Početna Društvo Marina Sekulić: Sekretarijat izdao skoro 19 hiljada raznih dokumenata

Marina Sekulić: Sekretarijat izdao skoro 19 hiljada raznih dokumenata

19

U Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju u Herceg Novom radi 15 službenika, od kojih su 9 sa završenim građevinskim i arhitektonskim fakultetom, 2 pravnika i 4 namještenika. Zatrpani su poslom i velikim obavezama usklađivanja rada sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Što to konkretno znači, pitali smo sekretarku za prostorno planiranje i izgradnju, arh. Marinu Sekulić.

– Usklađivanje obuhvatala izrade novih Odluka, Programa i uspostavljanje novih internih procedura, a sve uporedo sa rješavanjem velikog broja zahtjeva stranaka u upravnom postupku. Takođe je pripremljeno i u lokalnom parlamentu usvojeno 25 Odluka o izgradnji objekata od opšteg interesa, od kojih treba istaći: javnu rasvjetu Meljine – Podi, kanalizaciju Čela – Modra ploča, kanalizaciju Podi – Topovii Vodice – Baošići, izgradnja vodovoda i kanalizacije Igalo – Bare, izgradnju vodovoda u Dragomirskoj ulici u Zelenici i zgradnju vodovoda na Luštici – navodi Sekulić.

Sami podatak da je ovaj Sekretarijat u 2018. godini primio ukupno 5.804 zahtjeva, a evidentirao ukupno 18.879 izlaznih dokumenata (rješenja, poziva za dopunu podneska, obavještenja, dopisa i dr.), govori dovoljno o obimu poslova koje obavlja.
Prošle godine su izrađena Idejna rješenja uređenja javnih površina na području hercegnovske opštine i to Idejno rješenje uređenja Njegoševe ulice (uz garažu kod zgrade Opštine) i trgova i pjaceta duž rivijere.

Legalizacija bespravnih objekata

U zakonskom roku, podnijeto je 4.519 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, čija procedura se sprovodi shodno odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

– Dostavljeni elaborati i listovi nepokretnosti moraju biti detaljno pregledani radi provjere usklađenosti, što iziskuje značajno vrijeme i tačnost u radu, a sve to uporedo sa svakodnevnim radom sa strankama – ističe Sekulić.

Program privremenih objekata čeka saglasnost

Dio novih zakonskih rješenja je i Program privremenih objekata na teritoriji Opštine Herceg Novog (za period od 2019.god. do 2023.god.). On je u potpunosti završen i poslat nadležnim organima državne uprave radi davanja saglasnosti.

– Ovaj Program predstavlja novinu u zakonu, te da su uloženi dodatni napori da se dugogodišnja praksa koja je zanemarila urbanističko-arhitektonsko sagledavanje prostora, ispravi i uvede u stručni i pravni sistem – napominje naša sagovornica.

Ona smatra i da se obaveza pribavljanja saglasnosti Glavnog gradskog arhitekte na spoljni izgled i materijalizaciju objekata, pokazao kao dobar instrument za uklapanje novih objekata u ambijent, kao i provjeru usklađenosti, oblikovnosti i materijalizacije objekata sa smjernicama datim planskim dokumentom. Obavljanje ovih poslova zahtijeva dodatne kadrove, a oni nisu angažovani, kaže sekretarka Sekulić.

Nakon usvajanja PUP-a u prvom kvartalu 489 zahtejva za UT uslove

U toku 2018.godine područje opštine Herceg Novi bilo je pokriveno važećom planskom dokumentacijom sa svega 30%. Uprkos tome, opština je od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta prihodovala oko 2 miliona eura.

– To govori da je u okviru ovog Sekretarijata uložen maksimalan napor da se zaostali predmeti riješe. Uporedo je tekla i izrada Prostorno-urbanističkog plana opštine, koji je usvojen na sjednici Skupštine 31.12.2018.godine. To je rezultiralo time da u prvom kvartalu 2019.godine imamo podnijeto ukupno 489 zahtjeva za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije – naglašava Sekulić.

19 Komentari

 1. Pejzažna arhitektura profilom svoje djelatnosti i obrazovanja podrazumjeva i projektovanje eksterijera, učešće u prostornom planiranju/urbanističkoj koncepciji i projektovanju svih javnih i privatnih površina na što joj ukazuje i sam naziv struke
  Dkakle djelatnost joj nije samo ozelenjavanje a što je posao hortikulturnih inžinjera.
  Dugogodišnji rad tog pejzažnog arhitekte nema primjedbi u radu jer rezultati rada najbolje ukazuju na kvalitet nečijeg rada .
  O neznanju obima rada ove struke govori i odnos dijela neuke javnosti prema istoj i činjenica da je pejzažna arhitektura u razvijenim zemljama neodvojiv dio projektovanja,oplemenjivanja i planiranja prostorara.

