MASLINJACI U BOKI OPET OSTAJU BEZ PLANIRANOG RODA

MASLINJACI U BOKI OPET OSTAJU BEZ PLANIRANOG RODA

140
0
Podijeli

Bokeški maslinari, po svemu sudeći, ni ove godine, neće imati mnogo posla kad je riječ o berbi maslina, budući da se ponavlja trend lošeg prinosa iz protekle dvije godine.

Iako je berba maslina planirana za novembar, bokeški uljari strahuju da neće imati mnogo razloga ni da otvaraju svoje mlinove.
Prema riječima predsjednice Maslinarskog društva Boka, Vesne Đukić, prinosi neće iznositi čak ni deset posto od planiranih za ovu godinu. Razlog lošem rodu, i pored ažurne i blagovremene brige maslinara, su najviše loši i promjenljivi vremenski uslovi od početka godine. U prilog tome govore i podaci sa terena, razgovori sa maslinarima ali i neka slobodna procjena, pojašnjava Đukićka:
– U pojedinim maslinjacima ima roda, ali sve je to daleko ispod prosjeka, tako da ne možemo biti optimisti kad je riječ o količini roda. To što bude bilo najvjerovatnije biće samo za kućnu upotrebu.
Ona je podsjetila i na prošlogodišnja očekivanja maslinara kad je riječ o rodu, koji je iznosio manje od 10% planiranog na teritoriji i Boke i Crne Gore, postoji realna mogućnost da će i ova godina donijeti tako niske prinose, a možda čak i manje.
– Interesantno je da na pojedinim mjestima gdje je maslina rodila prošle godine, nije rodila ove i obratno. Takvi su trenutni podaci, ali svakodnevno provjeravamo situaciju.
Berba maslina najskuplji je dio u procesu proizvodnje maslina, a da li će se ulaganja maslinara u ovogodišnju berbu i opravdati, znaće se tek početkom novembra, za kada je planirana berba. No, ukoliko vremenski uslovi ne budu dozvoljavali, i berba bi mogla kasniti. Ove godine u maslinicima nije praćena čak ni pojava štetočine, maslinove muve, budući da plodova još nije bilo.
No, u Maslinarskom društvu Boka, pored uobičajenih aktivnosti i razgovora sa maslinarima, spremaju se i za desetu feštu u čast masline, koja bi trebalo da se održi u ponedjeljak 21. jula na tivatskoj rivi Pine. Kao i proteklih godina očekuje se veliki broj izlagača iz Crne Gore, a Đukićka dodaje da očekuju da će se zainteresovanima predstaviti 30 izlagača. Na trpezama duž tivatske rive naći će se razni proizvodi i kozmetika od masline.
– Proširićemo ponudu vinom, mesom, mlijekom jer je to sve skupa, naša, mediteranska ishrana. Uspjeli smo da podignemo svijest i građana i proizvođača i potrošača o značaju i vrijednosti domaćeg proizvoda, prvensteno masline, o njenom uzgajanju i proizvodnji, na tradicionalan način.
Posjetiocima će takođe biti predstavljena i Knjiga o žućenici, autora Miška Maša Čekića iz Tivta, jednoga od osnivača i pokretača Žućenica festa. Fešta „Bokeška maslina” trebalo bi da počne od 18 h i traje do ponoći.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code