Početna Kultura Marija Perović: Radosna sam zbog više žena, ali i što su to...

Marija Perović: Radosna sam zbog više žena, ali i što su to dobri filmovi

8

Nakon sedam dana 33. Filmskog festivala u Herceg Novom, koji se “relaksirano” završava večeras na Kanli kuli dodjelom nagrada i projekcijom južnokorejskog filma “Parazit”, izvan konkurencije, predsjednica Savjeta, rediteljka, Marija Perović je ponosna što sve završava u duhu “dajmo podršku talentu i hrabrosti”. Posebno što su na ovogodišnjem festivalu većinski zastupljene žene.

– Muškarci su polako pobjegli iz prosvjete, jer nije bilo para. Na taj način se povlače sada iz filma, jer je kinematografija drugačije ustrojena. To su dugotrajno finansirani projekti i to je veliki rad. Posebna mi je radost ne toliko što su to žene, nego što su to dobri filmovi – ističe Perović.

Njen film “Grudi”, koji je otvorio festival i prikazan izvan konkurencije samo je naizgled nastao nakon serije, jer to je originalno bio scenario za film, otkriva ona:

– Zbog projekta “Hotel Boka”, nisam bila u mogućnosti da se javim na konkurs Ministarstva kulture, jer sam u tom kontekstu časna i čestita. Priču koja je proslava mature, rasplet života u tri dana smo pretvorili u četiri epizode i svaku posvetili jednom od likova, tako da smo sve vrijeme imali svijest da će to biti film- kaže Perovićka pozivajući se na odlučujuće producentsko “uplitanje” Dubravke Drakić.

Odlična glumačka ekipa i podrška filmskih Centara Crne Gore i Srbije Mariji dosta znači:

– Rođena sam u bivšoj zemlji i pokušavam da kada radim razmišljam šire. Imate tu pluseve i minuse. Kasting radim ili za uloge mladih ili za glumce koje ne znam. A u “Grudima” sam prvi put radila sa glumcima koje ne znam dobro kao osobe, iz različitih sredina. Ali ta različitost, energija, ta 22 dana snimanja, ta vrsta ljubavi, posvećensti i vjere u likove, je nevjerovatna – priča Marija.

“Grudima” predstoji festivalski, ali i bioskopski život, što Marija posebno priželjkuje. Na pitanje da li joj se na festivalu u Novom rodila ideja za novi film, priznaje:

– Nije još dovoljno artikulisano da to kažem, iako sam vrlo pričljiva. Kada sam išla liftom, što u Institutu traje, razmišljala sam da su ovakva mjesta podesna za razne vrste susreta koji se dešavaju, čak i prelomnih sistuacija u životu. Ovdje sam napravila ćerku, upoznala sadašnjeg partnera, na svim koktelima i žurkama, koje vi ne vidite dešavaju se neke situacije o kojima imam unutrašnje i spoljnje razmišljanje. Ne znam šta će biti sa projektom “Hotel Boka”, sada on čeka neka druga vremena. Ali, sve vrijeme me intrigira baš u liftu ambijent Herceg Novog i to što on lično znači za mene. Jer, to zahtijeva privatnu, intimnu priču koju sam sada počela da slažem. Sada mogu da se javim i na konkurs Ministarstva, pošto je “Hotel Boka” odložena, dodaje Perović.

Sumirajući domete ovogodišnjeg festival, kao predsjendica Savjeta, Marija Perović smatra da bi trebalo više animirati publiku na press-ovima na otvorenom prostoru. Ponosna je na to što je festival “spakovan u kratko vrijeme” i što ga je držala zajednička misao i energija onih koji su “došli sa strane” smatrajući “sve je presmiješno” do ljudi koji rade u Herceg festu, ocijenjuje Perović.

– S druge strane, moramo mlade Novljane da naučimo da budu bezobraznji da ne čekaju da im se neko obrati nego da pitaju. Ovo je moj festival po emociji, sa njim sam rasla i puno mi je srce, počev od dizajna, toga da prvi put imamo slogan…Srećna sam, mada fali bilborda, najave kroz grad – dodaje ona.

Poručuje i roditeljima da ako ne znaju što će s djecom, bolje ih ostaviti doma, a ne da gledaju filmove koje ne razumiju:

-Ne može Kanli kula biti prostor za igranje, žmurke, jurku i kucanje poruka mobilnim telefonom. Ostavite djecu kući i vratite se u vrijeme kada ste vi bili mali, kada ste se igrali kod kuće, a niste smetali ljudima koji bi da gledaju filmove – poručuje roditeljima Marija Perović.

8 Komentari

 1. Gospođo Perović, molim Vas u ime svih kojima u emociji ovaj festival odista pripada, da vi ostanete doma i ne smetate ljudima koji bi da gledaju filmove.

 2. “Muškarci su polako pobjegli iz prosvjete, jer nije bilo para. Na taj način se povlače sada iz filma, jer je kinematografija drugačije ustrojena. To su dugotrajno finansirani projekti i to je veliki rad.” – Koliko lupeta ova gospodja to je strašno. Mozak utrne kad pročitaš ovako nešto.

  17
  2
 3. Lijep ambijent,ali svake godine kvalitet filmova opada..pratim festival zadjnih 10ak godina, a ovaj po kvalitetu je jedan od losijih do sad.

  21
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code