Početna Društvo Luštica raj za turiste i investitore, samo da je puta, vode, rasvjete…

Luštica raj za turiste i investitore, samo da je puta, vode, rasvjete…

17

Sezona na poluostrvu Luštica protiče,uglavnom, kao i na ostatku primorja kada je riječ o posjeti. Na početku evidentno lošija popunjenost privatnog smještaja, ali posljednjih dana oni koji se bave turizmom na hercegnovskom dijelu poluostrva se ne žale.

Furešti godinama sve više dolaze na Lušticu, poznatu po mnogim pomorskim i ribarskim legendama, jednistvenim maslinjacima, čuvenom siru iz ulja, sušenoj ribi, pršutu, fadžoli, čagljima, crkvama, posebno onim sa dva oltara…

Poluostrvo, dugo 13 km, a sa malim uvalama i rtovima, skoro 35 km, bogate prošlosti , slabo je naseljeno, jer nema razvijenu infrastrukturu.

Planovi o gradnji vodovoda, puta, rasvjete, elektro mreže, sporo se ostvaruju. Veliki investitori, za razliku od tivatskog dijela, na hercegnovskom to uzimaju kao glavni razlog za kašnjenje obećanih projekata.

Oni manji i dalje “krče” luštičke maslinjake, maginje, rogače, smokve i drugo rastinje, sve do obale i prave svoje male hacijende.

Bez predsjednika Mjesne zajednice

Nekoliko stotina stalnih stanovnika u 14 zaselaka na poluostrvu, koje pripada Herceg Novom, sve se više bavi seoskim turizmom.

Svi jezici svijeta se mogu čuti iz kuća u Rosama, Klincima, Mrkovima, Tićima, Eracima, Babuncima, Radovanićima, Zambelićima, Begovićima, Brgulima, Mardarima, Zabrđu…A tu su i čuvena izletišta Plava špilja, Žanjic, uvala Mirište, poluostrva Arza, ponta od Vesla, plaža Dobreč.

Tako je i ovoga ljeta, posebno u Tićima, gdje su Morici, jedini proizvođači organskog maslinovog ulja, istovremeno i pravi primjer razvoja eko i seoskog turizma. Mada Mjesna zajednica Luštica već četiri mjeseca nema predsjednika. Dosadašnji, Jovan Moric, želio je da „pauzira“ i posveti se više svom poslu i obavezama na porodičnom imanju.

Uz to, kako je kazao Radiju Jadran, nezadovoljan je sporom realizacijom dva „ključna“ problema na Luštici – revitalizaciji puta koji bi povezao svih 14 zaselaka na novskom dijelu Luštice, te spajanju javne rasvjete na mjestima gdje je nema.

Izbor predsjednika Mjesne zajednice mora da se uskladi sa novom regulativom na opštinskom nivou, što na Luštici još nije urađeno, jer nije sazvan zbor građana.

„Nekako smo „ostali u zapećku“. Odlagali smo sazivanje zbora građana „danas, sjutra“, onda su me mještani molili da ostanem još mjesec, dva i tako u nedogled…. Želio sam da se to obavi što prije da bih i ja bio legalno izabran i mogao da izvršavam obaveze iz nadležnosti rukovodioca Mjesne zajednice, a da ne bih poslije imao problema, bio eventualno optuživan za nešto i slično…“ – priča Moric.

On je o svojoj odluci u susret sezoni obavijestio i sekretarku za lokalnu samoupravu, Vesnu Samardžić, kako bi se mogao izabrati neko drugi. U međuvremenu, administrativne i druge obaveze u Mjesnoj zajednici obavlja sekretar, Zoran Stojković, tako da sve funkcioniše bez problema.

