MANDIĆ POĐANIMA: ZAMRZNITE TUŽBE ILI NEMA POMOĆI

MANDIĆ POĐANIMA: ZAMRZNITE TUŽBE ILI NEMA POMOĆI

0
Podijeli

put_meljine-petijeviciČetiri godine od pokretanja klizišta u Podima, predsjednik opšine Herceg Novi Dejan Madić nudi postradalima novo rješenje – početak sanacije, pod uslovom da zamrznu tužbe koje su pokrenuli protiv opštine i izvodjača „Prijedor-puteva“.

Mandić tvrdi da su takvu inicijativu pokrenuli sami mještani, a oni  to demantuju, jer kako nam kažu – ko bi onda snosio troškove silnih vještačenja i sudskih troškova koje su do sada imali? Njima je od februara 2008. godine, od kada je u klizištu potpuno ili djelimično uništeno 20-ak kuća, više puta obećavana sanacija. Do sada je, međutim, za opštinu bilo važnije da utvrdi kako je do klizišta došlo. Pokušava se dokazati – da li je uzrok nelegalna deponija materijala koju su izvodjači formirali iznad sela, ili je kako tvrde drugi eksperti – uzrok u skliskom terenu na kojem su podignute kuće bez građevinske dozvole.

Tužba jednog od postradalih, Dalibora Vujanovića, riješena je u njegovu korist. Čeka se rok za pravne lijekove, ali je u tom postupku dokazano da je  deponija uzrokovala njihove nevolje. Još je desetak mještana pokrenulo krivične i građanske parnice, tražeći obeštećenje  od izvođača, koji je stotine tona šuta nabacao iznad sela, ali i od onih koji su to dozvolili – a to je opština.

Picerija i restoran

I sada četiri godine kasnije, predsjednik Dejan Mandić nalazi modus po kojem će, ako ne bude tužbi, dug koncesionara „Univerzal holdinga“ prema opštini uložiti u sanaciju.

Ali, pitanje je šta je sa krivičnim prijavama i procesom koji je pokrenulo državno tužilaštvo?

Teško je vjerovati da će, nakon toliko muke i vremena, sve biti stavljeno ad akta, zarad novih obećanja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code