MANJINSKI AKCIONARI „PKB ZELENIKA“ PITAJU – KO JE STAVIO POD HIPOTEKU OBJEKTE...

MANJINSKI AKCIONARI „PKB ZELENIKA“ PITAJU – KO JE STAVIO POD HIPOTEKU OBJEKTE FIRME?

0
Podijeli

Panto_GroupManjinski akcionari Trgovačkog preduzeća  „PKB Zelenika“ , koje je od 2004. godine u većinskom vlasništvu  „Panto marketa“, saopštili su novinarima da većinski vlasnik namjerava da rasproda imovinu njihove firme, a njih ostavi bez posla. Zahtjevaju da državni organi ispitaju poslovanje PKB – a i Panto Marketa, kao i zakazivanje vanredne skupštine akcionara. Sa Skupštine očekuju odgovore na više pitanja: ko je stavio pod hipoteku i fiduciju gotovo sve objekte PKB – a i gdje su pare od kredita? Vlasnik „Panto marketa“, Panto Vučurović, odbio je da za Radio Jadran komentariše njihove zahtjeve.

Inače, uprkos kriznim periodima Trgovačko preduzeće „PKB Zelenika“, pod  patronatom istoimenog velikog beogradskog kombinata, osnovano je još 1963. godine i sve do nedavno uspješno je poslovalo. Od 2004. godine  većinski paket akcija preuzela je firma „Panto market“, vlasnika Panta Vučurovića, koji je, prema tvrdnjama malih akcionara, na posljednjoj Skupštini, obznanio namjeru da proda  ogromnu imovinu preduzeća: atraktivno zemljište i maloprodajne objekte na lokacijama od Kamenara do Baošića, Đenovića, Zelenike, Budve i Bijelog Polja.

Ta odluka je po riječima predsjednika Udruženja manjinskih akcionara, Milana Bulajića izglasana protivzakonito, jer je za nju glasao i Panto Vučurović iako po zakonu nije imao pravo da glasa. Zbog svega toga, u strahu da će firma ostati bez imovine, a preostala 72 radnika, od 320 koliko ih je bilo 2004. godine, bez posla, traže vanrednu skupštinu akcionara.

Picerija i restoran

Traže i da se razmatra zašto još 2008. godine nije ispoštovana odluka Skupštine da se 260.000 eura dividende podijeli akcionarima,  da se poništi odluka o davanju u zakup maloprodajnih objekata PKB Panto marketu, kao i memorandum o razumijevanju povjerilaca sa Panto grupom, za čiju izradu je, protiv volje radnika, PKB platio 56.000 eura.

Jedan od ključnih zahtjeva, koji bi kako smatraju manjinski akcionari, razriješio mnoge nedoumice , jeste da nadležne institucije  ispitaju kompletno poslovanje PKB – a od kada je većinski vlasnik Panto market.

Radnici, manjinski akcionari tvrde i da većinski vlasnik za sada nije ispoštovao zahtjev manjinskih akcionara da se održi vanredna  skupština sa ovim dnevnim redom, već je za 2 oktobar zakazao Skupštinu na kojoj želi da izmijeni statut i imenuje novi odbor direktora.

Manjinski akcionari imaju dokumentaciju kojom dokazuju da su gotovo svi objekti PKB – a, ogromne vrijednosti, pod hipotekom ili fiducijom, ali ne znaju ko je uzimao kredite i gdje su te pare završile. Za manjinske akcionare je simptomatično i da se posljednjih  mjeseci nekoliko dugododišnjih direktora  PKB – a  povuklo ili je dobilo otkaze.

Sve ovo vlasnik „Panto marketa“ i većinski vlasnik PKB – a Zelenika, Panto Vučurović nije htio da komenatriše. Kazao je Radiju Jadran kratko da je suvišno da priča o načinu rada manjinskih akcionara. On je samo potvrdio da će vanredna Skupština  biti održanba u oktobru, ali nije precizirao sa kojim dnevnim redom.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code