MANEVAR OKO PERAŠKIH OSTRVA (NE)SIGURAN

MANEVAR OKO PERAŠKIH OSTRVA (NE)SIGURAN

536
0
Podijeli

peraska ostrvaMinistarstvo pomorstva hitno treba da preispita validnost obavještenja o režimu plovidbe oko ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela, odnosno treba da propiše uslove i način obilaska otoka brodova na kružnim putovanjima. Ovo je poručeno sa sinoćnjeg okruglog stola u Perastu, koji je okupio brojne predstavnike pomorske i turističke struke, naučnike, univerzitetske profesore, predstavnike Kotorske biskupije i građane.Nije bilo nikog iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva,kao ni Lučke kapetanije Kotor, koji i odlučuju o donošenju i ukidanju zabrane.
Organizator skupa su Društvo prijatelja grada Perasta, javna ustanovu Muzeji Kotor – Muzej grada Perasta i Mjesna zajednica Perast.

krsto zmukicPredsjednik MZ Perast, Krsto Žmukić, je ukazao na brojne primjere prolazaka kruzera po mediteranskim destinacijama, gdje su dubine i širine manje nego što je to u slučaju peraških ostrva.

Picerija i restoran

 

“Zapitaju li se ikad ljudi koji su donijeli takvu odluku da na ostrvu Sveti Đorđe, gdje je do sredine 19. vijeka bilo groblje, leže kosti na stotine kapetana koji su pronijeli slavu bokeškog pomorstva”, upitao je Žmukić.
Dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora smatra da je odluka o zabrani neutemeljena, kao i da je sramota da nadležno ministarstvo nema definisani plovni put kroz zaliv.
“Mislim da nismo ništa naučili ni iz odluke, niti od Konkordije. Jahtu koja je gorjela u Herceg Novom samo smo gledali. Ne daj bože da se nešto desi sa kruzerima jer se kod nas ništa nije uradilo na bezbjednosti”, poručila je Mačićka, precizirajući da su iz ugla biologije mora najveći problemi sidrenje, zamućenje mora i broj brodova koji može da uđe u zaliv.
Odgvorom na pitanje – zbog čega je kruzerima koji uplovljavaju u zaliv Boke zabaranjeno da prave krug oko Gospe od Škrpjela i da se tako ukine vjekovni bokeljski običaj međusobnog pozdravljanja brodova, peraških crkava i mještana, bavio se i Radio Jadran.
Peraštani smatraju da taj običaj i turističku atrakciju treba vratiti, kao i dio iskusnih pilota, a u resornom Ministarstvu još razmatarju mogućnost ukidanja zabrane.
Dok su pravili atraktivan manevar oko Gospe od Škrpjela, do prije godinu velike brodove mještani su zaista pozdravljali bijelim lencunima s funjestri peraških palata. Odjekivala su crkvena zvona. S kruzera su uzvraćali sirenama, odavajući počast mjestu i Gospi. Jedinstven i lijep običaj na Mediteranu zabranjen je nakon tragedije kruzera Costa Concordia u Italiji, zbog bezbjednosti, a Peraštani su zbog toga ogorčeni.

