Mass Gintašu rok dvije sedmice da odluči o povratku na postrojenje u...

Mass Gintašu rok dvije sedmice da odluči o povratku na postrojenje u Nemiloj

17
Podijeli

Turska kompanija Mass Gintaš, koja je gradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj ima rok od 15 dana da odluči da li će se „vratiti“ da završi  postrojenje i nastavi „rukovođenje“, saznaje nezvanično Radio Jadran.

Prema našim informacijama, advokatski tim turske kompanije već par dana je u Herceg Novom, gdje pregovara sa predstavnicima postrojenja oko daljeg angažmana. Konkretnog dogovora još nema.

Picerija i restoran

Razgovori se nastavljaju sljedeće sedmice, ali ima napretka u dogovoru. Turska kompanija ispunila je do sada većinu zahtjeva lokalne uprave i izvjesno je da bi početkom jula mogli da se vrate na postrojenje.

V.d. direktorica Društva za izgradnju kanalizacione i vodovodne infrastrukture, Jelena Đaković, krajem maja nam je saopštila da Opština prema turskoj kompaniji nema nikakvih dugovanja, a postrojenje još radi u testnoj fazi.

Zbog tehničkih problema na postrojenju, te procesa aeracije i širenja neprtijatnih mirisa, KFW banka angažovala je konsultantsku firmu EWEC iz Njemačke, koja će do septembra pomagati u funkcionisanju sistema.

Svakodnevni priliv vode u postrojenje je oko 5.000 m3.

Podsjetićemo, postrojenje je u avgustu 2013. godine počela da radi turska firma Mass Gintaš, koja ga je napustila zbog navodno neisplaćenih obaveza investitora.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koštalo je 8,8 miliona eura, plaćeno je kreditom KFW banke i 10 odsto direktnim učešćem Opštine Herceg Novi. U testnu fazu rada pušteno je u maju prošle godine, pa se sada u njemju prečišćavaju otpadne vode iz većeg dijela Igala, Tople, Herceg Novog i Savine.

17 Komentari

 1. Koliko kostaju Njemacki eksperti.Sta su dosad uradili,kakav je njihov ucinak posle 2 mjeseca.Cista nula,Meljine se cuju jos uvjek.Sram Vas bilo Jelena Djakovic.Sram bilo i tebe, i Mila Velasa i Vlada Mracevica i Deja Mandica i Danjelu Djurovic ,i Cvetkovica i Nena Konjevica.Za 6 godina,auto put bi dosad bio zavrsen a kamoli postrojenje.Strasno.Mi placamo penale jer ste ne sposobni.Mi gradjani i grad.A ne ni Turci ni Njemci.

  12
  1
 2. Ako računamo da je priliv vode u HN iz sistema Plat 400 l / sec, to iznosi dnevno oko 345 000 m3. Ne računajući dotoke iz ostalih izvorišta, nije mi jasno gde odlazi razlika vode, ako u taložnike u Meljinama stiže dnevno samo oko 5000 m3

  14
  • Mislim nisam siguran da su gubitci na mrezi oko 70%
   Neko malo zaliva bastu,neko de nakacio na kišnu kanalizaciju ima par septickih jama
   Kubik gore dolje to je računica ?
   Šalu na stranu ajd nek radio Jadran pita vodovod koliki su im gubitci na mreži

 3. Čekajte malo.
  Zar niste objavili da je raskinut ugovor sa Mas gintašom?
  Pa otkud im sad dodatni rok od 15 dana da se vrate?
  I to još da sami odluče?! Tek tako da se vrate? Vi recite “hoćemo”, a mi ćemo vam dati fabriku?!
  I zašto je onda uopšte raskidan ugovor sa njima? Šta se to u međuvremenu promijenilo? Da nisu obezbjedili akreditiv? Da nisu odustali od potraživanja? Da nije razlog što su se pojavili njihovi advokati? Zar opštinu ne zastupa “renomirana međunarodna advokatska kancelarija”, kako to saopšti Danijela Đurović? Pa ko se tu pita, ko odlučuje o svemu i na osnovu čega? Ko će da za ovo odgovara?

  33
  • Problem je što fabrika nije završena pa malo radi malo ne radi i svako malo nešto otkaže. Sva oprema je Turska pa ne može da se popravlja bez Turaka. Zato se Turci vraćaju, može im bit. Pustili su ove naše da se malo igraju pa su se igrali malo i neki Njemci koje je Đurovićka dovela i sad je đavo došo po svoje. Ljeto, vrućine puj pike ne važi.

   19
   1
 4. IMA LI IŠTA ŠTO ĆE OVA EKIPA NA VLASTI RIJEŠITI ,A OBEĆALI SU SVE ,KOLEKTOR ,POSTROJENJE ,ŠETALIŠTE-ŽILE KUCAVICE GRADA – NIŠTA. JEDINO ME SADA STRAH DA LI ĆEMO IMATI VODE !!?? MENE NIJE BRIGA KO JE NA VLASTI NEGO DA LI HOĆE I DA LI ZNA DA RADI !!! U PAMET SE NOVLJANI,SKIDAJMO IH SVE KOJI NE RADE DOBRO ZA GRAD NEGO ZA SVOJ ĐŽEP !!!

  26
  3
  • A koga da dovedemo, moj prijatelju? I ovi i oni prethodni, i oni predprethodni (u stvari manje-više sadašnji) hoće sami da vladaju, da njihovi partijski kadrovi upravljaju gradom. Niko od njih nema iskusne i školovane da bi to obavljali kako treba. I niko od njih neće da uzme kadar ,,neprijateljske” stranke, iako je bolji i stručniji od njihovog. Grad tone, stanovništvo odlazi, a upravljači samo gledaju koliko će svojih zaposlit u Opštinu. Evo su ih nakrkali blizu 1.000, što u Opštinu, što u Vodovod, što u Komunalno stambeno, što u Vatrogasno, što u Turističku organizaciju (izvinjavam se ako sam koga zaboravio). Breme administracije vuče na dolje, za grad ostaje vrlo malo. I ako sada promjenimo vlast, biće još gore, jer stižu nove stotine neke druge stranke, iako je svima uvodni slogan, šakama u prsa, smanjenje administracije.

   18
   1

Ostavite komentar

*

code