Početna Ke Nova Luštički maškari održavaju drevnu tradiciju

Luštički maškari održavaju drevnu tradiciju

0

Vrijeme karnevala i maskenbala ove godine nije zaobišlo ni poluostrvo Luštica, gdje su u nedjelju, 10. marta, na bijele poklade, održani tradicionalni luštički maškari.

Riječ je o drevnom običaju za koji niko tačno ne zna otkada datira, međutim, Luštičani su tradiciju uspjeli da održe. Luštički maškari imaju zajedničko sa srodnim manifestacijama kojima je cilj, između ostalog „promjena identita“, međutim nije sve u potpunosti isto kao na maškaranju za maskenbale.

U maškare se kreće od ranog jutra, svi obučeni u bijelo i maskirani. Maškari imaju „mladu“ (muško obučeno u vjenčanicu), popa i barjaktara, a ostali su svatovi. Ulazi se u svaku kuću u Lušticu, domaćini ih dočekuju i poslužuju kao prave svatove. Mladu uvijek čašćava domaćin.

– Nepisano je pravilo da je na taj dan maškarima sve dozvoljeno, tako da se nerijetko dešava da stvari iz jedne kuće, završe kod domaćina na drugi kraj Luštice. Zbijaju se šale i čine razne škerce i niko se ni na koga ne ljuti. Pjesme i veselja taj dan ne fali. Izuzetak se pravi ako je kod nekoga korota, onda se ide bez muzike i pjesme, na čašicu rakije i razgovora – pričaju nam neki od učesnika.

Maškari idu u dvije grupe: veliki i mali. Mali maškari su najveseliji i najraspjevaniji.

Sedmicu poslije njih, spaljuje se karneval uz čitanje optužnice. Ove godine karnevo se zove „Mali od koverte“ i optužen je za sve loše što se prethodne godine desilo. Tog dana biće upriličen i maskenbal za najmlađe.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code