Početna Oko nas Budva Mališani učili kako Budva može postati grad bez otpada

Mališani učili kako Budva može postati grad bez otpada

0

Akcijom čišćenja i uređenja prostora ispod Jadranskog sajma u Budvi je juče obilježen Dan planete Zemlje. Ekološkoj akciji koju je pokrenulo JP Morsko dobro, pridružila se i nevladina organizacija Eko Centar Budva, ojačana sa najmlađom i najvažnijom snagom – tridesetoro djece iz vrtića “Ljubica Jovanović Maša”, saopšteno je iz ove NVO.

Mališani su, uoči akcije čišćenja budvanske obale od otpada, upoznati sa konceptom projekta pod nazivom “Budva Zero Waste City”, koji Eko Centar Budva sprovodi uz podršku Coca-Cola Sistema i finansiranje Coca-Cola fondacije.

Kroz kratki ekološki čas na plaži, naučili su kako Budva može postati prvi crnogorski grad bez otpada, te zašto je važno da o čistoći svog grada brinu svakog dana.

Direktorica NVO Ekocentar Budva, Andrea Doljanica poručila je da su upravo najmlađi najvažnija ciljna grupa projekta.

– Dan planete Zemlje uvijek nas okupi u zajedničkom cilju – da učinimo Budvu što čistijim gradom. Današnji dan bio nam je povod da djeci održimo i simbolični ekološki čas i da im ukažemo da o planeti treba da brinemo svaki dan – rekla je Doljanica.

Djeca već u ranom uzrastu moraju da nauče zašto otpad ne smije da završi na našoj obali, u moru, dvorištima.

– Ako ih sad naučimo zašto je važno da smanjimo stvaranje otpada i da recikliramo, onda ćemo u budućnosti imati odgovorne članove društva, koji brinu o svojoj okolini – uvjerena je Doljanica.

Upravo najmlađi, ali i oni stariji će i u narednom periodu biti u prilici da doprinesu da Budva postane grad bez otpada, i to kroz Interaktivni centar čije otvaranje je planirano za jun, gdje će kroz zabavu i edukaciju naučiti kako se čuva okolina.

Turistička prijestonica će, kroz projekat, dobiti i 30 kanti za pravilno odlaganje plastičnog otpada, kao i pametne klupe koje će se napajati solarnom energijom, a imaće dostupan i Wi-Fi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code