Početna Društvo Maja Bakrač: Uskladiti ponudu i tražnju na sezonskom tržištu rada

Maja Bakrač: Uskladiti ponudu i tražnju na sezonskom tržištu rada

0

images_slike_logo_zavod_za_zaposljavanjeNa evidenciji nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje, Biroa rada Herceg Novi, nalazi se 1416 Novljana, što čini stopu nezaposlenosti od 11% radno sposobnog stanovništva. Za očekivati je da ovaj broj bude smanjen tokom narednih mjesesci.
Centru za socijalni rad su 224 žene podnijele zahtjev za priznavanje prava na naknadu po osnovu 15 godina provedenih na Birou rada. Od toga je obrađeno 184 prijava i pozitivno ocijenjeno 137, dok je 47 odbijeno. Prijave koje do sad nijesu obrađene su u procesu provjere – kazala nam je dirktorka Biroa rada Herceg Novi,Maja Bakrač.
U susret turističkoj sezoni Zavod za zapošljavanje otpočeo je još jednu od mjera sprovođenja aktivne politike – posredovanje pri sezonskom zapošljavanju. Riječ je o programu osposobljavanja nezaposlenih lica za rad kod poslodavca, koji iako tradicionalno usmjeren ka ugostiteljstvu i turizmu, kao najatraktivnijim djelatnostima sezonskog karaktera, podrazmjeva posredovanje za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi, građevinarstvu, saobraćaju i sl.
maja bakrac rjPo riječima  Maje Bakrač, u svim biroima rada ZZZ-a Crne Gore organizovani su sektori za rad sa poslodavcima koji su u funkciji svakodnevnog pružanja informacija i kvalitetnog servisa poslodavcima. Cilj je uskladiti ponudu i tražnju na sezonskom tržištu rada:
– Pružamo široku lepezu usluga, besplatno oglašavanje slobodnih radnih mjesta, profesionalni odabir lica shodno potrebama poslodavca, učešće u finansiranju priprema za sezonsko zapošljavanje, dajemo subvencije u zapošljavanju određenih kategorija nezaposlenih lica. Ovaj sektor u ličnom kontaktu sa poslodavnicma, ali i iz ankete poslodavaca, koju mi inače kontinuirano sprovodimo svake godine, prikuplja podatke o kadrovskim potrebama poslodavaca, uslovima zapošljavanja sezonske radne snage i pruža informacije o raspoloživim kadrovima na evidenciji – kazala je za Radio Jadran, Maja Bakrač.

Stranci na sezonskom radu

Poslove oko zapošljavanja stranaca na sezonska radna mjesta preuzelo je ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova. Podsjećamo, Vlada Crne Gore usvojila je Zakon o strancima 1. aprla 2015. godine, koji predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao, ukoliko se na evidenciji Zavoda nalaze građani Crne Gore tog profila. Izmjenom Zakona o strancima, koja je stupila na snagu 3. juna, do 1. novembra 2015. godine, odložena je primjena članova 64, 66 i 133 stav 1 tačka 7. Radi se o članovima zakona kojima se propisuje ograničenje za zapošljavanje stranaca, traži potvrda Zavoda za zapošljavanje da takvih lica nema na evidenciji nezaposlenih, takođe i izriče novčana kazna za prekršaj ako je poslodavac dao pisanu ponudu za zapošljavanje stranca prije dobijanja potvrde Zavoda.

Podrška nezaposlenima i poslodavcima

Biro rada Herceg Novi realizuje Program osposobljavanja nezaposlenih lica koja nijesu bila u radnom odnosu posljednjih 12 mjeseci, za rad kod poslodavca. Program omogućava poslodavcima da saglasno svojim potrebama, osposobe nezaposlena lica u najkraćem trajanju od jednog mjeseca, zaposle ih na poslovima za čije obavljanje su osposobljeni u najkraćem trajanju od 3 mjeseca. Poslodavci koji neposredno po sprovedenom osposobljavanju zaposle nezaposlena lica, ostvaruju pravo na subvencije zarada za vrijeme rada ovih lica, u najdužem trajanju od 8 mjeseci. Mjesečna subvencija zarade je u visini ukupnih izdataka za minimalnu zaradu zaposlenog lica

Šansa za đake i studente

Kako u evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nema dovoljno radne snage za potrebe sezonskog tržišta rada, na raspoloaganju moraju biti i mladi ljudi, odnosno đaci i studenti. Ovakav projekat realizuje se po ugledu na slične projekte iz razvijenih evropskih zemalja, koje se u rješavanju problema oko sezonskog zapošljavanja u najvećoj mjeri oslanjaju na omladinu, a prvenstveno na srednjoškolce i studente.
– Sigurni smo da naši mladi ljudi mogu ponuditi kvalitet u obavljanju sezonskih poslova, ali i da se mi možemo osloniti na njih. Za njih organizujemo kratkotrajne seminare, odnosno obuke, sa namjerom da ih u što kraćem roku i na veoma efikasan način osposobimo za sezonske poslove – ističe Bakrač.
Inače, da bi se sprovele što kvalitetnije pripreme za sezonski rad i animirali mladi, Zavod za zapošljavanje organizuje sajamove sezonskog zapošljavanja. Do sada su organizovana dva sajma, u Kotoru i Podogorici. U najavi je i sajam sezonskog zapošljavanja 15. maja u Herceg Novom.
Direktorka Birora rada Herceg Novi, Maja Bakrač pozvala je sve mlade ljude, đake, studente i sve zainteresovane koji žele da se uključe u program sezonskog zapošljavanja, da posjete sajam gdje će biti u prilici da urade intervijue ili predaju svoje CV-e poslodavcima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code