  11
  1
 2. Nije mi jasno zašto je ova fotagrafija, na kojoj su prekrasni štandovi,stavljena u prilog ovom tekstu,kada su svjetlosnim godinama udaljeni od nas. Program privremeni objekata je katastrofaln,a i nije čudo koga je radio.Tekst plana je iz 2006g (prepisan od slova do slova) ,ucrtane lokacija ne ispunjavau osnovne UT uslove,a javna rasprava je posebna priča.

  9
  4
 3. Ne zasluzujemo bolje ,dobijemo nekog strucnog i vrijednog ,potvrda svega svi odradjeni predmeti,osjeca se skromnost jer se ne osvrce na svoje predhodnike a mi kao da imamo amneziju i ne znamo kako se i koliko sto moglo zavrsit do sada.Ostaje nam da se nadamo da je manjna koja ne preponaje dobro!

  8
  12
 4. Gospodo Sekulic tesko je ugoditi svakome u nasem gradu.Sobzirom na tezinu posla i zahtjevnost gradana svaka vam cast na odgovornosti i profesionalnosti.

  12
  29
 5. Moram priznati da kad sam bio u taj sekretarijat, od tih djevojaka i momaka sto rade tamo lijepo sam primljen iako je taj dan bila guzva in dobio sam koristan savjet u vezi mog problema.

  11
  12
 6. Ne razumijemo se mi u vaš posao,tako da ova priča nama ništa ne znači.Znam samo da đeca ne mogu da naprave kuću na svojoj zemlji da bi riješili svoje stambeno pitanje.Nema UT uslova.Nije to valjda zato što mi ne radimo ništa.

  26
  6
 7. A sta po tebi znaci biti iz Novog? Muka mi je vise od ovih ogranicenih umova koji ljude vrijednuju po đedovom pra-ujaku koji je rodom sa Kamenog i bio je poznat kao vrstan domacin, rakiju točio do vrha čašice, jes’ da mu je zena bila rodom iz Hercegovine, ali joj je oprosteno.
  Cudo da se nisi malo bolje raspitao o porijeklu doticne, mozda bi opravdala svoje postojanje po tvojim kriterijumima.
  Gospođi Sekulic svaka cast na trudu i radu. Samo tako nastavite.

  24
  18
 8. Just Sayng je sve rekao a primjeri neprofesionalnosti i nestrucnosti su svuda oko nas. Sramota! Kako se dozvoljava podizanje betonskog zida oko kuce Iva Andrica? Kako se dozvoljava betoniranje baste kuće Iva Andrica koji je sa zenom svaku biljku pomno sadio. I ta basta je dio njihove kulturne bastine ali ne za neobrazovane! Zalud diplome kad ne kapirate ambijentalnu cijelinu!!!!
  Novljani vratimo novljane u Opstinu! Dosta nam je furešta i njihove budvanizovane bahatosti!

  26
  16
 9. Glavni gradski arhitekta daje “mišljenje” o tome da li izgled materijali i sl odgovaraju okolišu i da li se uklapaju u sredinu? Ok, super. Zašto je onda glavni gradski arhitekta neko ko nije iz Novoga i ko sasvim sigurno ne poznaje Novi kao što ga poznaje arhitekta iz Novoga? Zašto je onda glavni gradski arhutekta osoba bez iskustva kada je to radno mjesto očigledno specifično i osjetljivo? Suštinski osoba bez iskustva i ne iz grada daje komentare o tome odgovara li neki izgled buduće kuće ili ne. To je mjesto za arhitektu iz Novog sa bar 50 godina živita i 20 godina staža. Plus u sekretarijatu imate i pejzažnog arhitektu koji školom ne odgovara radnom mjestu a kog ste mudro prećutali u onom spisku zaposlenih.

  34
  18
  • Glavni gradski arhitekta moze biti da nije iz Novog ali ja podignut u Novom, i iza sebe ima 10 godina radnog iskustva-pri tom je i neplacena za obavljenje te funkcije-a problem je jer ste na to mjesto htjeli da uvalite nekoga po politickoj liniji pa vam nije moglo biti. Sramota!

   11
   16
   • Iskustvo glavnog gradskog arhitekte je u najmanju ruku smiješno. Veoma sam upoznat sa istim. Pri tome razumijem da se ne može do iskustva preko noći. Ali ova pozicija nije za neiskusne. I moliću lijepo, nikoga ja nisam htio “po političkoj liniji” jer sa politikom veze nemam. Ako baš hoćete gospođa je po političkoj liniji tu gdje jeste, zar ne? Šifra crvena kravata. I sasvim sigurno je ne plaćaju nego radi pro bono? Ma dajte molim vas, o čemu pričate? Jeftina demagogija i ništa više.

    13
    4
  • Šta znači pejzažni arhitekta školom ne odovara radnom mjestu?
   Mislite da taj profil ne zaslužuje da radi na poslovima koji se tiče prostora?
   Zato u gradu i ima sve manje zelenila jer se ta struka sve manje pita

   12
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code