Markirana cijela staza Tatar bašta-Mokrine

Markirana cijela staza Tatar bašta-Mokrine

2521
5
Podijeli

Proteklih dana završen je posao, započet početkom maja, na markiranju stare pješačke staze od Tatar bašte (Stanišića dubrave), preko Sušćepana i Ratiševine, do Crkve Sv. Ilije (499 m) i izlaza na Mokrine, na put Herceg Novi – Trebinje.

– Staza sadrži niz zanimljivosti vrijednih posjete. U današnjem vremenu betona i stakla, već je i sama kamena staza atrakcija za sebe. Suvomeđe koje je prate kilometrima još uvijek su objekti vrijedni poštovanja. Narodnim graditeljskim umijećem i velikim trudom, kroz vjekove su se zidale i održavale pješačke staze i suvomeđe, bez upotrebe bilo kakvih „ozbiljnijih“ pomagala, betona i maltera. Mada zapostavljene već više od pola vijeka, te staze su i dalje u našem okruženju, a nakon osposobljavanja, spremne su za novu ulogu, za ulogu šetnica pogodnih za rekreaciju i kao nova ponuda turističkoj privredi – priča v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević.

Picerija i restoran

Poznato je da su strani turisti najzainteresovaniji za obilazak staza našeg zaleđa, ali isto tako je poznato da u neposrednom okruženju Herceg Novog nismo imali dovoljan broj upotrebljivih i revitalizovanih staza, još manje adekvatno označenih. Kao prvu atrakciju na stazi, na njenom samom početku, u Agenciji  ističu skladni kameni most kojim se prelazi potok Žukovnjak. Zatim, na Sušćepanu to je kaptirani izvor Bostanj i vidikovac, a poviše Ratiševine je izletište i Crkva Sv. Kozme i Damjana.

Svakako, kao vjerski objekat valja pomenuti Sv. Iliju (499 m), ali i kao najbolji vidikovac na cjelokupnoj stazi koja se prelazi za nešto manje od dva sata hoda.

Obilježavanje staze inicirala je MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, a podržala Agencija, dok je samo markiranje izveo planinarski klub „Subra“, sekcija za markacije i vodičku službu.

– Na taj način staza ulazi u uvezanu i standardizovanu mrežu, u skladu sa Zakonom o planinskim stazama, a dobijamo identični sistem obilježenih staza, što je velika olakšica za sjutrašnje korisnike, naročito turiste – uvjeren je Starčević.

5 Komentari

  1. Staza je dugačka 4,4 km, ako se ne svraća do crkvi-vidikovaca (što bi bila šteta), ali daleko je značajniji podatak za koliko se vremena prelazi, jer ovih 4,4 km bi se na šetalištu uz more prešlo za 45 minuta, dok se ova staza (koja spada u lake), prelazi za sat i 40 bez vidikovaca, odnosno, 2 h sa svraćanjima. Naravno, treba se i vratiti, a valja negdje i stati i uživati neko vrijeme, tako da je s povratkom potrebno izdvojiti oko 4 sata za obilazak sa vraćanjem na početak.
    Usput budi rečeno, za mojih (prvih) 30 godina prolaska ovom stazom, još nisam imao neprijatnosti sa dolje opisanom domaćom stokom? Nasuprot, sve ih je manje, što je šteta jer je to važan dio seoskog kolorita, i nešto što nama, stanovnicima grada, ostaje u lijepom sjećanju.

  2. Pocetak staze se nastavlja od ulice Nikole Ljubibratica pa do kapije sa bodljama koju je neko postavio pred potokom koji vodi do hotela Igalo i kada mu dodje ludilo moze da je zatvori i turiste ostavi zarobljene. Volio bih da snimim tu atrakciju, kada ambasade doticnih budu ulagale protest. Usput ima i podivljalih goveda i jarceva koje gazde vezuju na sred staze oivicene trnjem. Bitka turista i pomahnitalih goveda moze se nazvati koridom na bokeljski nacin. Sve se ovo moze unovciti prodajom organa od goveda, ili turista i ozaloscenima tako pravicno nadoknaditi stetu.

    2
    3
  3. Turisti traze pocetak staze .A pocetak im pokazuje kod Nikcevica praonice pa su zbunjeni i nije im jasno gdje treba da idu .Tu ustvari i pocinje Tatar basta .

Ostavite komentar

*

code