Početna Ke Nova Mala fešta od naranče, sa rekordnih 50 učesnika

Mala fešta od naranče, sa rekordnih 50 učesnika

14

Pazarno subotnje jutro, sunčan januarski dan, pa još fešta od naranče, izmamili su brojne Novljane da pohrle ka centru grada. Proteklih dana razne delicije od naranača, ili samo s njima kao dodatkom, dekoracijom, začinom, marljivo su pripremali učesnici 5. Male fešte od naranče.

Zapravo, pod sunčanom kapom, NVU Ruke organizovalo je 16. stađunsku feštu koja je okupila rekordan broj, 35 izlagača iz Bara, Nikšića, Podgorice, Kotora, Budve, grada domaćina Herceg Novog, uz 15 onih koji su izlagali na donatorskom stolu.

Picerija i restoran

Najveće iznenađenje bila je prva fešta od naranče, ostale su sada samo očekivan slijed događaja, priča nam predsjednica NVU Ruke, Milina Kovačević:

– Ovo je definitvno omiljena fešta Novljana, kojom započinjemo „sezonu“ stađunskih fešti. Svake godine imamo učesnike iz sve više gradova, a „glas“ o fešti čuje se dalje. Mislim da se sve ovo razvija u dobrom pravcu – uvjerena je Kovačević.

I ove godine izlagači su parićali, uglavnom, slatke, ali je bilo i slanih delicija od „kraljice zimskih voćki“. Oni koji nijesu koristili  naranče za pripremanje poslastica, dekorisali su štandove u znaku naranče, ili su ponudili predmete u znaku ove voćke.

– Drago nam je što svake godine inspirišemo izlagače, koji, uglavnom, dolaze spremni, sa pripremljenim jelima, ili ukrašavaju izložbeni prostor u znaku naranče – navodi Milina Kovačević.

Dobro je, dodaje ona, što konstantno uspijevaju da motivišu izlagače da rade bolje, da se upoređuju, podižu standard proizvoda, čime se podiže standard malog preduzetništva u Herceg Novom.

Mala fešta od naranče inovirana je ove godine, prvi put, kulinarskom radionicom na otvorenom, Mirjane Martinetti i njenog supruga, jedinog novskog špacakomina, Zora Martinettija, člana “Exodusa”.

– To je zanimljiva stavka o kojoj smo razmišljali od početka, jer kad se prave stađunske fešte, to ne bi trebalo da bude samo izložba delicija tog trenutka. Manifestacija može da se nadograđuje i širi radionicama, demonstracijama, izletima u prirodu, branjem zdravih plodova – kaže Kovačević.

Posebno bi bilo značajno animirati mlade za povratak u prirodu i razmišljanje o tome šta nas okružuje, kako se kulture obnavaljaju…

Primjećujemo da su na fešti, uz brojne izlagače sa specijalitetima i rukotvorinama, ipak nedostajali i uzgajivači naranče. Bili su prisutni na prvoj fešti i organizatori vjeruju da će oni biti biti dio manifestacije.

Prihod sa donatorskog stola ide Kolu srpskih sestara, koje su zatražile pomoć pri sprovođenju projekta „Patronaža kroz sistem obrazovanja za djecu sa invaliditetom“, kroz koji se djeci obezbjeđuje pomoć logopeda i učitelja kao priprema za polazak u školu.

Bijelska “Ruža vjetrova” među donatorima

Fešta od naranče okupila je među domaćinima, „tradicionalne“ učesnike ovakvih manifestacija, pa tako i NVO Ruža vjetrova iz Bijele. Neumorna Bobana Želalić sa saradnicama pripremile su niz slatkih delicija, ponuđenih na donatorskom stolu.

– Trudimo se da uvijek učestvujemo u humanitarnim radnjama i da ne odbijemo pozive. Pripremili smo mafine, narančine, kuglofe, kolače sa rendanom narančom, suve naranče, pečene, kandirane…  Sto jeste donatorski, ali naravno ne insistiramo na tome, pogotovo kad nam priđu djeca – priča nam Želalić.

Članice Ruže vjetrova pripremaju se polako i za učešće na takmičenju u pravljenju crnog rižota, koje će se održati tokom Praznika mimoze, a aktivno okupljaju članove i pripremaju koreografije u novoosnovanom folklornom ansamblu za odrasle.

Mirjanina piletina u sosu od naranče

Dugogodišnja članica Gradske muzike, meštrica o’kužine, Mirjana Martinetti organizovala je radionicu na otvorenom, gdje je demonstrirala pripremu piletine u sosu od naranče.

Riječ je o staroj recepturi, u kojoj su Bokelji koristili „ono što ih okružuje“, ali sa vremenom i osvježavali recept novim đakonijama:

– Piletinu siječemo na trakice, premažemo vegetom, senfom i ostavimo da odstoji. Piletinu poprigamo na ulju i maslacu, dodamo sok i koricu od naranče, zeru cukra i dinstamo. Dodamo malo brašna dok se ne zagusti, pa onda ubacimo piletinu. Kao dodatak tome ja spremam palentu u mlijeku, s maslacom i narančom. Na kraju, to treba da izgleda kao „vekna“ da bi se kidalo na komade – otrkiva Mirjana. Piletina je prošla za tren!

Miladinovi nacionalni suveniri

Među vrijednim domaćicama i miomirisnim specijalitetima, kuglofima, mafinima, kolačima, sa cukrom, ali i veganskim, sokovima i džemom od divlje naranče, bilo je i štandova sa raznim predmetima. Među njima i Miladina Pivljanina iz Pljevalja, koji je nastanjen u Budvi. Donio je sijaset rukotvorina i suvenira sa nacionalnim obilježjima. Njihovom se izradom bavi već deceniju. Kaže nam, „nemam ništa od naranče, ali je u sve uloženo truda i ljubavi jednako kao i za naranče“:

– Pravim etno i nacionalne crnogorske suvenire, crpimo ideje sa ornamentike narodne nošnje. Tako imamo etno kutiju za bocu u obliku džemadana, magnete, kape sa satom, kompletne nošnje za djecu i odrasle, etno kutije za boce, magnetiće….

Bio je ovo veseo i koristan dan, u mirisima i bojama naranče u Herceg Novom, sa punim terasama kafića, susretima prijatelja i poznanika, koje je okupila lijepa lokalna fešta.

14 Komentari

  1. Zaista lijepa manifestacija i bilo je zadovoljstvo prosetati Njegosevom ulicom. Mogli ste napisat i jedan tekst o danasnjem prazniku jer je jos veci broj gradjana danas posvetio vrijeme proslavi Svetog Save. Mislim da vam niko zamjerit nece.

    11
    2
  2. NVO naplacuje ucesnicima 10€, a bez zakupa koriste prostor i lome standove u opstinskom vlasnistvu? Provjerava li ko poslovanje NVO Ruke i dje idu pare od ucesnika? Cista Milina! Dajte i drugim NVO iz Herceg Novog iste uslove, da nema privelegovanih. Herceg Fest mora da naplacuje koriscenje trgova, kula i skalina u HN. Zasto ovo ne naplacuju? Ucesnici su bili odlicni.

    34
    17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code