LUKOVIĆEV PRVJENAC: “POMORSKA LICA BOKE KOTORSKE”

LUKOVIĆEV PRVJENAC: “POMORSKA LICA BOKE KOTORSKE”

177
0
Podijeli

pomorska lica boke kotorskePromocija prve samostalne knjige novinara i publiciste Siniše Lukovića iz Tivta “Pomorska lica Boke Kotorske” biće upriličena večeras u 20 h u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.
Riječ je o knjizi koja sadrži 33 poglavlja, tj. teksta koji su bili djelimično objavljivani u nekim sedmičnim ili mjesečnim publikacajima Pomorskog muzeja Crne Gore i u štampanim crnogorskim medijima, a pripadaju žanru popularne istoriografije. Jer, govore o ljudima, događajima ali i brodovima koji su na neki način povezani sa Bokom Kotorskom, i to u periodu od prvih decenija 19. do sredine 20 vijeka.
To što je “inžinjer pomorstva koji je zalutao u novinarstvo”, kako sebe naziva autor, jedan je od osnovnih razloga za zbirku pomorskih noveleta, ali i ljubav prema brodovima. Tako se, eto, upustio u ovo svojevrsno putovanje kroz vrijeme, ispričao je Radiju Jadran, Siniša Luković:
“Drugi razlog je što sam želio da pišem o nekom, po meni, ljepšem, romantičnijem, viteškijem vremenu naše prošlosti u odnosu na vrijeme u kojem živimo danas, tako je stvaranje te knjige bilo svojevrsno bježanje od stvarnosti i bavljenje nekim mnogo ljepšim stvarima od onoga što nosi svakodnevica”.

Sinisa LukovicLuković navodi da je period o kojem je pisao veoma bogat ličnostima koje su obilježile pomorsku istoriju Crne Gore i da je jako teško i odrediti one koji su se svojim djelovanjem najviše istakli. Kako je dodao, u knjizi je pomenuo pomorska lica koji su naši ljudi – rođeni, živjeli, ili se ostvarili u Boki.
“Tu odmah imate jednog kapetana Petra Zambelića sa Luštice, kapetana Miloša Vukasovića iz Orahovca, Špiridona Gopčevića mlađeg alijas Lea Brenera, inžinjera Antona Lukovića i druge… Pored njih tu su i strana lica koji su bili povezani sa Bokom a ostavili su trag u svjetskoj istoriji, kao što su admiral Karl Denic, admiral Vilhelm Kanaris i čuveni sveštenik Martin Di Moler”.
Luković je istakao da je izuzetno zadovoljan dosadašnjim reakcijama koje je knjiga izazvala što će mu biti dodatan vjetar u leđa za neko novo ostvarenje.
Pored autora o knjizi će večeras govoriti urednik izdanja Nikola Malović i recenzent Petar Palavršić, a u muzičkom dijelu programa nastupiće flautiskinja Angela Mijušković.
Izdavač knjige je hercegnovska knjižara „So” a knjiga će se po cijeni od 19,90 eura naći u svim bolje opremljenim knjižarama Crne Gore.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code