MASLINA – NESEBIČNA KAO MAJKA, ALI NIJE RODILA OVE GODINE

MASLINA – NESEBIČNA KAO MAJKA, ALI NIJE RODILA OVE GODINE

0
Podijeli

green_olivesVelike i duge suše i nove štetočine, maslinina mušica, doprinjeli su da Luštičanin Neđo Moric iz sela Tići nije ubrao ni jednu maslinu iz svog maslinjaka. U odnosu na prošlu godinu, maslina je rodila svega 5%, a i to što je rodilo je nekvalitetno – ističe za Radio Jadran, Moric.

Prošla godina je kaže bila jedna od boljih za rod masline. Svima se isplatila ali ne i njemu, jer je lani podmlađivao stare i sadio nove masline. Od predaka je naslijedio i stari kameni mlin koji je još u funkciji i na koji je on veoma ponosan, jer je u njegovoj familiji preko 150 godina mljeo masline.

Picerija i restoran

“Rađen je ručno i svi koji me posjećuju iz Italije, Hrvtaske su začuđeni, kako još uvijek radi” – objašnjava Moric.

Danas on ima i novi mlin koji je uz pomoć Ministarstva u okviru MIDAS projekta dobio od danske Vlade. Za dobijanje novog mlina Moric je od svojih sredstava morao da napravi objekat po propisanom projektu, u koji je uložio oko 30.000 eura da bi mogao proizvoditi organsko maslinovo ulje.

Ove godine novi mlin nije pušten u funkciju jer nije imao šta da melje ali je optimista i vjeruje da će iduće ili za dvije godine maslina ponovo dobro roditi i da će mu se ulaganje u organsko maslinarstvo dugoročno isplatiti.

Moric ima kome da prenese svoje znanje o maslinarstvu. Tri sina već dosta toga znaju o ovom porodičnom poslu, a da li će nastaviti tradiciju familije Moric, pokazaće vrijeme.

Inače, poluostrvo Luštica je od davnina poznato po maslinarstvu. Stotinama godina u nazad se umijeće uzgoja maslina prenosilo sa koljena na koljeno.

– Svaka luštička kuća je imala konobu sa drvenim mlinom i presom -Traje ta veza Luštice i maslina vijekovima i trajaće i dalje, jer ona je nesebična. Maslina je kao majka, nesebično daje čak i kada je zapostavite – pričao je u našoj redovnoj rubrici “More I obala”, Moric.

Njegovi preci su se prije 500 godina nastanili na Luštici i pored ostalog, bavili se i maslinarstvom. Od malih nogu učio je kako uzgajati masline i upijao znanje koje su mu prenosili djed i otac. Kada se penzionisao, počeo je intenzivno da se bavi organskim uzgojem masline.

Da naslijedeno znanje nije dovoljno potvrđuje i njegova saradnja sa stručnjacima iz oblasti maslinarstva iz Podgorice i Bara, resornim ministrastvom. Moric sarađuje  sa maslinarskim društvom  “Boka” kao i savjetnicom za biljnu proizvodnju iz Herceg Novog Milenom Marić koja ga, kako kaže, često posjećuju i savjetuje.

U današnje vrijeme se nije lako baviti maslinarstvom, posebno organskim uzgojem, jer pored primjenjenog znanja, vremenski uslovi igraju važnu ulogu u maslinarstvu.

Na oko 3 hektara Moric ima 400 mladih i 580 starih stabala maslina. Kaže da se posebno brine o pogodnosti tla, ekološkim standardima, te da se trudi da izbjegava hemijska sredstva.

– To je potpuna prirodna proizvodnja i zato se i može nazvati ekstra djevičansko ulje – ističe Moric.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code