Početna Eco MANS i OCCRP otkrili: Grit iz Bijele u Ukrajini nije neopasan već...

MANS i OCCRP otkrili: Grit iz Bijele u Ukrajini nije neopasan već ima izražen mutageni i kancerogeni efekat

18
Ukrajinska policija otvorila je istragu o dopremanju blizu 4.000 tona grita u luku Herson, jer su rezultati pokazali da je grit iz Crne Gore izuzetno otrovan i da ima “izražen mutageni i kancerogeni efekat”.

Skoro 4.000 tone opasnog grita iz Crne Gore više od godinu dana nalazi se u ukrajinskoj luci Herson, nakon što je lokalna policija otvorila istragu o tome kako je francuska kompanija “Valgo” krajem 2019. godine taj toksični otpad dopremila iz Bijele, prenose Vijesti istraživanje MANS-a I OCCRP.

“Valgo” je angažovan na projektu remedijacije tla bivšeg Brodogradilišta Bijela, finansiranog iz kredita Svjetske banke.

Krajem novembra 2019. godine iz Bijele je ka Ukrajini isplovio brod „FL Lidya“, noseći grit u količini od skoro 4.000 tona, za koji je “Valgo” od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore prethodno pribavio dozvolu za izvoz takozvanog „neopasnog kontaminiranog grita“.

Prihvat grita iz Crne Gore obavila je lokalna kompanija firma “Arka” sa kojom je “Valgo” zaključio poseban ugovor, a koja je sada pod istragom ukrajinske policije zbog sumnje da je u procesu pribavljanja dozvola predala falsifikovana dokumenta i time prekršila bezbjednosne ekološke procedure u Ukrajini. Naime, rezultati ukrajinske laboratorije su pokazali da je grit iz Crne Gore koji je zaplijenjen u luci Herson izuzetno otrovan, kao i da ima “izražen mutageni i kancerogeni efekat”.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je kompanija “Valgo”, u procesu dobijanja izvozne dozvole od crnogorske Agencije za zaštitu prirode i životne sredine na uvid dostavila nalaz Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), u kome se navodi da grit zapravo potiče iz kompleksa Porto Montenegro u Tivtu, kao i da se radi o neopasnoj vrsti otpada, koji je po svojim karakteristikama drugačiji od toksičnog grita iz Bijele.

Dokument ukrajinske laboratorije, koji je MANS pribavio u saradnji sa kolegama iz OCCRP-a, proslijeđen je CETI-ju uz molbu da protumače razliku između crnogorskog i ukrajinskog nalaza, kao i da pruže objašnjenje kako je moguće da je u Crnoj Gori grit proglašen za neopasan, a u Ukrajini za opasan.

“Ono što nas navodi na zaključak da se radi o potpuno različitim uzorcima jeste rezultat sadržaja naftnih ugljovodonika (TPH). Naime, kao što je poznato, ni u jednom analiziranom uzorku otpadnog grita koji je CETI uzorkovao na lokalitetima Bijela i Porto Montenegro nije utvrđen tako visok sadržaj TPH. Naime, sadržaj TPH u gritu nije prelazio 0,5% iako je upravo na osnovu utvrđenog sadržaja TPH veliki dio otpadnog grita iz Brodogradilišta Bijela (uzorkovan 2015. godine) i otpadnog grita iz Porto Montenegra (uzorkovan 2009. godine) okarakterisan kao opasan otpad. Visok sadržaj TPH (preko 1%) utvrđen je u uzorcima zemljišta sa lokaliteta Bijela u periodu 2015 – 2016. godina”, navodi Danijela Šuković, direktor Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja u CETI-ju.

U CETI-ju napominju i to da su predstavnici francuske kompanije lično uzorkovali analizirani grit i naveli da potiče sa lokacije Porto Montenegro, za šta se ne može tvrditi da je urađeno prema adekvatnoj proceduri.

