MALO POLJOPRIVREDNIKA IZ HERCEG NOVOG KORISTI POMOĆ AGROBUDŽETA

MALO POLJOPRIVREDNIKA IZ HERCEG NOVOG KORISTI POMOĆ AGROBUDŽETA

178
0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijediće poljoprivrednicima Herceg Novog, koji budu ispunjavali propisane uslove, da unaprijede svoju proizvodnju sredstvima iz Agrobudžeta i EU fondova.

Ovo je saopštio ministar Petar Ivanović, Slobodanu Radoviću (DPS) na njegovo poslaničko pitanje vezano za buduća ulaganja na Vrbanju.
– Imajući u vidu da je proizvodnja povrća zastupljena u zaleđu Opštine Herceg Novi, mi smo kroz Agrobudžet, prvi put ove godine, uveli mjeru kojom podržavamo zasade povrća u iznosu od 50% troškova sadnje, a koji obuhvataju troškove nabavke sjemena, sadnog materijala i opreme – kazao je Ivanović.
Posebno je, kako je rekao, stavljen akcenat na proizvođače autohtonih vrsta povrća. Može se dobiti pomoć za zasnivanje voćnih zasada, vinograda, maslinjaka, zasada povrća, ljekovitog bilja, za preradu na porodičnim gazdinstvima i diverzifikaciju aktivnosti u ruralnim područjima do iznosa od 5.000 EUR.
Za svaku mjeru detaljni uslovi propisani su javnim pozivima, a ove
godine ima ih ukupno 8.
Na ovaj način povećana je transparentnost dodjele sredstava i postepeno se približavamo procedurama koje će važiti za evropska sredstva – istakao je Ivanović.
Podrška većim investicijama obezbijeđena je kroz projekat IPARD sa kojim krećemo od septembra ove godine. Minimalni iznos investicije je 10.000€.
Analizirajući iskorišćenost mjera po opštinama, može se zaključiti da je da je broj korisnika iz Herceg Novog, mali.
Da li je u pitanju slaba informisanost proizvoda za ovaj kraj ili
nedovoljna angažovanost Savjetodavne službe, biće predmet dodatne analize – obećao je Ivanović.
Tokom 2013. i 2014. godine, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kontaktiralo je sve opštine i zatražilo da dostave predloge projekata u oblasti seoske i ruralne infrastrukture kako bi
zajedno utvrdili prioritete.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code