Mala fešta od naranče osunčala Herceg Novi

Mala fešta od naranče osunčala Herceg Novi

3
Podijeli

Na terasi Gradske kafane  trećom Malom feštom od naranče predstavilo se 40 izlagača i proizvođača, a nastupili su i maskirani mališani „Tuti Fruti“ i mažoretke kluba Lili.

Lijepo  dekorisani štandovi, sa primamljivim jelima, mirisnim kolačima, džemovima, sokovimai i likerima od naranče privukli su brojne posjetioce koji su sa uživanjem degustirali sve što su mlogli i htjeli.

Picerija i restoran

Malu feštu  otvorila je savjetnica za politiku kvaliteta proizvoda  Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Melisa Čekić, koja je kazala da joj je čast što je u Novom gdje je evidentno očuvanje tradicionalne proizvodnje i tradicionalne recepture džema:

– Politika kvaliteta, odnosno proizvodnju koju mi usmjeravamo, ide u pravcu da se proizvod  na najbolji način zapravo valorizuje kroz turistički sektor i predstavlja najbolju formu  prezentacije naše zemlju strancima i turistima – poručila je Čekić.

Predsjednica NVO Ruke, Milina Kovačević, u ime organizatora smatra da su  ova, ali i stađunske fešte  model kako se može motivisati građanstvo i zajednica za korišćenje resursa kojima obiluje naša priroda. Sve je napravljeno sa dosta vedrine i ljubavi i proizvodi  se posjetiocima nude  od srca.

Fešta ima i humanitarni značaj. Tema donatorskog stola su torte i više od deset su donirale pekare, poslastičarnice, restorani, organizacije, domaćice.

– Čak imamo i jednu tortu koju je napravila jedanaestogodišnja djevojčica, Faima Miljević, najmlađa učesnica Fešte.  Sve što se proda sa ovog stola, namijenjeno je podsticaju za početak rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju – naglasila je Kovačević.

Na Fešti od naranče je i sto ujedinjene novske civilne scene, koju predvodi Zorica Drakulović, koja prikuplja sredstva za liječenje malog Martina Stepanovića. Prodaju knjige „Bokeške gulozece“ autorke Marine Stanišić, koje je autorka donirala.

Zorica Drakulović, poznata hercegnovska humanitarka, kazala je da je Marina Stanišić, opredijelila knjigu „Bokeške gulozece“ da se prodaju za liječenje trogodišnjeg Martina Stepanovića, po cijeni od 30 eura, koja inače košta 40 eura, te da imaju i male torte koje su pravljene po Stanišićkinoj recepturi.

– Stalno smo u kontanktu sa Martinovom majkom Violetom Petrović. On je na terapijama u Beogradu. Najvjerovatnije će se morati ići na presađivanje matičnih ćelija, koje košta 12.000 eura. Ali o tom potom. Javnost će biti blagovremeno obavještena, poručila je Drakulović.

Među izlagačima su i Rusi  Vladimir Volkov i njegova supruga Jana, već poznati u Novom  kao zagovornici zdrave ishrane. Dosta onoga što se može podvesti pod “zdarva hrana” izložili su na Fešti, a imaju u  prodavnici Panda i kafeu Peter pie.

– Imamo delicije koje se prave bez šećera, na ajurvedski način, slatko od mandarine, narandže i razna hrana koja se može napraviti od zdravih sastojaka. Imamo ruski ražani hljeb, bez kvasca i integralni, talijanski klasični tiramisu, dobar turski ratluk…

Udruženje žena Bonaca iz Zelenike, doniralo je tortu i imaju štand sa raznim jelima od naranče, priganice, arancine, vanilice, školjkice, džemove, sokove i sirupe

Domaćin fešte, kompanija Lighthouse u čijem vlasništvu je Gradska kafana, takođe se predstavila raskošnim asortimanom jela.

– Napravili smo korpice od narandže, oblande i priganice sa narandžom. Tu je i pileće meso koje je marinirano u soja sosu i narandžama, a sve je spravljeno kao ražnjić i servirano u sosu od narandže, priča meštar Slobodan Milošević.

Organizacija žena iz Risna, učestvuje drugu godinu na Fešti od naranče. Anka Perović kaže da podržavaju i učestvuju u svim feštama u Boki.

– Radujemo se svim gastro feštama koje se organizuju, a ovo je sjajna ideja, jer naranča i limuni su karakteristika ovih predjela, pa je važno i da se to valorizuje preko gastro kuhinje, a onda to sve ide i u turističke svrhe – navodi ona.

Njihova organizacija voli da sprema tradicionalne recepte, tj. da ih izvlači iz “naftalina”.

–  Dvije torte koje smo spremili su po starinskim receptima, s tim što uvijek modifikujemo recepte, ali držeći se tradicije. Pored njih napravili smo kuglof, orahnjaču, patišpanj, jafa kocke, kiflice, džem, naravno sve sa ukusom naranče. Naš zaštitni znak je pogača Hipnos, stare pekare, koja nas uvijek podržava.

Picerija Galiot iz Đenovića prvi put je na fešti, a predstavili su veoma zanimljiv i dekorativan sto sa uglavnom slanim jelima, pa su se mogli degustirati svinjski file sa narančom, vegetarijanski rižoto, pasta de la bate, kao i kuglice sa kornfleksom i narančom, a sve su pripremili kuvar Vlado i njegova pomoćnica Tanja.

Naredni stađun koji Novljani mogu očekivati je stađun od proljeća – Primavera, koju karakteriše tema samoniklo, ljekovito i jestivo bilje, poput, šparoga, rukola i žućenice. Potom će  NVO Ruke organizovati i ljetnju Feštu na skalama koja za temu ima smokve i grožđe.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code