Iz kompanije “Adriatic Marinas”, koja upravlja luksuznim kompleksom u Tivtu, navode da je grit sa njihove lokacije odvožen na osnovu zasebnog dogovora između kompanija “Adriatic Marinas” i “Valgo Montenegro”, ćerke kompanije kompanije “Valgo” u Crnoj Gori.

Grit iz Tivta prebačen je u Bijelu na proljeće 2019. godine.

“Materijal je tamo privremeno skladišten na potpuno odvojenoj i natkrivenoj parceli, do trenutka transporta od strane kompanije ‘Valgo’ morskim putem, zajedno sa drugim otpadom sa prostora Brodogradilišta Bijela, na odgovarajuću krajnju destinaciju, odnosno licenciranu deponiju”, naveli su iz kompanije “Adriatic Marinas”.

Sa druge strane, ni nakon više upita Istraživačkog centra NVO MANS i Regionalne mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP), iz kompanije “Valgo” nisu pružili odgovore u vezi sa time kako je toksični otpad iz Crne Gore dospio u Ukrajinu.

U Agenciji za zaštitu životne sredine koja je izdala dozvolu za izvoz grita za koji se ispostavilo da je toksičan, za MANS su rekli da znaju za istragu u Ukrajini, te da su poštovali međunarodna dokumenta kojima je regulisana ova oblast:”Ugovor između ‘Valgo Montenegro’ i ‘VK Firma Arka’, je sastavni dio obavještenja za izvoz neopasnog otpada u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Bazelske konvencije o kontroli prekograničnog kretanja opasnih otpada i njihovom odlaganju koje je dostavilo preduzeće ‘Valgo Montenegro’. U skladu sa navedenim zakonom Agencija je proslijedila obavještenje nadležnom organu Ukrajine”.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (bivše Ministarstvo održivog razvoja i turizma – MORT), odgovaraju da su upoznati sa aktuelnom istragom u Ukrajini, kao i da imaju komunikaciju sa ukrajinskim Ministarstvom energetike i zaštite životne sredine.

“Zbog nemogućnosti trajnog rješavanja ovog otpada u Crnoj Gori pristupilo se izvozu, pa je sasvim jasno da povrat otpada u Crnu Goru nije najpovoljnije rješenje, uz napomenu da i nakon eventualnog povrata otpada, izvoznik iz Crne Gore ima obavezu da nađe drugu destinaciju. Crna Gora će iskoristiti sve zakonske mehanizme da teret troškova eventualnog povrata bude na izvozniku iz Crne Gore”, kazali su iz tog resora.

Do tada, grit za koji i dalje ostaje nejasno da li je potekao isključivo iz Tivta ili je pomiješan sa gritom iz Bijele i tako izvezen, ostaje “zarobljen” u ukrajinskoj luci, dok se Crna Gora suočava sa velikim međunarodnim ekološkim skandalom.

Izvor: Vijesti

18 Komentari

 1. Brdo grita u Bijeloj je najbolji indikator koliko se vlast i društvo u CG uopšte (ne)bavi problemom zaštite čovjekove okoline. Niti jedan rukovodilac ili političar nema svoju vilu kraj grita, ali ima moć da medijima zabrani izvještavanje o toj opasnosti po zdravlje. Buka oko grita je nastala tek nakon zatvaranja “brodogradilišta” i problema da se grit bilo kome utrapi makar “na poklon”. Meni nedostaje osnovna informacija: šta se u razvijenom svijetu radi sa gritom koji je nastao pješčarenja brodova? To je minimum koji bi novinarstvo moglo da pruži kao pomoć rješavanju ovog problema!
  I još jedna stvar. Nova vlast bi najradije ukinula državnost CG. Izgleda da su već ukinuli CG kao ekološku državu. Te teme se nova vlast ne dotiče, a medijima u CG je tema neatraktivna … Dibidus propala stvar.

  1
  5
  • Sta si to Bogati natupio? U svijetu se vise ne radi vodeno pjeskarenje legendo, bas iz razloga zastite zivotne sredine! Cak ne postoji ni nacin odlaganja otpada jer je toliko opasan. Kakve to veze ima sa novom vlascu jesi li dobro ti?

