Početna Kultura Martinović iz Francuske: Govorim poeziju na svom jeziku i otkrivam ono što...

Martinović iz Francuske: Govorim poeziju na svom jeziku i otkrivam ono što se malo zna o Crnoj Gori

6

Već četiri dana, grad SETE na francuskoj rivijeri, domaćin je osamdestorici pjesnika iz četrdeset zemalja. Crnu Goru, na festivalu VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée (ŽIVI GLASOVI – OD MEDITERANA DO MEDITERANA, predstavlja Miras Martinović.

– Privilegija je nastupati među toliko pjesnika iz toliko zemalja. Kompletan grad je u znaku pjesnika i njihove poezije, koju pjesnici govore na raznim mjestima i u raznim ambijentima: na trgovima, brodovima, terasama, ispred kafea, u parkovima, baštama….svuda su pjesnici, svuda je poezija – kaže Martinović za Radio Jadran.

Karakteristika Festivala sa tradicijom dugom dvadeset i dvije godine, jeste ta što pjesnici poeziju govore na svom jeziku, a glumci usporedo čitaju na francuskom.

– Svaki pjesnik svoju zemlju predstavlja na način na koji misli da je najbolje, kroz dva grupna ili pojedinačna dnevna nastupa, uvijek na drugom mjestu. Imao sam čast da me danas francuskoj publici predstavi ugledni univerzitetski prof. Daniel Leuwers, koji je svojevremeno posjetio Crnu Goru i dosta zna o njoj, a meni dao mogućnost da pred publikom otkrijem ono o čemu se malo zna, što je izazvalo posebnu pažnju, pa se i publika uključila u razgovor. Govorio sam o dugoj tradiciji koju su na prostoru moje zemlje baštinili narodi koji su živjeli na njoj: Iliri, Grci, Rimljani, Sloveni… prožimanje ovih naroda i njihovih kultura, isprofilisali su duh tolerancije koji se na najljepši način manifestuje u današnjoj Crnoj Gori, gdje živi više naroda sa svojim posebnostima, koji se međusobno uvažavaju, a svojom raznolikošću je čine bogatom i prepoznatljivom među evropskim zemljama – ističe Martinović.

Ova konstatacija, i ono što je prethodilo današnjem životu i suživotu Crne Gore izazvalala je posebno pozitivne reakcije kod publike.

6 Komentari

  1. Opis bratstva i jedinstva kad je nas Miras bio mali. Ali tada je postojao samo zivot za svakoga jer suzivot nije zivot nego suzivot. Kao pjesniku, sve cestitke, pjesnik je vjeciti sanjar.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code