Početna Ekonomija Manje nezaposlenih na Birou, ali fali sezonaca

Manje nezaposlenih na Birou, ali fali sezonaca

10

zavod za zaposljavanje hn 2016Broj nezaposlenih lica u tri bokeške opštine do 1. juna iznosio je 2.566. Najviše nezaposlenih je u hercegnovskoj opštini, 1.270, što je za 19 manje u odnosu na prošlu godinu. U Kotoru je na evidenciji Biroa 644 ili 9,5% manje nego prošle godine u isto vrijeme. U najmanjoj bokeškoj opštini je i najmanje nezaposlenih, 652 ili 4,5%  manje u odnosu na prošlu godinu, kazala je Radiju Jadran direktorica Biroa rada u Herceg Novom, Maja Bakrač.
– Najbrojnije zanimanje na evidenciji Biroa rada Herceg Novi je prodavač, zatim lica bez stručne spreme ili sa završenom osnovnom školom, a nakon njih slijede oni sa završenom srednjom školom (III i IV stepen). U Kotoru na evidenciji, takođe ima najviše prodavača, a zatim lica sa završenom srednjom školom. U Tivtu su najbrojnija nezaposlena lica sa završenom osnovnom školom, a nakon njih slijede oni sa srednjom – pojasnila je Bakrač.
Na evidenciji Biroa rada Herceg Novi nalazi se određeni broj lica sa zanimanjima, za kojima postoji velika potreba na tržištu rada (konobar, kuvar), ali zbog njihove nepovoljne starosne strukture, nepoznavanja dodatnih znanja i vještina, ne mogu da udovolje potrebama tržišta. S druge strane, potrebe za zapošljavanjem sezonskih radnika, posebno konobara, kuvara, sobarica, pomoćnih ugostiteljksih radnika su velike, naglašava Bakrač:
maja bakrac rj– Zavod za zapošljavanje već duži niz godina animira mlade i regrutuje ih kako bi nadomjestio nedostatak neophodne radne snage kada je riječ o pomoćnim poslovima. Ovakav projekat se realizuje u razvijenim evropskim zemljama i zemljama iz okruženja koje se u rješavanju problema sezonskog zapošljavanja oslanjaju na svoje mlade građane, prvenstveno srednjoškolce i studente – kazala je Bakrač.
Ona se takođe osvrnula i na opasku vlasnika kompanije Carine d.o.o. Čeda Popovića, koji je iskazao potrebu za zapošljavanjem oko 100 sezonaca, a na oglas se, prema njegovim riječima, javio zabrinjavajuće mali broj, svega troje – četvoro. Bakrač pojašnjava da je ovo period kada su i drugi poslodavci iskazali potrebu za sezonskom radnom snagom, što je vjerovatno razlog da se tako mali broj zainteresovanih odazvao pozivu kompanije Carine. Ipak, kako je istakla, nastavili su saradnju sa ovom kompanijom i produžili rok za prijavljivanje zainteresovanih.

10 Komentari

 1. “Za Marka :Na osnovu člana 3 stav 1 Odluke o obrazovanju Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika
  („Službeni list CG”, br. 10/08 i 39/09), a u vezi sa članom 13 stav 1 Ustava Crne Gore..”
  Lijepo piše: “crnogorskog”..

 2. Za Marka :Na osnovu člana 3 stav 1 Odluke o obrazovanju Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika
  („Službeni list CG”, br. 10/08 i 39/09), a u vezi sa članom 13 stav 1 Ustava Crne Gore, Ministarstvo
  prosvjete i nauke, na prijedlog Ekspertske komisije, broj 01-2571 od 15. juna 2010. godine, donijelo je
  RJEŠENJE
  O PRAVOPISU CRNOGORSKOGA JEZIKA
  I
  RJEČNIKU CRNOGORSKOGA JEZIKA
  (pravopisni

 3. A gdje sam to pogriješio @MC, molim te ? Eto sam tako nepismen uspio da magistriram kao jedan od najboljih u klasi, i dva puta budem biran među najbolje studente, i jedan put među najbolje magistre Crne Gore. Prosjek studija 10.0, moj MC ! Komentar je napisan slobodnim stilom, tako da kažem, a ne zato jer sam nepismen. Greškom se omaklo par propusta, jer sam žurio pri pisanju-kucanju. (ne pismen, crtice, i sl.) Tako da ja nemam šta da obnavljam prijatelju, ili prijateljice. Ja sam se u pismenosti, kao što vidiš, dokazao i pokazao. Baš me interesuju tvoje reference, i akademska dostignuća ?
  Što se tiče tebe @đavole, pravopis crnogoskog (ne CRNOGORSKOGA, kako si ti napisao), mi nije potreban. Niti imam namjeru da ga tražim. Učio sam Srpsko-Hrvatski, kasnije Srpski, i to mi je sasvim dovoljno. Da si ti kojim slučajem, i taj crnogorski izučio kako treba, tvoj komentar bi izgledao ovako: “Marko, parole ne citiram, nego svojom glavom razmišljam. Zato mi ne fali posla. Reci mi molim te, kako, i kome ti pišeš seminarski ? I dali je to dozvoljeno ? Pravopis crnogorskog jezika ćeš pronaći na Internetu, ako ti zatreba.” Primjećuješ razliku @đavole !?

 4. Marko,parole ne citiram,nego svojom glavom razmišljam,zato mi ne fali posla .A,reci mi,molim te,kako i kome ti pišeš seminarski i da li je to dozvoljeno? Pravopis crnogorskoga jezika imaš na Internetu ako ti zatreba.

 5. re@đavo u narod
  Mislim da si htio da kažeš, da se niko nikad nije preko Zavoda zaposlio, a ne “izabrao”. Takođe, nije parola-moto: “Posao se traži ,a ne bira”, nego je ispravno: “Posao se ne čeka, nego se traži”. I na koncu, ljudi se na evidenciji Zavoda nalaze iz različitih razloga. Neko je tek završio školovanje, neko je ostao bez posla, neko iz drugih (porodičnih, ili slično) razloga..Vjerovatno si želio za kritikuješ Zavod, ali si u komentaru napisao da treba da se stide ne zaposleni..Ne znam zašto..? I ne magarčim državu, kako si ti napisao. Nego se borim da preživim. Ako misliš da treba da platim porez, ako sam u mjesec dana, okucao neki dokument na comp-u, ili napisao jedan sem. rad, (zaradio 10 ili 15 evra max.), evo priznajem – kriv sam. Platiću na to porez. I jedno nepisano pravilo, a tako je na svim portalima u CG, što je komentator ne pismeniji, što je manje upućen i poznaje određenu temu ili oblast, tim prije se upušta u komentarisanje, i donosi sud. Svako dobro !

 6. Marko,ne ljuti se,ti si dobar,ali nijesi upućen u sistem zapošljavanja,jer sa biroa niko nije nikad izabrao.Posao se traži ,a ne bira, kako to može da se radi na crno,a magarči država.

 7. re@đavo u narod
  Zašto je sramota “biti na birou”, kako ti kažeš “đavole narodni” ? Ja sam mislio da je sramota krasti, lagati, varati i sl. Ja sam trenutno ne zaposlen, tražim zaposlenje, i prijavljen sa na ZZZCG, kao nezaposleno lice. Radim honorarno (na crno), koliko sam u prilici..i tako..Pristojan sam i kulturan momak, visoko obrazovan..Ne vidim, zbog čega bi trebalo da se stidim !?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code