Početna Društvo Luštica i Portonovi prvi bi mogli primijeniti mađarsku tehnologiju za smanjenje gubitaka...

Luštica i Portonovi prvi bi mogli primijeniti mađarsku tehnologiju za smanjenje gubitaka na mreži

5

Primjenom sistema senzorskog upravljanja vodovodnom i kanalizacionom mrežom iz jednog operativnog centra, visokosofisticiranom mjernom opremom, iz mađarskog Udruženja Vodovoda i kanalizacije uspjeli su da smanje gubitke vode od preko 50 odsto na impresivnih 15 odsto. To bi bokeljskim vodovodnim preduzećima, kao i budvasnkom itekako koristilo, saglasni su njihovi predstavnici nakon prezentacije koju su priredili mađarski eksperti, na čelu sa konsultantom Atilom Farkašom.

Taj sistem mogao bi biti primijenjen i u Herceg Novom, iako bi bilo komplikovanije zbog složene konfiguracije terena, objašnjava za Radio Jadran direktorica “Vodovoda i kanalizacije”, Olivera Doklestić:

„Sistem koji oni propagiraju zasniva se na daljinskom očitavanju potrošene vode, gdje se računa na mnogo broj uposlenih inkasanata. S druge strane, postoji i mreža senzora na cjevovodima, mjeračima protoka i vodomjerima, preko kojih se registruje enormna potrošnja velikih potrošača, na osnovu čega se može zaključiti da dolazi do procurivanja na mreži koja nijesu normalna i gdje treba reagovati. Mi to nemamo – imamo opremu i tim za detekciju i vodoinstaletere i popravljaju. Mađari su ispred nas sa ovom opremom više od deset godina i razvili su tehnologiju koju su nam prezentovali“, navela je Doklestić.

Predsjednik Udruženja svih vodovodnih i preduzeća za prečišćavanje otpadnih voda u Mađarskoj i direktor preduzeća Bacsviz Viktor Kurdi naveo je da su do uvođenja sistema, imali probleme zastarjele mreže, velike gubitke iznad 50 odsto i učestalu krađu vode. Prije pet godina razvili su organizaciju razvoja tehnologije i postavljanja pod IT kontrolu svih velikih potrošača i naselja.

A kako se u našem “Vodovodu” bore sa smanjenjem gubitaka?

„Mi smo u Novom posljednje dvije godine smanjli gubitke po 5%, međutim, i dalje su ti tehnički gubici kao razlika između proizvedene i fakturiasane vode veliki i neodrživi. U zimskom periodu je to 78% od ukupne proizvedene vode. To je „opravdano“ jer nemamo kome da prodamo vodu, s obzirom da je polovina brojila „mrtva“, nema potrošača, a ljeti je to između 50 – 55%“, naglasila je Doklestić.

Zato bi primjena mađarske tehnologije bila višestruko isplativa, jer njihovo iskustvo govori da se za dvije godine vrać uloženi kapital, a gubici su smanjeni i unutrašnjom reogranizacijom u preduzeću:

„Njihov sistem je vrlo primjenljiv i za aglomeracije koje tek rade vodovodnu mrežu, kao što je slučaj na novskom dijelu Luštice, gdje je trenutno nema. Takođe i u Portonovom, gdje može biti između 1.000 – 2.000 brojila i gdje imaju sopstveno „zaokruženo” područje. Mi ćemo im isporučivati i naplaćivati vodu na osnovu 4 vodomjera na ulazu u naselje, ali unutar imaju nezavisan sistem sa mrežom i operativom za popravke. Tako će biti i na Luštici“, objasnila je Doklestić.

Inače, mađarski eksperti obišli su Filter srtanicu Mojdež, mašinsku halu, rezervoar Kanli kulu, pogone u Zelenici, baždarnicu i magacin. Stekli su pozitivne utiske i pohvalli uredno poslovanje hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije”.

5 Komentari

  1. Rekoše li što Mađari iz svoje perspektive razvijenog zapada i stabilne ekonomije, povodom činjenice da su pumpna postrojenja vodovoda postavljena posred centra grada a da nemaju nikakav oblik zaštite od širenja zvuka ka okolnim stambenim zgradama?

  2. Da li neko iz vodovoda prolazi pored crkve u DJenovicima prema Bijeloj mi se cini ide neka voda, da nije vasa slucajno ?
    PROVJERITE AKO NADJETE VREMENA !!!

    15
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code