Početna Eco Maslinarsko društvo Boka u prekograničnom programu uspostavljanja regionalnog Centra za masline

Maslinarsko društvo Boka u prekograničnom programu uspostavljanja regionalnog Centra za masline

0

koji je počeo 15.decembra prošle godine a trebalo bi da traje 24 mjeseca, odnosno do 14. decembra 2022. godine.
Ukupan budžet projekta koji se sufinansira iz EFRR i IPA II fondova Europske unije je 884.677,75 EUR, od čega EU sufinansira 751.976,07 EUR.

Foto: Pixabay

Cilj projekta je uspostavljanje prekograničnog Centra za masline, koji će biti posvećen zajedničkom istraživanju i razvoju na polju maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja.

“Glavne usluge koje nudi centar uključuju širok spektar laboratorijskih i dijagnostičkih testova i postupaka (npr. Identifikacija i liječenje štetnika i bolesti maslina i provođenje hemijskih analiza maslinovog ulja), ciljani programi obuke i razmjena znanja između različitih sudionika u lancu vrijednosti”, saopšteno je iz MD Boka.

Razvojem prekogranične mreže, cilj partnerstva je potaknuti dijalog i akcije te odgovoriti na specifične potrebe sektora maslinarstva. Glavne ciljne skupine su lokalne, regionalne i nacionalne vlasti, visokoškolske i istraživačke institucije, sektorske agencije, mala i srednja preduzeća i organizacije za potporu poslovanju.

“Uloga MD Boka je razvoj i održavanje prekogranične baze podataka. Udruženje definiše zajedničku metodologiju prikupljanja podataka i koordinira mapiranje dionika maslina u Crnoj Gori. Nadalje, ovaj projektni partner odgovoran je za organizaciju okruglog stola s predstavnicima Vladinih struktura posvećenih razmjeni znanja u sektoru maslinarstva”, precizira se u saopštenju.

Ključne aktivnosti projekta su: izrada upitnika za mapiranje dionika, njihovo mapiranje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uspostavljanje prekograničnog centra za masline s laboratorijom u Mostaru, uspostavljanje mreže prekogranične saradnje u području maslinarstva. Osim toga, biće neophodno organizovati edukativne radionice, treninge za prenos znanja, pilot projekat sadnje maslina i studijsku posjetu Sevilji radi jačanja kapaciteta u uzgoju maslina.

Vodeći partner u projektu je Mostar, odgovoran za cjelokupno upravljanje i provođenje projekta. Mostar koordinira uspostavljanje novog centra za masline i olakšava umrežavanje dionika maslinarske industrije. Pored toga, LP se obvezao da će u Mostaru postaviti pilot zasad maslina za nove sorte maslina prilagođene lokalnim uslovima.

Hrvatska gospodarska komora (CCE) koordinira mapiranje dionika maslina u Hrvatskoj i donosi završni izvještaj o mapiranju. Zahvaljujući svom sektorskom iskustvu, Hrvatska gospodarska komora podržava uspostavljanje prekogranične poslovne mreže i koordinira ciljane komunikacijske aktivnosti.

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša (IAC) koordinira aktivnosti izgradnje kapaciteta i pruža tehničku pomoć i stručnost potrebnu za postavljanje pilot zasada maslina u Mostaru. Ovaj projektni partner podržava mapiranje dionika maslina u hrvatskom dijelu projektnog područja I organizuje edukativnu radionicu i trening prenosa znanja.

Privredna komora federacije Bosne i Hercegovine (PGKFBIH) koordinira mapiranje dionika maslina u Bosni i Hercegovini i podržava partnerstvo u identifikovanju alata i metoda za nesmetano funkcioniranje prekogranične poslovne mreže. Pored toga, ovaj projektni partner odgovoran je za organizaciju zajedničkog završnog događaja u Mostaru.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code