Početna Sport Marković 13. na Evropskom prvenstvu za klasu Laser do 21 godine

Marković 13. na Evropskom prvenstvu za klasu Laser do 21 godine

0

Završeno je Evropsko prvenstvo u konkurenciji jedriličara do 21 godine, za olimpijsku klasu Laser, u gradu Dživnovu u Poljskoj, na kome je crnogorski jedriličar Ilija Marković dostojno odbranio ugled naše zemlje i zauzeo 13. mjesto.

Marković, član Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta, ima svega 17 godina, ali mu to nije smetalo da sve do same završnice bude u konkurenciji za pobjedničko postolje.

– Na kraju zauzeo je 13. mjesto u konkurenciji najboljih jedriličara Evrope u konkurenciji do 19 godina, a na osnovu svega prikazanog, nema za čim da žali. Istovremeno je evidentno da mu u nastavku karijere nedostaje iskustva i rutine, kao i više jakih međunarodnih takmičenja kako bi stigao do samog vrha- ističu iz “Delfina”.

Mladi Tivćanin je fenomenalno počeo Evropsko prvenstvo, pa je poslije prve regate bio treći u generalnom plasmanu, a prvi u konkurenciji do 19 godina. Mladost sa sobom nosi oscilacije. Marković je imao dosta uspona i padova, ali je stigao do primarnog cilja, do zlatne grupe, do prilike da se bori za pobjedničkog postolje.

Uoči finalnih regata, Ilija Marković je bio na osmom mjestu, pružio je sve od sebe u posljednja tri dana, ali mu ni vremenski uslovi nisu bili naklonjeni, s obzirom da Iliji odgovara jači vetar. Na kraju je zauzeo sjajno 13. mjesto u paklenoj konkurenciji. Na Evropskom prvenstvu u klasi Laser Standard učestvovalo 138 jedriličara, i u olimpijskoj klasi za žene Laser Radial 63 jedriličarke. JK Delfin je domaćin ovog Evropskog prvenstva dogodine od 6. do 13. juna.

Kada je region u pitanju, Ilija Marković je zauzeo treće mjesto, a bolji od njega bili su jedino momci iz Hrvatske, Bruno Gaspić koji je na kraju bio četvrti i Roko Čopić koji je zauzeo šesto mjesto. U konkurenciji do 19 godina, zlatnu medalju je osvojio Niko Nujok iz Njemačke, srebro je pripalo Filipu Valkenbahu takođe iz Njemačke, a bronza je otišla u Francusku, zahvaljujući Aleksandru Kovalskom.

Za Iliju Markovića nema vremena za odmor, jer već 6. septembra počinje Balkansko prvenstvo u jedrenju u Tivtu, na kome će Marković nastojati da se umješa u borbu za pobjedničko postolje, kao i prošle godine kada je na grčkom Hiosu zauzeo četvrto mjesto.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code