Početna Eco Luštica od poljoprivrednog kraja do “deponijskog raja”

Luštica od poljoprivrednog kraja do “deponijskog raja”

11

Poluostrvo Luštica je do ekspanzije gradnje u turističke svrhe bila miran, poljoprivredni kraj, jer skoro da nije bilo porodice koja nije obrađivala zemlju i držala nešto stoke. Urbanizacija i pojačana izgradnja manjih hotelskih objekata, vikendica, vila, apartmana, “potisnula” je poljoprivredu i stočarstvo u drugi plan, a uz porast objekata za odmor, “procvjetale” su i nelegalne deponije.

Ružna smetlišta su praktično svuda, što nije dobra slika ni za postojeće, niti potencijalne investitore i turiste. Stoga mještani, čitaoci portal Radija Jadran, uz fotografije koje su nam poslali, apeluju na nadležna komunalna preduzeća da se ovaj problem što hitnije riješi.

“Deponije su počele da niču na sve strane. Na njima se može vidjeti svašta, od građevinskog materijala, šuta, zemlje, stakla, kućnih aparata, pa do guma kamiona, auta, plastike, drveta, najlona i drugog otpada. Povećava se obim deponija, što se više otpada istovara postaju veće”, pričaju mještani.

Na ovaj način uništava se i zagađuje priroda i šteti prirodnom pejzažu. Moramo voditi računa o očuvanju flore i faune, jer šta ćemo ostaviti generacijama iza nas – zagađenu i uništenu zemlju, dodaju oni:

“Povodom ovog problema Opština Herceg Novi, Komunalna policija moraju nešto preduzeti, ovo nije problem od juče, traje već godinama. Inspekcijski organi moraju biti ažurniji, bar 2 puta sedmično da obilaze teren i kažnjavaju, jer kažnjavanje je jedini način da se ova ružna praksa iskorijeni. Neophodno je zatrpati i zatvoriti deponije koje se nalaze uz lokalni put, kazniti počinioce”, zahtijevaju mještani Luštice.

Tvrde da se smeće dovozi sa različitih lokacija:

“Dovozi se i istovara otpad koji ne potiče sa Luštice. Polusostrvo ubrzano postaje besplatna lako dostupna deponija na koju dovozi i istovara ko što hoće. Ove deponije moraju biti “zatvorene”, budući da su neke i na državnoj imovini”, tvrde Luštičani.

Uništenu prirodu kako su poručili ne možemo vratiti, ali zato deponije možemo zatvoriti, a počinioce kazniti.

Provjerićemo što mogu učiniti nadležni, prije svega komunalna policija i hercegnovska I tivatska “Ćistoća”, ali i prije i poslije njihove intervencije, osnovno je da pojedinci, te bahati investitori, promijene svijest I ponašanje. Dok se to ne desi biće deponija, ne samo na Luštici.

11 Komentari

 1. Citava Crna Gora je otpad…smece na sve strane..ruglo!
  Nema volje ,sa par stotina kamera i monitoring centrom se sve moze pratiti, pa tim kretwnima oduzeti auta i kamione koje koriste za ekoloski teror i prodati a novac upotrebiti za ciscenje!

  15
  1
 2. Ja i moj drug zamalo sto nismo dobili batine lopatom prije 10tak dana. Idemo malo prosetak kad se ispred nas zaustavlja lik sa prikolicom punog suta. Ja mu kazem “ne mozes tu bacit sut i treba li zvat policiju” a on meni “ko kaze da ne moze i *ebe mu se za zakon”! Po akcentu lik je mjestanin 100%. I tako se prepiranje nastavilo sve dok nismo povadili telefone da ga slikamo. E onda je lik poludio, uhvatio lopatu i poceo da nam prijeti. Samo smo se okrenuli i otisli. Sto drugo da radimo. Al ce panduri doc zbog suta i prijetnji, tamo negdje Bogu iza ledja. Lik je bio u pravo za jednu stvar, nema deponije za gradjevinski otpad. Ako sam dobro obavjesten, treba od komunalnog trazit kontejner i platit odvodjenje istog, sto je skupo i neprakticno za male radove. Jeli moguce da nisu u stanju stavit jedan takav kontejner za kolektivno skupljanje suta negdje blizu deponije? Isti ja cu renovirat kupuatilo i sto cu sa otpadom?

  12
 3. Neophodno je zastiti zivotnu sredinu od bahatih pojedinaca kojima je zarada bitnija od bilo cega drugog. Sva mjesta manje vise imaju isti problem, pogotovo mjesto kao Lustica koja vjerovatno nema nikakav inspekciski nadzor. STOP unistavanju dokle vise!

  11
 4. Dođite malo u zaleđe Đenovića, Baošića i Bijele da vidite koliko ima deponija divljih smeća i šuta, to je užas. Sada ima više pješaka pa se zgražavaju. Ništa ne rade, ni Andričkini komunalci ni Uprava policije…jedino kao ovi na geanici, žmure za sitne novce.

  18
 5. Što čine ovi turisti,sram ih bilo. Od kada kafane ne rade zaleđe Herceg Novog je baš lijepo okićeno. Svako drugo drvo ima bar po jednu ili više maski ili nailon kesa okačenih po granama. Po zemlji umjesto snijega su posute limenke, staklene boce, kutije od cigara…

  18
 6. Za rešavanje ovog problema su dovoljne 3 stvari:
  1. Kamere
  2. Kamere
  3. Kamere

  Jedan put vodi do Luštice, a ne 10 pa da je teško ili skupo ili nemoguće pokriti kamerama.

  18
  1
 7. Na slici iza smeća ilirska gomila! Toliko o očuvanju kulturno istorijskih spomenika!
  Arheološki spomenici su nam na izdisaju, potrebna je hitna zaštita i revizija svih, naročito po Boki Kotorskoj!

  24
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code