Maslinari strahuju za rod poslije velike suše i požara

Maslinari strahuju za rod poslije velike suše i požara

2
Podijeli

Berba maslina se očekuje tek krajem oktobra, a maslinari Boke su zabrinuti za rod zbog velike ljetnje suše i požara na Luštici, gdje je najveći broj maslinjaka.

Veća, prijeko potrebna kiša, nije pala više od 40 dana, a i ono malo što je “poprskalo” zasade, nije bilo dovoljno da “natopi” maslinjake, kako bi “preživjeli” sušnu i požarnu “sezonu”.
Predsjednica Maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić za Radio Jadran kaže da će efekat ovogodišnje suše biti poznat tek kad se krene u berbu:

Picerija i restoran

“Članovi Udruženja se javljaju i svi su zabrinuti za rezultat, s obzirom da većina nema pristupačnu vodu, kao, recimo, u Pelinovu. Pored toga, požari u Donjem Grblju i dalje ne jenjavaju, pa po okončanju požarne sezone, očekujemo da ćemo znati nešto više”, priča Vesna Đukić.

Ona ističe da je familija Žegura iz Dobre luke prijavila štetu od požara u maslinjaku, međutim, ni oni nijesu do kraja mogli “ući” u opožarena područja, ali za sada pretpostavljaju da im je skoro 90% maslinjaka devastirano:

“Imali su više od 40 starih maslina, sami su krčili put da bi gasili požar. Tu zapravo postoji put koji je ubilježen i na turističkoj mapi Tivta, koji bi trebalo posjetiti, međutim on nije održavan pa su Žegure morali sami da ga krče. Do sada im je uništeno više od 30 maslina”, navodi ona.

U Udruženju očekuju da će u skorijem periodu i ostali članovi prijaviti štete u maslinjacima, kako bi Udruženje, koliko je u mogućnosti, moglo da pomogne, da se posljedice požara ublaže. Nakon toga bi trebalo da bude sačinjen i interni izvještaj, sa kojim bi trebalo da bude upoznato i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi zajedno pomogli maslinarima:

“U ovom trenutku nemamo tačnih podataka niti konkretan plan ili rješenje. Očekujemo da ćemo sve posljedice požara i suše sumirati krajem septembra. Nadamo se da će do tada pasti i neka veća kiša, koja bi “napunila” plodove, kako bi situacija bila bolja u odnosu na ovo kako sada sve izgleda”, kaže Vesna Đukić.

Sa druge strane, u svemu je, ipak, olakšavajuća okolnost da ovu sezonu ne prati veći napad najvećeg štetnika na ovim područjima, maslinine muve, kojoj nijesu pogodovale visoke temperature i smanjena vlažnost. Bilo je na nekim mjestima sporadično, ali ne u tolikoj mjeri da bi njen učinak kao ranijih godina desetkovao prinos. Ipak, šta će od plodova ostati, znaće se krajem oktobra, za kada je planirana berba, zaključila je Đukić.

2 Komentari

  1. Zadnja kisa je pala 24 maja a posle toga je poprskalo dva puta i to nedavno . Nije skvasilo zemlju ni tri centa u dubinu. Ocigledno je da se klima mijenja.

    8
    1

Ostavite komentar

*

code