Početna Društvo MANJI POTRESI UOBIČAJENI KOD NAS I NA ZAPADNOM BALKANU

MANJI POTRESI UOBIČAJENI KOD NAS I NA ZAPADNOM BALKANU

0

zemljotres_hnTokom prvih devet mjeseci ove godine Seizmološki zavod je na prostoru Crne Gore, kao i na cijelom zapadnom dijelu Balkana, registrovao umjerenu seizmičku aktivnost, koja nije bitnije odstupala od uobičajenog prosjeka, karakterističnog za višegodišnji period iza nas. Posljednji zemljotres kod Herceg Novog je tipičan za takvu aktivnost, s obzirom na njegovu jačinu od samo 2.9 jedinica Rihterove skale, ali koji je ipak značajno potresao i uznemirio stanovnike u Boki Kotorskoj, posebno Herceg Novog, kazao je za Portal Analitika direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore, Dr Branislav Glavatović. Direktor Seizmološkog zavoda ističe da broj registrovanih zemljotresa zavisi od nivoa njihove jačine, odnosno samih tehničkih kapaciteta seizmološke mreže. Tako, na primjer, u Crnoj Gori je u toku ove godine našom seizmološkom mrežom sa 14 stanica registrovano 80 zemljitresa iznad Rihterove magnitude 2, ali čak preko 800 zemljotresa iznad magnitude 1.

– Tokom godina pojačane seizmičnosti, događa se da registrujemo i više desetina hiljada zemljotresa, ali obično vrlo male jačine – objašnjava Glavatović.

Dugogodišnji period relativno umjerene seizmičnosti na području Crne Gore i okoline koja se manifestuje i ove godine, svakako treba dovesti u vezu sa izuzetno velikim pražnjenjem seizmičke energije koja se odigrala tokom 1979. godine na crnogorskom primorju, kroz zemljotres od 15. aprila i ogromnog broja naknadnih zemljotresa tokom te godine, kaže direktor Seizmološkog zavoda Dr Branislav Glavatović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code