Početna Ke Nova Mala fešta od naranče: rekordan broj izlagača i kuvarska radionica Mire Martinetti

Mala fešta od naranče: rekordan broj izlagača i kuvarska radionica Mire Martinetti

11

Jubilarni 50. Praznik mimoze biće i ove godine „začinjen“ slanim i slatkim delicijama, koje pripremaju članice i gosti NVU Ruke, a koje će biti predstavljene u okviru 5. Male fešte od naranče.

Za organizaciju je i ovog puta zaslužno NVU Ruke, koje iz godine u godinu brižljivo istražuje i stvara nove specijalitete, proširuje asortiman jela i slavi naranču kao „predstavnicu“ zimskih voćki.

Picerija i restoran

Prijave za feštu su već počele, interesovanje je veliko, pa organizatori već sada nastoje da obezbijede dovoljno izložbenog prostora, kako gostima iz drugih gradova Crne Gore ne bi uskratili gostoprimstvo, priča za Radio Jadran, predsjednica NVU Ruke, Milina Kovačević:

– Ovo je prva stađunska fešta u godini, od koje je sve krenulo i koja, prema dosadašnjem iskustvu, okupi najveći broj izlagača i posjetilaca. Očekujemo da će tako biti i ovog puta i nadamo se da će nas i vrijeme poslužiti, kako bi sve ostalo na otvorenom. Pripremamo dosta toga, želimo da ova fešta bude bogatija, raznovrsnija, ne samo gastronomski, već i programski. Ono što za sada možemo otkriti je da ćemo na fešti imati kuvarsku radionicu, na kojoj će Mirjana Martinetti demonstrirati pripremu nekih jela sa narančom – kazala nam je Kovačević.

Naranča je jedan od „zahvalnijih“ sastojaka ili „dodataka“ bilo da je riječ o slatkim ili slanim specijalitetima, pa Kovačević ističe da su učesnici i najkreativniji kad je riječ o njenoj primjeni:

– Teško je zaista pobrojati šta smo sve do sada imali na našim trpezama protekle 4 godine… Bilo je džemova, kolača, torti i istražujući konstantno nove recepte, mogućnosti njene primjene su nevjerovatne. Očekujemo rekordan broj izlagača, preko 30, koji osim Herceg Novog i Boke, dolaze iz Podgorice i Nikšića, a očekujemo i neke prijatelje iz BiH – navodi ona.

Osim degustacije jela od ili sa narančom, feštu će upotpuniti i donatorska trpeza i muzički dio programa, ali će taj segment biti definisan naknadno.

Mala fešta od naranče, prva stađunska fešta u godini, petnaesta je u „režiji“ NVU Ruke, a trebalo bi kao i ranijih godina, da bude održana na špaliru kod čuvenih „šipki“, odnosno preko puta poslovnice Addiko banke u gradu.

Zainteresovani se mogu prijaviti do 22. januara na FB stranici NVU Ruke ili na mejl udruženja info@ruke.me. Fešta će se održati sljedeće subote, 26. januara, od 10 do 14 h.

11 Komentari

 1. evo za sve koji imaju bilo kakvu dilemu: mi u boki kazemo “naranca”, tako su svi stari novljani govorili, nisu govorili “pomorandza” ili narandza”, a to sto se i u hrvatskoj kaze “naranca” nema veze sa nama, uostalom jako puno rijeci tj. “italijanizama” koriste i u dalmaciji jednako kao i u boki… zato mi novljani treba da se drzimo naseg govora i nase tradicije, a ne da nam sole pamet ovi sto su dosli sa strane i uce nas kako treba da govorimo!

  3
  1
 2. Samo vi uzimajte Hrvatske rijeci i ucite dijecu tako da pricaju. Zato nam je tako kako nam je. Bas bi oni pricali po “naški”. I nisam došljak samo pričam onako kako pišem kao većina ovdje.

  1
  11
  • mi ne uzimamo hrvatske rijeci, mi smo usvojili najvise italijanizama i po koji turcizam… “naranča” nema veze sa hrvatskim govorom…

   3
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code