Maestro kao maestro: Boris Kraljević i “Ars longa”, završnica za novi početak

Maestro kao maestro: Boris Kraljević i “Ars longa”, završnica za novi početak

830
3
Podijeli

Koncertom pijaniste, maestra Borisa Kraljevića, kao i gudačkog ansambla Ars Longa nije sinoć zatvoren 33. Međunarodni festival Dani muzike u Herceg Novom.
dani muzike 200716Završna riječ pripala je, direktoru JUK Herceg Fest, Stevanu Koprivici, ali on nije htio da zatvori festival, vjerujući da je vrhunska muzika obojila ljeto i cijelu godinu. Dopala ga je, kaže, ambivalentna uloga onoga koji stavlja tačku na divnu i plemenitu misiju  Dana muzike, a krajevi nikad nisu prijali:

– S druge strane, stoji činjenica da se Dani muzike nastavljaju sljedeće godine, a da su ove godine u ovu salu doveli publiku, Novljane i furešte, koji su uživali u vrhunskim, maestralnim izvedbama muzike za sva vremena. Vrlo sam ponosan što su JUK Herceg Fest i Dvorana Park bili domaćini maestru Borisu Kraljeviću i njegovom sagledavanju klasične muzike, kako iz vizure umjetničkog direktora, tako i vrhunskog umjetnika. Herceg Novi je bogatiji za vrhunsku muziku, koja je obojila ljeto, a sa ovim večerašnjim koncertom i cijelu godinu. I zato neću da zatvorim Festival – kazao je Koprivica, pozdravljen burnim aplauzom.

Picerija i restoran

Ansambl Ars Nova je pred punom salom, izveo Hajdnov gudački kvartet u d-molu, op.76, br2, „ Kvintni kvartet“, a potom je nastupio sa maestrom Borisom Kraljevićem, koji je virtuozno, emotivno i doživljeno izveo Mocartov Koncert za klavit i orkestar br.12. u A-duru, K.414  verzija za klavir i gudački kvartet.

Nakon koncerta Boris Kraljević je priznao da je bio uzbuđen, ne samo tokom nastupa, nego i tokom svih festivalskih dana. Prije svega zbog susreta sa sjajnim umjetnicima i predivnom muzikom koju su darovali, kao i divnom novskom publikom, kao i onom koja odmor planira u vrijeme Dana muzike.

– Svih ovih godina koliko istrajavam na Festivalu, vodi me prije svega ljubav prema muzici, prema Herceg Novom, jer sam između ostalog u doživotnom dugu prema Mileni Lučić, mom prvom pedagogu, a prije svega velika je čast i zadovoljstvo nastupati pred ovako divnom publikom. To su dovoljni razlozi za veliki entuzijazam koji svi mi koji radimo Dane muzike osjećamo i iznova ulažemo energiju da sve ovo uspije.

Komentarišući repertoar vlastitog koncerta oslonjenog na Mocarta, u godini kada se slavi 260 godina od rođenja kompozitora, Kraljević je kazao da je Mocart voljeni kompozitor svakog normalnog muzičara, te da vjeruje da se isto odnosi i na publiku.

dani muzike 200716 2– Publika rado sluša sve od Mocarta. Nije mi nimalo bilo potrebno mnogo razmišljanja da se spoji interesantan jubilej i moj umjetnički ukus i moj izbor. Uživao sam dok sam sa kvarteteom Ars Nova izvodio ovaj koncert, a vjerujem da je tako bilo i sa publikom, kazao je Kraljević.

Ovog proslavljenog novskog pijanistu vodi umjetnički ukus i želja da se gosti, umjetnici visoke kategorije, osjećaju što bolje i prijatnije.

– Onima koji prvi put dolaze na Dane muzike, objasnim gdje dolaze i kakav je to Festival i koliko je značajan, a oni koji su već nastupali na Festivalu, znaju jako dobro da ih dočekuje brojna, dobronamjerna i obrazovana publika, koja i te kako cijeni njihov rad, kazao je Kraljević.

Nije lako biti bolji, ali to već sada obećava Kraljević za naredne Dane muzike, jer je visoki izvođački nivo vizit karta Festivala. Nada se da će imati veće razumijevanje gradskih odgovornih struktura i šire zajednice. Kraljević je kao i proteklih godina apelovao da  naredni Dani muzike konačno budu „počašćeni“  dobrim koncertnim klavirom, koji umjetnici zaslužuju.

Nakon Herceg Novog, Boris Kraljević imaće niz koncerata širom svijeta, čekaju ga studenti u Singapuru, kao i oni na majstorskim kursevima.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code