti u narednom periodu više pažnje. Kako je izjavio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a potvrdio medijima evropski komesar Štefan File, riječ je prvo o vladavini prava, s obzirom da to zahtjeva i proces pridruživanja. Zatim o unapređenju ekonomskog upravljanja, s obzirom na krizu koja traje i potrebu da zemlje regiona budu na nju otpornije. Najzad neophodno je unaprijediti infrastrukturu i povezati infrastrukturno zemlje regiona, dati veću podršku regionalnoj trgovini i uklanjanju poslovnih barijera. To je i strategija za Jugoistočnu Evropu do 2020. godine, koja podrazumjeva ekonomsku efikasnost regiona, podsticaj zapošljavanja, ispunjenje i usklađivanje obaveza sa evropskim zakonodavstvom, podsjetio je Lukšić.
Štefan File je izjavio da su zemlje regiona napavile novi korak ka priključenju EU, sjele da razgovaraju i ojačaju saradnju u oblasti vladavine prava, transporta i energetike. On je najavio ministarsku konferenciju nakon ljeta na kojoj će biti dogovoreni konkretni projekti za poboljšanje infrastrukture u regionu.
– Moramo pomoći da zemlje Zapadnog Balkana postanu konkurentne, ne samo u lokalno, već i šire. Ovakva saradnja samo može da unaprijedi put zemalja Zapadnog Balkana ka EU, ustvrdio je File.
Nakon oficijelnih izjava evropski komesar je pristao da odgovori samo na nekoliko novinarskih pitanja, oko eventualnih zlupotreba MANS-a u korišćenju grantova, natpisa u „Informeru” i napadima na Vanju Ćalović, a zatražen je komentar na izjavu šefa Evropske delegacije Mitije Drobniča da nije bilo potrebe da Crna Gora uvodi sankcije Rusiji.
Diplomatski, File je kazao da Evropska komisija i sve instiutucije rade po pravilima i nema zloupotreba. Ne želi da niko zloupotrebljava fundamentalnu slobodu govora i sa zabrinutošću posmatra medijsku scenu u Crnoj Gori. Nada se da će Vlada preduzeti korake da se situacija sa „Informerom” raščisti, a da će se novinari pridržavati etike i profesije.
File je kazao da je delegacija EU u Crnoj Gori tu da bi pomogla u procesu pristupnja i da to treba da radi u ličnim kontaktima, a ne preko medija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code