MAŠOVA I BLAŽENKINA PRIČA O ŽUĆENICI

MAŠOVA I BLAŽENKINA PRIČA O ŽUĆENICI

225
0
Podijeli

U Velikoj Sali Centra za kulturu u Tivtu večeras će biti održana promocija knjige Maša Čekića i Blaženke Vučurović simbolično nazvane “Knjiga o žućenici”.

Naziv knjige možda isuviše jednostavan i nepretenciozan, za sve ono što očekuje ljubitelje i poštovaoce gurmanluka koji se mogu sparićat od “nekrunisane carice među travama” – žućenice. U tvrdom povezu, na preko 200 strana, veličine džepnog notesa, neobično lijepog dizajna, Čekić i Vučurović sakupili su 120 recepata koje su upotpunili fotografijama.
Kako nam je kazao jedan od autora ove male enciklopedije, Mašo Čekić, ljubav prema zdravoj hrani, posebno žućenici, “vuče” još iz djetinjstva, vremena kad se teško živjelo, i kad mu je kako kaže, posebno u sjećanju ostala baba Dragica, i njena umješnost da “od malo napravi mnogo” , i tako dnevno na objed nahrani i do dvadesetoro čeljadi.

Picerija i restoran

– To je moja baba uspijevala zahvaljujući svom velikom poznavanju i ljubavi prema prirodi i ljekovitim, jestivim i čajnim travama. Sve je to ona znala da “spoji” i što je najvažnije “sastavi” u jelo primamljivo i za djecu i odrasle. I eto otuda ta ljubav koju sam prenio sada i na svoje prijatelje, u svom domu i na svojoj trpezi.
Knjiga je podijeljena na tradicionalna jela, predjela, supe i čorbe, kao i glavna jela i salate. A tu je i neizostavan dio kako ovu plemenitu biljku koristiti u medicinske svrhe, poslastice pa čak i pića.
Da bi žućenica trebalo da bude obavezan sastojak menija na domaćim trpezama, možda najbolje govori i citat iz predgovora knjige, u kojem se kaže da su autohtone kužine, samosvojne onoliko koliko koriste samoniklo bilje. I to višestruko, pošto se jestive trave koriste kao glavni sastojak jela, kao začin ili lijek. Upravo trave daju specifičnost jelima, poseban ukus, miris i boju.

Čekićeva ljubav prema žućenici “kulminirala” je pokretanjem “Žućenica festa” u Tivtu, sada već kultnom manifestacijom bez koje se ne može zamisliti turistička i gastro ponuda ovog grada. Tradicionalna decenijska manifestacija od jedne “sasvim obične” trave napravila je gastro brend, kada se na tivatskoj pjaceti ispred ljetnjikovca Buća nađe i do 200 različith gurmanluka i delicija od žućenice.

Ipak, Čekić se ovdje ne zaustavlja. Kao aktivan penzioner i veoma živahan sagovornik, pomalo stidljivo je dodao i da bi do kraja godine trebalo da izađe i njegov “Bokeški kuvar”, koji će biti nešto drugačiji od svih koji su do sada publikovani. Prije svega, imaće izgled zidnog kalendara, biće uvezan žicom, a predstaviće neka stara jela, pića pa čak i marmelade iz bokeških kužina. Priprema takođe i knjigu “Antikni fagot” ( u prevodi stari zavežljaj ) u kojoj će objediniti znamenite ličnosti i događaje kao i naučne radove Bokelja.

Promocija “Knjige o žućenici” počeće večeras u 20:00. Pored autora, o knjizi će govoriti i književnik i urednik, Nikola Malović, tv voditelj Vesko Ninković– Džaja , tv autor Miomir Maroš i novinarka Sonja Štilet. U zabavnom dijelu programa učestvuje klapa “Bellezza” iz Tivta.

Zainteresovani knjigu mogu kupiti u knjižari “So”, u Herceg Novom, koja je i izdavač, po cijeni od 8,70 eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code