Početna Društvo Manje velikih plovila – više “slobode” za skutere

Manje velikih plovila – više “slobode” za skutere

8

Nemogućnost dolaska kruzera, izletnički brodovi još na vezu, manje jedrlica, jahti i glisera, „otvaraju” put korisnicima i vlasnicima skutera, koji su sa prvim toplijim danima aktivirali svoje „ljubimce“.

Iako ih je za sada mnogo manje nego proteklih sezona tokom jučerašnjeg dana nekoliko njih „presijecalo“ je Topljanski zaliv i akvatorijum do Škvera, u neposrednoj blizini kupača.

Lučka kapetanija u Kotoru će ove, kao i ranijih godina, monitornig u zalivu sprovoditi svakodnevnim patroliranjem, a građani i turisti 24 časa mogu prijavljivati bilo kakav vid nepravilnosti, ugrožavanje sigurnosti, zagađenje ili bilo koji drugi vid aktivnsoti koja nije u skladu sa zakonom, na broj telefona 030/19833.

Limitirana brzina u zalivu

Inspektor sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe, Željko Lompar, podsjeća da su zakonske regulative oko brzine u zalivu kao i kaznene mjere ostale iste, te da svakodnevno patroliraju gliserima, kako bi se spriječile potencijalne nezgode.

„I dalje je limitirana brzina na 10 čvorova, s tim što je plovilima do 50 brt kretanje po zalivu dozvoljeno do 14 čvorova, a u zoni Kumbora i Veriga i dalje je ostalo 6. Govorim o manjim plovilima tako da bi skuteri mogli ući u tu kategoriju da mogu 14 čvorova. To je neka „biciklistička“ brzina od 30 km/h, koju ne mogu da izvode, tako da moraju ići brže, a onda su u prekršaju“, objašnjava Lompar.

On je podsjetio da će se redovne patrole obavljati po čitavom zalivu, a prekršioci će najprije biti usmeno upozoreni.

„Sljedeći put se oduzima skuter. Novčane kazne za pravno lice su od 500 – 15 hiljada eura, a za fizičko lice 200 eura. Ukoliko skuterom upravlja lice koje nema položen „vozački“, skuter se oduzima.

Nema najava za dolazak jahti, po nekoliko privatnih samo

Za razliku od ranijih godina, ne postoji ni okviran broj plovila koji bi ovog ljeta mogli boraviti u Bokokotorskom zalivu. Ponovno širenje korona virusa odvratiće najvjerovatnije i one koji su mislili doći, ocjenjuje naš sagovornik.

„Može se desiti da privatnih jahti bude kao poršle godine, jer su to jahte bez agenata, koje dolaze iz Hrvatske i Italije. Ne vjerujem da će biti masovno, ali tokom Ferragosta bi moglo biti nekih dolazaka, jer se oni obično tada zapute ka našoj obali. Međutim, sada nemamo najava. Sve što sada dolazi, recimo u Porto Montenegro, su pojedinačni slučajevi, desi se da uđe pet jahti sedmično, ali samo dok uzmu gorivo i odmah napuštaju“, priča Lompar.

On je dodao da je kapetanija tražila od svih luka u Boki da dostave podatke o broju dolazaka plovila. Tokom maja kako je naveo 5 jahti bile su u karantinu u Tivtu, a 7 tokom ovog mjeseca.

8 Komentari

 1. Anonimus ne lupaj.. po zakonu 200m od plaze se vozi skuter svi to praktikuju sem kad pristaju do veza a tada voze bas malom brzinom.. naravno ne kazem da nema budala al poznajem bar 10 osoba koje imaju skuter i svi su normalni imaju polozeno i postuju pravila.. plaze su ogradjenje na kraju krajeva. ne znam sta ce baba sa kapicom za kosu na pola kanala a do sad sam naisao na bar 20 takvih idiota koje da se ja pitam treba kaznit sa 5000e kazne i oslobanjanje svake odgovornosti upravitelja camca u slucaju da je udari.. eto tako

  4
  5
  • Tacno, sve treba zabraniti u zalivu. Jahte, barke, skutere a plivace pogotovo. Sve ih posla za Budvu, da ti mozes da uzivas i da ti niko ne smeta.

 2. Da je po ovone što je Lompar izjavio skuteri se ne bi smjeli voziti po zalivu! Njega bi trebalo kazniti jer ne praktikuje zakon i dozvoljava bahatost tik uz kupače i ugrožava sve koji su na neki drugi način u moru…

  24
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code