Početna Društvo Malena Španjolka s meningitisom iskrcana sa kruzera

Malena Španjolka s meningitisom iskrcana sa kruzera

27

Petogodišnjoj djevojčici, M.G, koja je sa roditeljima, španskim državljanima, bila na kruzeru MSC  Opera, pozlilo je sinoć oko 20 časova, dok je brod isplovljavao iz Boke i prolazio kroz Kumborski tjesnac. Morali su da  napuste brod.

Kako saznaje Radio Jadran, poziv sa broda za hitnu medicinsku pomoć upućen je preko otvorene frekvencije, a najbliži kruzeru bio je hibridni brod Graciana, koji je tada saobraćao na liniji Tivat – Herceg Novi.

Putnike je brzo prihvatila posada Graciane, dok nije došao gliser, kojim su prebačeni do Luke Zelenika, gdje je čekalo vozilo Službe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Herceg Novi.

Mala pacijentkinja sa roditeljima i mlađim djetetom, odvezena  je na Intenzivno odjeljenje Bolnice Meljine. Međutim, pošto u Bolnici nema pedijatara kolima Hitne pomoći upućeni su u kotorsku Opštu bolnicu.

Tu je odmah smještena na infektivno odjeljenje, gdje je primio konsultativni infektolog dr Zekić:

-Negdje oko ponoći primio sam djevojčicu koja mi je upućena sa sumnjim na meningitis. Obavio sam pregled i dijagnostiku po tzv. zlatnom standardu, lumbalnu punkciju. Uradio sam to uz velike napore, oko 1 sat poslije ponoći, jer je djevojčica sa samo 5 godina. Potvrdio sam gnojni bakterijski meninigitis. Zbog ozbiljnosti bolesti i potrebe za intezivnim liječenjem uputio sam dijete u Institut za bolesti djece KC Crne Gore, uz konsultaciju sa dežurnim infektologom i pedijatrom – kaže za Radio Jadran, dr Aleksandar Zekić.

U Opštoj bolnici Kotor su preduzeli sve protokolorane i preventivne mjere u ovakvim slučajevima zaraznih bolesti. Dati su lijekovi za prevenciju porodici i medicinskom osoblju, obaviještena je i epidemiološka služba Doma zdravlja Kotor.

27 Komentari

 1. Na brodu ima doktora, naravno, ali infektivni, gnojni meningitis se ne može liječiti na kruzeru.Brodski dr je vjerovatno posumnjao o čemu se radi i postupio po protokolu!

  • A onda bi u uredjenoj drzavi na brod sletio helikopter nadlezne sluzbe i odvezao dijete dje treba!
   Nego, kod nas se helikopteri koriste samo za prevoz politicara i ponekad za vojne potrebe!!!

   • Procedura za startovanje motora i dizanje helikoptera, sve da je u luci Zelenika, je duza od vremena koje je proteklo u ovoj akciji.
    Ukljucite malo logiku…

   • Pa bi helikopter bio odobren, startovan i bio na brodu za 12 minuta? Kako da ne…
    Rispekt Hitnoj, Policiji i Gracijani!!!
    Takva brza reakcija je za puno organizovanije države nemoguća misija!

 2. Tako nam je sve dragi nasi gradjani Crne. Doveli smo Meljnicenka, Gejtsa, Sarapovu, Bekama … a nemamo ni krstene bolnice. Za njih je lako. Da im se njima ili njihovoj djeci samo kihne odmah ce da odlete privatnim avionom do najbolje evropske bolnice. A sta ce nas narod sa djecom u drzavi za koju se borio od predaka. Nemozemo ni jednog dobrog specijalistu da zadrzimo. Svi dugi problemi bi donekle mogli da se tolerisu ali zdravstvo treba da bude na prvom mjestu. Ako treba, neka se medicinskom osoblju i utrostruce plate. Mozda bi odliv bio manji i neki bi odlucili da ostanu.
  Solada ne fali to je sigurno, samo se ne trose dje najvise treba.

 3. Pomorci znaju,da je ovo bilo jako brz odgovor na Medico poziv sa broda.Gotovo trenutan.Dijete je za 12 minuta transportovano do Luke Zelenika.
  Neki u kometarima ne razlikuku neonatologa od pedijatra u Mrljinama.
  Potvrda dijagnoze je bila već iza ponoći,i dijete je iz Kotora transportovano u referentnu ustanovu na dalje liječenje.