Moric ističe da su na vrijeme obavljene dvije važne stvari – obezbijeđen prevoznik brodom do Herceg Novog i snabdjevač vodom cistijernama tokom sezone. Međutim, sa druge strane sporo isu duge važne stavri za život na Luštici:

“Kad sam postao predsjednik Mjesne zajednice, želio sam da sprovedemo rasvjetu u svako selo i u tome smo uspjeli i da krenemo u rekonstrukciju puta koji povezuje sela. Riječ je o 14 km dugom putu od Krašića do Radovića kroz Lušticu, koji povezuje 14 zaselaka. Sa izvođačem Carinvest iz Kotora potpisan ugovor, ali zbog loših vremenskih uslova i obaveza izvođača, taj posao ostavljen je za septembar“, priča Moric.

Drugi problem je javna rasvjeta. Do sada je javnom rasvjetom „pokriveno“ oko 7 i po kilometara seoskih dionica. Nedostaje još oko kilometar u selima Marovići i Đuraševići, odnosono da se postojeća rasvjeta proširi i obnovi, objašnjava Moric:

“Mi smo kao Mjesna zajednica za svih tih 7 km obezbijedili stubove i lampe, ukopali stubove i onda čekali 3 godine da bi Komunalno stambeno dolazilo jednom – dvaput godišnje i spajalo po jedno selo. I sada, kad sve to saberemo za ove tri godine, za tih 7 km bilo je potrebno 6 radnih dana da se sve završi. Za sela Marovići i Đuraševići kupili smo i stubove i lampe, ali još čekamo ekipu KS da dođu to da spoje…Sve nešto stoji, sve se čeka na to, ne znam zašto“, priča naš sagovornik.

S obzirom da je sezona u toku, sljedeći zbor građana mogao bi biti održan nakon sezone, u septembru, eventualno oktobru, a onda možda Ljuštica brže postane bolje mjesto za život.

17 Komentari

 1. Puno velikih placeva je prodato na Lusticu i ima dosta drzavnoga zemljista saznacemo jednoga dana da to pripada nekowm tajkunu.Pa kada se odradi neka infrastruktura radice se sto se hoce nece biti ni maslinjaka ni raja.

  9
  1
 2. Luštica raj … samo da je puta, vode, rasvjete…
  …. i PENZIJE! Za Crnu Goru je penzija predvorje raja; ponajbolje odmah po rođenju i da je što viša!

  8
  4
 3. Opština rado uzima pare za tzv ,,Komunalno opremanje”, ali nerado komunalno oprema placeve. Po zakonu, te pare isključivo se koriste za dovođenje vode, kanalizacije, puta, struje i gradske rasvjete do na dotični plac. Nije jasno zašto Tužilac ništa ne preduzima, jer se te pare koriste protivno zakonu, za tekuće potrebe. Nepravilno je sabirati masu na godišnjem nivou, što redovno rade.

  14
  3
 4. Što je sa vodom na Luštici !? Priča se,da se već sad u fazi priprema tehničke dokumentacije predviđena trasa ne poštuje!? Prilagođava se!!!

  11
  1
 5. Kada se na celom poluostrvu uvede kompletna infrastruktura, to ce biti kraj jednog razdoblja, smiraj poslednjeg bisera crnogorske rivijere. Pretvorice sve u urbane, Lustica Bay nalik, sredine. Nestace maslinjaci, prirodna, netaknuta priroda, nestace sve ono sto Lusticu odvaja u pozitivnom smislu od ostatka primorja. Razrovace i raskopace sve i prigrabiti za svoje dzepove oni kojima se to moze. I posle ce nam ponuditi beton, guzvu, ‘lezaljka na lezaljku’ plaze, ekstravagantne restorane sa istim takvim cenama i sl. A toga je Crna Gora vec prepuna.

  26
  5
  • I only can answer in English: You are right! They want a commercial Luśtica! Lamps and roads for nothing than more profit, more traffic, more tourism. I tried to explain Jovan about the problems with light-smog, but the only answer is that we NEED the lights all over ! Laterns high as on a motorway, fully beton.
   I came to Montendgro because I felt in love with the wild beauty, no tourism and friendly people. Now we have to fight for all these !

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code