 2. Politika javlja da je Turska zainteresovana za ugalj iz Berana! Koliko jeftino ga moraju prodati da bi se isplatilo transportovati ga do Turske? Koliko slabo trebaju da budi placeni radnici? A povrh svega EU treba da do 2035. da iskljuci sve elektrane koje su na ugalj. A Crna Gora bi kobajagi u EU… Mnogo prljava igra!

  14
 3. Ovdje ima posla za SDT Katnića, veliki kredit svjetske banke su upropatili zarad ličnog interesa. Ali Tužioce to ne zanima ili nr smiju.Mediji to malo prate a i lakše im je da samo spinuju.

  27
  4
 4. Eto cirkusa…koliko se ja secam na ovom istom portalu sam prije desetak mjeseci prosledio linkove iz Ukraine gdje su tamosnji mediji odmah izvijestili o aferi velikih razmjera , falsifikovanim odobrenjima i pismima za uvoz grita u Ukrainu , protestima lokalnog stanovnistva itd itd…. Kako je moguce da je nadlezno Ministarstvo i Agencija u Crnoj Gori dozvolili izvoz grita za Ukrainu bez prethodne obavezne komunikacije sa Ukrainskim nadleznim institucijama, taj dokument o prekogranicnom kretanju nije Crna Gora smjela da izda samo na osnovu falsifikovanog papira . To sto mi mislimo da smo im ,,uvalili ,, ovaj otpad je glupost , to ce dodatno Crnogorske Gradjane da kosta ko zna koliko Miliona Eura , ako iko bude smio kasnije da objavi ostetni zahtjev Ukraine …. Kraj ove sage je sada ocigledno blizu , zao mi je sto Valgo nije uspe …ali kako kazu ,,pao,, je onaj ko je bio sklon ,,padu,,…..

  29
 5. Strateški propust prethodne vlade je bio da su se oko ovog posla upustili u igru sa Ukrajinom.
  Sada bi se Bijela mogla prepustiti baćuškama da reaktiviraju remontni zavod.
  Baćuške imaju bezbroj razarača, podmornica i nosača aviona. Bijela bi radila 365 dana godišnje
  u tri smjene.
  O gritu se ne bi više smjelo ni javno govoriti jer bi bio u domenu vojne tajne taman da se sa njim
  oformi planina veća od Lovćena!

  12
  3
 6. ” … jer su rezultati pokazali da je grit iz Crne Gore izuzetno otrovan i da ima “izražen mutageni i kancerogeni efekat”
  Koliko ja znam, gritom se u Bijeloj radi barem od šeszdesetih godina.
  Da grit ima mutageni efekat, nove generacije u Boki bi bile bolje ili gore, a sve je u nas uvijek po starom!
  Je li neko možda vidio hobotnicu sa 16 krakova ili cipola obraslog u merino vunu? Dvoglave galebove ili delfine sa četiri noge?
  Kod nas je kvalitet mora vazda bio K1.

  18
  15
  • Vidi se na dvonogim bicima da je doslo do mutacija ,neplodnosti,celavosti,ispadaju zubi,..itd..mladi ljudi umiru ,koliko ima zdravih da su u 9 deceniji?

   16
   4
 7. “Grit iz Bijele u Ukrajini nije neopasan ..”
  Bitno je da je taj grit kod nas u Boki NEOPASAN…
  Usput, koja je razlika između: “nije neopasan” i opasan?
  Kako ono bješe pravilo sa dvostrukom negacijom?

  23
  2
 8. PITANJE – ZAŠTO GRIT NE ODNOSE NA AUTO PUT_??? ILI ZAŠTO GA U NAŠEM GRADU NE ISKORISTE ZA NASIPANJE PUTEVA KADA SE PRAVE ,JER JE I ASFALT ISTO TAKO OPASAN???AKO GA RASPETE NA MANJE KOLIČINE NIJE TOLIKO OPASAN

  21
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code