Početna Društvo Manastirska ulica u mraku, do kraja sudskog spora

Manastirska ulica u mraku, do kraja sudskog spora

12

Ulična rasvjeta u Manastirskoj ulici, pored gradskog groblja u Herceg Novom, ne funkcioniše, ukazuju mještani.

Ulica nije osvijetljena, što stvara nelagodnost posebno djeci koja u večernjim časovima prolaze vraćajući se iz škole. Takođe, par stubova je bez poklopca što predstavlja opasnost za mališane koji bi mogli da dođu u dodir sa njima, navode čitoci portala Radija Jadran.

Sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, Aleksandar Kovačević kaže da su opštinskim službama, kada je riječ o problemima javne rasvjete “ruke vezane”. Zbog sudskog spora ne mogu ništa dirati, jer će, kako kaže, ući u ozbiljne probleme ako se bude dokazivalo da su dirali rasvjetu firme Nova Lume, koja je pravni nasljednik Hesalighta.

– Prema navodima firme koja je pravni zastupnik, odnosno nasljednik firme Hesalight, oni imaju geopozicionirane sve svjetiljke i imaju kontrolu nad svima. Što znači da ukoliko bismo mi, žargonski rečeno, bilo šta čačkali, oni bi to mogli da vide putem svog softvera. Ako budu utvrdili da smo nešto dirali, u međuvremenu mogu tražiti veću odštetu – navodi Kovačević.

On do kraja oktobra očekuje da će Opština imati neko sudsko mišljenje, te da će znati šta dalje sa održavanjem javne rasvjete. Iako ovo nije jedina ulica u gradu u mraku, Kovačević obećava da će se u međuvremenu njome posebno pozabaviti upravo zbog velikog broja đaka.

Kad će kraj sudskog spora?

Posljednje ročište Opštine i firme Nova Lume bilo je početkom jula. Podsjećamo da je Opština Herceg Novi sa danskom kompanijom “Hesalight” potpisala ugovor o isporuci i instalaciji rasvjete 17. novembra 2015. godine, vrijedan 2,7 miliona eura. Ugovorom je definisana zamjena 6.644 svjetiljki na području Herceg Novog, ( bez Šetališta ) novim LED, u roku od tri mjeseca. Postavljanje LED rasvjete počelo je u februaru 2016. godine.

U januaru ove godine firma Nova lume se pojavila kao pravni nasljednik danske kompanije Hesa lajt, sa kojom je Opština Herceg Novi potpisala ugovor. Aktivirala je dvije mjenice na iznos od pola miliona eura. Opština je uložila prigovor na rješenje javnog izvršitelja Jasminke Bajović, što je sudsko vijeće prihvatilo. U sudskom postupku Opština dokazuje svoje argumente.
Projekat nije okončan, Hessa light je u stečaju, a Novalume tvrdi da je pravni nasljednik.

„Mi insistiramo na dokazima koje smo podnijeli Sudu uz prigovor koji je bio kada je pokušana blokada Opštine. Prije svega, da ne priznajemo nikakve ugovore između dva pravna lica koji su protivni imperativnim propisima Crne Gore i Ugovoru o javnoj nabavci”- kazao je ranije Radiju Jadran, glavni administrator Opštine, Nenad Đorđević.

Nakon što je Privredni sud odbio da prihvati mjenicu kao sredstvo obezbjeđenja, odnosno izvršenja putem mjenice, sud je prebacio čitavu proceduru na parnični postupak.

12 Komentari

 1. Predlog .Umjesto stubova sa osvjetljenjem postaviti po jednog opštinskog rukovodioca .Ima da svjetli do Igala od mudrih glava što isijavaju

  17
 2. Zašto vašim možete da stavite stare sijalice? Stare su trajale pola vijeka,nikad nije bilo bez svijetla?Ođe se i svijetlo upotrebljava za politiku.

  5
  1
 3. E da ima koga doma.
  Zamislite situaciju, svoju rasvjetu u svom gradu, svojoj državi, ne smijete čačkati, od bjelosvjetskih prevaranata.
  Kolektor ne smijemo od Turaka.
  Pa ovdje nam trebaju 4 Katnića, ili jedan Tito.

  13
 4. Nekoliko boljih solarnih lampi bi riješilo problem, makar do 23, dok se ne izprazne baterije. Neće moći više, jer je sve u hladovini. Poslije 23 sigurno nema đaka iz škole.

 5. Stavite nekoliko drugih lampi na postojece stubove da djeca mogu normalno proc, a ove nek im stoje. To bi je dan posla. Trebali bi ih imati na Njivickom putu u magacinu.

  24
 6. Ovako nam i treba,kad nas pojedinci iz ličnih interesa j,,,,, svaki put,čuj čim su nam prodali lampetine otisli u stečaj dali 10% dvojici iz opstinu i to je to.

  13
  1
 7. Stavite nekoliko sijalica privremeno da se može proći a te ne dirajte, svakako od njihovog škiljavog svijetla atmosfera je još gora na tom dijelu puta.

  19
 8. Zašto ste preuzeli Opštinu i poslove koje ne znate okončati.Nas građane ne zanima ko ste i što ste nego jeli znate da radite i jeli hocete da radite.To što vi pripadate ovim ili onim paertijama nas ne zanima.Zašto niko ne podnese ostavku? Mile su vam plate ,to je jedino što znate,prvog po platu i u 2 kući !

  23
  2
 9. Vaši radnici su već “čačkali”LED kandelabere na pojedinim mjestima.Na tim mjestima svjetli. Znači,”prioritena politička” čačkanja.

  28

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code