Početna Kultura Marinoviću za scenario filma “Živi i zdravi” nagrada Krzysztof Kieslowski ScripTeast Award

Marinoviću za scenario filma “Živi i zdravi” nagrada Krzysztof Kieslowski ScripTeast Award

3

Crnogorski reditelj, Ivan Marinović, na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, u okviru ScripTeast Workshops programa, osvojio je nagradu Krzysztof Kieslowski ScripTeast Award, za scenario novog filma „Živi i zdravi“  (eng. „Forever Hold Your Peace“).

Kako je Marinović kazao za Radio Jadran, nagrada je stigla neočekivano, jer u Kanu je konkurencija bila izuzetno jaka, sa više projekata nekih veoma respektabilnih autora, koji su bili učesnici na velikim festivalima i osvajali nagrade.

– Komedije obično ne dobijaju podršku, kada su u konkurenciji sa projektima koji se ozbiljno bave političkim i istorijskim temama, tako da je ovo baš veliko iznenađenje – ističe mladi reditelj.

Za nagrađeni scenario biće mnogo lakše prikupiti sredstva za početak snimanja, što nikada nije lako.

– Sa nagradom su “Živi i zdravi” dobili jedan dodatni kredibilitet koji će sigurno dosta značiti svim komisijama pred kojima će se projekat naći. Za mene je najvažniji podsticaj koji sam sada dobio i vjera da ima smisla uložiti narednih par godina života u nešto tako suludo kao što je još jedan film – navodi Marinović.

Kako je saopšteno iz Filmskog centra Crne Gore, nagrada Krzysztof Kieslowski ScripTeast za scenario dodjeljuje se najboljim projektima iz istočne i centralne Evrope. ScripTeast organizuje Polish Independent Film Foundation, a program finansiraju Creative Europe – MEDIA, Poljski filmski institut, Fond za promociju kulture Ministarstva kulture i kulturne baštine Poljske i Apple Film Production.

ScripTeast je program za scenariste iz centralne i istočne Evrope koji uskoro organizuje svoje 14. izdanje, a trenutno je otvoren poziv za prijave filmskih projekata.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code