Mali uskršnji bazar na Trgu Nikole Đurkovića

Mali uskršnji bazar na Trgu Nikole Đurkovića

2530
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Nekoliko hercegnovskih nevladinih organizacija priredilo  je na Trgu Nikole Đurkovića uskrišnji bazar. Ukrasne predmete, korpice, nakit, ručno rađene, od prirodnih materijala, med, izložili su NVO Mladi Romi, Nova šansa u Novome, domaćinstvo Radman, koje se bavi proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda. Tu je i nekoliko  samostalnih izlagača, poput Smilje Dželebić sa prepoznatljivim kutijicama, flašama, tanjirima i Nedeljka Fanfani sa interesantnim figurama od kamena i slikama sa motivima Boke.

– Sa proizvodnjom figura od kamena počela sam prije par godina. Od kamene mase pravim stvari koje oblikom liče na kamen, a imaju razne namjene. Šuplje su iznutra, pa u njih možete staviti zemlju i posaditi cvijet. Slike pravi moj sin, koji živi u inostranstvu. On nostalgiju liječi slikama sa motivima Boke – objašnjava Nedeljka i dodaje da slabo ide prodaja, ali nada se da tako neće biti do kraja bazara.

Picerija i restoran

Redovni na gotovo svim prazničnim bazarima, od kojih su neke i sami inicirali su članovi porodice Radman i njihovo poljoprivredno gazdinstvo iz Ratiševine. Na njihovom štandu izloženi su pčelinji proizvodi poput meda i propolisa.

– Ovdje trenutno nema polena, pčelinjeg voska i matičnog mliječa, jer su to proizvodi koje ne možemo uvijek iznijeti zbog temperature vazduha. Danas je pretoplo za mliječ, za koji bi nam trebao frižider. Ovo što smo izložili su zalihe od prošle godine, jer za ovosezonski med je još  rano, tako da ovdje nedostaju još neki proizovdi koje obično izlažemo – objašnjava Radman.

Na štandu NVO Mladi Romi izložen je nakit od perli i fimo mase, dekupaž figure i sve ono što žene, kako iz romske, tako i iz većinske zajednice proizvode u radionici na osnovu projekta povećanja zaposlenosti  žena.

– To je projekat koji realizujemo u saradnji sa NVO Ruke iz Herceg Novog. Finansijski ga je podržalo Misnstarstva finansija, a oni posredstvom sredstava iz fondova Evorpske unije – kaže  koordinator NVO Mladi Romi, Mehmet Beriša.

Izložbeni sto NVO Organizacija žena bio je ispunjen staklenim vazama, nakitom od perli i ručno pravljenim ženskim torbama.

– Mi iz Organizacije žena želimo da okupimo što veći broj žena koje ručno rade, jer nam Kinezi zauzumaju tržište. Prisutni smo uvijek na ovim prazničnim bazarima, kao što je 8. mart, Božićni bazar, a nadamo se da će biti nešto i na ljeto – kazala je Nevekna Vujačić.

Na štandu su i radovi osoba sa invaliditetom, odnosno NVO Nova šansa u Novome. To je organizacija dobro poznata po rukotvorinama, raznim predmetima od recikliranog papira rađenih u dekupaž tehnici. Ovoga puta prevladavale su korpice, podesne za uskršnja jaja.

– Izložili smo predmete koje smo pravili tokom prethodnih mjeseci od recikliranog papira, kao što su korpe sa motivima Uskrsa, zečevi koji su takođe uskršnji motiv, činije i slično – naveo je Darko Bergman i dodao da su u toj NVO zadovoljni prodajom i posjetom uskršnjem bazaru.

Bazar na glavnom gradskom trgu trajaće do 15 časova. I ovoga puta je djelimično i humanitaran, jer će izlagači dio novca od prodaje izdvojiti za našu mladu sugrađanku Sanju Marković Kovač koja krajem aprila treba da otputuje na zakazani pregled u Njemačku.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code