 4. Zadnji put kad je u HN bio meningitis ’80tih svi smo se hitno vakcinisali. Ovo je ozbiljna zarazna bolest. Pa zamislite i da je bilo pedijatra da prime malu spanjolku na natalno odjeljenje u Meljine?? Postavlja se pitanje zasto bolnica Meljine nema infektivno odjeljenja a imala ga je. Zasto mi gradjani HN moramo za malo ozbiljniju bolest da idemo daleko odavde? Maloj spanjolki zelimo brz i uspjesan oporavak a Herceg Novom pod hitno renoviranu i prosirenu bolnicu za gradjane i turiste! Alo Opstinari,alo politicari i vama moze da se desi infarkt ili nesto ozbiljno pa da ne stignete do Risna ili Kotora! Ako ne radi nas a ono radi vas vratite nam renomiranu bolnicu!!! Ovo je PRIORITET!!!

 5. Na zalost komentatorima nekima treba crtati…rijec je o zaraznoj i opasnoj bolesti.U Meljinama nemaju odjeljenje infektologije a ni pedijatra u to doba.Zato su malu inektivnu djevojcicu sumnjajuci na meningit odmah uputili u Kotor.Tu je dr ucinio sve sto je mogao ali i oni nemaju uslove kao oni u PG i djevojcica je transportovana tamo gdje je moguce da ce imati puno lijecenje i njegu .Preventivno svo osoblje s njom u kontaktu i porodica mora piti antiniotike…kako je ruzno sto dokoni nemaju pojma

  • Ruzno je to, a I zalosno, da ima samo jedno infektivno odjeljenje u Crnoj Gori gjde bi mogli da joj pomognu! Bolje da su je prepustili Dubrovcanima, kad su se vec ponudili bili

 6. A sta treba da kaze novinaru kad mu se postavi pitanje? Ako ljekarska etika ne dozvoljava davanje informacija onda je ok da se pozove na to, ako etika dozvoljava, covjek je uredno dao izjavu o tome sta se desilo, ne vidim nista sujetno ni u rijecima ni u djelu tog covjeka.

  • Zdravstveni rad je uvijek timski rad i jedino kao takav je kvalitetan i ucinkovit. Niti je doticni dr Sam mogao odraditi punkciju bez pomocnog zdravstvenih osoblja, niti je mogao analizirati Sam likvor bez laboratorije, niti samostalno odluciti o nuznom transportu djevojcice. Medicina je multidisplinarna disciplina, ili bi barem takva trebala biti, tako da ova prica ” ja, ja i Samo ja” dosta toga govori. U svakom slucaju, djevojcici zelim sve najbolje i brz oporavak. Doktor je ovom izjavom sam sve o sebi rekao, ili mozda nije…

 7. Zar je moguće da u Meljinama nema ko da primi i pregleda dijete već moraju u Kotor da ih šalju…Isto tako da li zaposleni u hitnoj pomoći imaju predstavu gde treba da voze pacijente u hitnim slučajevima, znaju li u hitnoj da u Meljinama nema pedijatra i da tamo nema šta da traže, da li postoji ikakva koordinacija i komunikacija između hitne, bolnice i doma zdravlja…kada će Herceg Novi da dobije bolnicu, grad od 30000 stanovnika koji se tokom sezone udvostruči mora da ima bolnicu, Kotor je daleko, pogotovo ljeti kad zbog gužve ni hitna ne može da se probije za manje od ure…kruzer-Zelenika-Meljine-Kotor-Podgorica užas kakav nam je zdravstveni sistem, super reklama za turizam…..maloj Španjolki želim sreću i da se što prije oporavi…..

  • Jadno i zalosno, sta reci drugo.. Nadam se samo da se stanje nije pogorsalo zbog izgubljenog vremena. Zar na brodu nema doktora koji moze da da neku dijagnozu, da se dijete ne voza tamo-vamo..

   • Na brodu nema gdje doktor da uradi lumbalnu punkciju i potvrdi ovu bolest. Al naša hitna je trebala odma za kotor da ide. Jer pedijatara u meljine nema. Gubljenje vremena je bilo ići u meljine. Pogotovo ako je zarazno, samo su još više ljudi ugrozili

  • Bas pametan komentar !!!
   Pa sve i da je tako a nije smanjili bi dozu sarkazma !!!
   Jer nikad se nezna kome će prije kome kasnije zatrebat pomoć.
   Moj dobri Topljaninu, jedino ako te sadašnje stanje bolnice ne čini sretnim !!!

   • Furest,sta ti nije jasno -Dobro je rekao Topljanin,nema nikoga doma- sad bilo nama to drago ili ne to je istina na zalost.Jedino taj domar kazu da prima ako dodju sa kufertom sve redom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code