– Tradicija traje otkako je ovog ostrva ispred Perasta. Svi jedrenjaci koji su dolazili u Boku, bokeški i drugi, oplovljavali su oko ostrva da bi Gospi odali počast – rekao nam je Krsto Žmukić.
– Uz svo uvažavanje pomorksih kapetana, lučkih pilota i državnih vlasti, govorim samo ono što sam gledao svojim očima, a što i oni veoma dobro znaju – pojasnio je Žmukić.
– U Boki su do prije godinu i prije rata, ulazili svi brodovi Jugooceanije, koji su bili brodovi klasičnog pogona, sa jednim propelerom, jednim kormilom, bez pramčanih potiskivača, da napomenem Orkestru, koja je na klasičan način obilazila ostrva, Costa Mediteranea koja je bila na inaguralnom putovanju i obišla je ostrva, New Amsterdam je išao oko ostrva… I sad odjednom brodovi ne mogu da idu! – čudi se Žmukić.
predrag janovic kapetanZa capt. Predraga Janovića, koji ima 12-godišnji pilotski staž i kruzere uvodi izvodi iz zaliva Boke zabrana je opravdana:
„Jer u toku sezone vi imate nenormalno veliki broj čamaca koji idu ka ostrvima, imate kupače, u Perastu neobzbjeđena kupališta, skutere, a da ne kažem jahte koje idu bez pilota i sidre. Uopšte nije bezbjedno i jedino rješenje je da se uvede red na plovnom putu. Jer, pod ovim uslovima uopšte nije bezbjedno ploviti između ostrva i Perasta” – tvrdi kapetan Janović.
vasilije kusovac luka kotorĐir oko Peraških ostrva za sada je siguran za manje brodove, uvjeravaju nas u Luci Kotor, a za kruzere preko 300 m dužine samo pod jednim uslovom.
„Sigurno bi ta varijanta bila moguća ako bi se omogućio jedan tegljač koji bi bio kao „stand by” pozicija da i te brodove isprati na kvalitetan način, ovako je ipak veliki rizik posebno za brodove koji su po 320 m – objsnio nam je izvršni dir. Luke Kotor AD, Vasilije Kusovac.
On dodaje da je malo prostora ostaje za manevar, mada piloti treba da kažu da je on siguran.
– U svakom slučaju država je donijela odluku i mi to u ovom trenutku poštujemo. Mi smo ovdje operatori, odgovaramo za ovaj dio Luke kao i za dio sigurnosti na moru, jer su piloti u ugovoru sa nama – rekao je Kusovac.
Kapetan Janović kaže da postoji i druga mogućnost.
„Da se plovi između ostrva i obale put Kostanjice i da se istim putem izađe i to bi bilo bezbjedno. Jer, je sav saobraćaj usmjeren od Perasta na ostrva, pa je ova druga strana slobodna” – pojasnio je on.
ivan brajovicPomorska država Crna Gora kojoj na prvom mjestu jeste sigurnost plovidbe, ali i očuvanje pomorske autentičnosti i života treba da nađe rješenje, ocjenio je nedavno boraveći u Porto Montenegru ministar pomorstva i saobraćaja, Ivan Brajović.
„O tome ozbiljno razmišljamo. Kao što znate, tu je bilo određenih primjedbi da takav okret brodova oko ostrva utiče na stabilnost temelja ostrva. Ako neko od inpektora Lučke kapetanije to kaže, onda ne možete uopšte biti neodgvorni da to i prenebregnete. Kada sagledamo sveukupnu situaciju, izjasnićemo se, jer zasita takvu turističku atrakciju ne smijemo ugroziti zarad interesa koji je opet legitiman i u redu je da ta komunikacija bude neposredno oko ostrva – zaključio je Brajović.
Dok se zabarana ne ukine ili nešto ne promjeni Peraštanima ostaje da se sjećaju kako je sve nekada bilo:
– Ni jedan brod nije prošao, a da ga nijesmo pozdravili bijelim lenculom, da ga zvona sa Gospe od Škrpjela nisu pozdravila.
Nemojmo zaboraviti da je Boka pet godina bila bez brodova, jesmo li to svi zaboravili? Prvi brod koji je ušao 95. godine je bila „Sutjeska” Jugooacnije, koju je uveo pokojni kapetan Drašković. Zvonila su zvona sa svih crkava satima, svi smo plakali, jer su došli brodovi u Boku, a sad neko hoće da ih makne iz Pearsta – nejasno je Krstu Žmukiću.
Za sigurniji manevar brodova preko 300 m dužine potrebni su jači tegljači, koji bi, odmah reagovali, kako to rade u Hrvastkoj i drugim zemljama, ako nešto krene po zlu.
Međutim, to je za državu investicija. Košta, ali bi ipak, značila očuvanje tradicije u Boki, a Crnu Goru činilo autentičnom kruzing destinacijom.perast vodena kocija

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code