Početna Ekonomija Marković: Kroz treći set mjera za turizam 200 miliona eura do 2024....

Marković: Kroz treći set mjera za turizam 200 miliona eura do 2024. godine

3

Podrška Vlade crnogorskoj privredi snažno je prisutna od početka epidemije koronavirusa, saopštio je crnogorski premijer Duško Marković, na premijerskom satu u Skupštini. Vlada će kroz treći set mjera opredijeliti dugoročno 200 miliona eura za turizam, kako bi pokušali da se crnogorska ekonomija vrati na put razvoja koji je trasiran prije krize.

Foto: Vlada CG

Treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa vrijedan je samo u oblasti turizma ukupno 67,85 miliona eura do 2022. godine i to je samo kratkoročni set mjera – saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore.

„On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i poslovnih banaka vrijedan 12 miliona eura, primjenu snižene stope PDV-a od 7% na period od godinu dana (tj. do sredine naredne godine), ukupno vrijednu 16 miliona eura, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom, subvencije za izdavaoce privatnog smještaja vrijedne 3 miliona eura, te subvencije za turoperatore i sredstva za promociju“ – kazao je Marković.

Dugoročni set predloženih mjera koji će se primjenjivati do 2024. godine, a koji će Vlada sjutra predstaviti, ukupno iznosi 131,7 miliona eura.

Predsjednik Vlade je podsjetio na prethodna dva seta Vladinih mjera podrške privredi i građanima rekavši da je od aprila u svrhu podrške isplati zarada zaposlenima u sektoru turizma i ugostiteljstva uplaćeno oko 12,14 miliona eura podrške za ukupno 40.422 zarade i da će Vlada podržati isplatu i za jun.

Govoreći o privredi u vrijeme pandemije predsjednik Vlade je rekao je u vrijeme pandemije digitalna ekonomija pokazala najveću otpornost na tu krizu svuda u svijetu i da kompanije kojima su informacione tehnologije osnovna djelatnost, sada bilježe rast, upravo zato što globalna potražnja ubrzano raste.

3 Komentari

  1. Zašto razdvajaju ugostiteljstvo od hotelijera.Postoje i hoteli i ugostiteljski objekti koji uopšte ne rade i pitanje je da li će ikad više otvoriti.A i svi ovi koji rade rade sa gubitkom,a sve dažbine uredno stižu.

  2. Ako Vlada razdvaja turisticku djelatnost od ugostiteljstva ,zasto onda ugostitelji placaju clanstvo turistickoj organizaciji ,a da pri tom nema niti jedan sklopljen ugovor sa turistickom organizacijom,a uzimaju novac, i naravno naj bitnije ,ugostitelji nemaju nikakvu korist od tih uplacenih ( otetih ) novcanih sredstava, malo li je sto poreze placamo ne jos treba , izmislite jos neki da se preko nasih ledja finansirate!!!

    2
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code