MASLINOVO ULJE S NAŠIH PROSTORA VISOKOG KVALITETA

MASLINOVO ULJE S NAŠIH PROSTORA VISOKOG KVALITETA

226
0
Podijeli

oliveU odnosu na opremu i uslove kojima raspolažu crnogorski maslinari stanje u maslinarstvu i kvalitet maslinovog domaćeg ulja i všie nego zadovoljavaju.
Dr. Biljana Lazović iz Sektora za maslinarstvo na Biotehničkom fakultetu, za naš radio kaže da je maslinovo ulje sa naših prostora visokog kvaliteta, da je na makroplanu vidljiv napredak u maslinarstvu, te da je za budući period neophodno ulagati u mehanizaciju i omasovljavanje maslinarstva kao grane poljoprivrede.
Malinarstvo je jedna od najvažnijih oblasti crnogorske poljoprivrede, ali se, prema riječima dr. Lazović ne eksploatiše koliko bi trebalo. Razlog tome treba tražiti i u socioekonomskoj situaciji, jer ljudi nisu u mogućnosti da obezbijede sve što je neophodno da bi se na pravi način posvetili tako ozbiljnoj sferi poljoprivrede. Ipak, maslinarstvo u Crnoj Gori ima dugu tradiciju, ali u poređenju sa drugim zemljama – fali nam osavremenjavanje i edukacija. – Na mikroplanu mi vidimo napredak, međutim generalno to nije prelazak u kategoriju za koju možemo reći da imamo intenzivno maslinarstvo, nove brendove i visoke standarde. Na nivou smo sa kojeg nas očekuje još puno rada.
Prošlogodišnji rod masline pokazao je da, uz blagovremeno branje i pažljivo sortiranje, maslina donosi određene prihode koji smanjuju potrebu za uvozom, a može se plasirati na tržište i kroz turističku ponudu, kao paralelnu granu privrede.
Lazovićka je istakla da se crnogorsko maslinarstvo razvija i ide evropskim putem, navodeći da se naše zakonske regulative već usklađuju sa evropskim. Ono na čemu se intenzivno radi je edukacija maslinara, ali Crnoj Gori je neophodna laboratorija za provjeru kvaliteta maslinovog ulja.
– Idemo u tom pravcu, jer imamo uslova za izvoz, ali je kvalitet najprije neophodno provjeriti na našem području, i to je ono što se mora a što je EU jako značajno i o tome više nema rasprave da li hoćete ili ne.
S obzirom na uslove i tehnologiju u kojima rade crnogorski maslinari, naša sagovornica je naglasila da već godinama unazad imamo ekstra kvalitet maslinovog ulja. Međutim, zbog male proizvodnje i miješanja maslina, flašu maslinovog ulja možete nabaviti od 8 do 15 eura i upravo iz tog razloga sve jeftinije što se nađe – ne može biti zadovoljavajućeg kvaliteta.
Pored svih uslova, u Crnoj Gori su usitnjena maslinarska gazdinstva i jako je malo registrovanih maslinara, tj. onih kojima je maslinarstvo primarno a ne sekundarno zanimanje. Zbog toga se mora ići na udruživanje, brendiranje i geografsku zaštitu. Od velike su pomoći i brojni sajmovi maslinarstva, ali i projekat „Nacionalne kolekcije masline” koji je u pripremi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code