MATKOVIĆ: “PARKING SERVIS“ UVIJEK RADIO PO ZAKONU

MATKOVIĆ: “PARKING SERVIS“ UVIJEK RADIO PO ZAKONU

86
0
Podijeli

milorad matkovic– „Parking servis” je servis građana i radi isključivo po odlukama koje su donjeli njihovi predstavnici, odnosno odbornici i nismo radili na “divlje” nego po zakonu i u skladu sa rješenjima nadležnog sekretarijata ili po odlukama SO Herceg Novi.
Ovako za Radio Jadran diektor hercegnovskog JP „Parking servis”, Milorad Matković komentariše konstataciju predsjednice NVO “Kuća ljudskih parava” Lidije Leovac, da je ovo preduzeće od 2006. godine nelegalno iscrtalo parking mjesta i samim tim nelegalno obavljalo naplatu parkiranja.
Da je to upravo tako, Leovac je prije nekoliko dana podkrijepila obavještenjem u kojem je jasno naznačeno da je JP Parking servis podnijelo zahtjev za izdavanje rješenja za korišćenje opštih parkirališta, Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore i to za 10 ulica u Herceg Novom tek 25.02.2013 godine. Rješenje je zatraženo za ulice u Igalu, Sava Ilića, Pete Crnogorske brigade i 29. decembra i za sedam ulica u Herceg Novom – Njegoševoj, Mića Vavića, Save Kovačevića, Braće Grakalića, Branka Ćopića i Desete hercegovačke brigade.
Matković to negira i kaže da je jedini razlog što su tek sada zatražili rješenje taj što je tek krajem prošle godine tačno iskristalisano ko je za šta zadužen. Naime, tvrdi Matković, oni su imali 3 varijante po kojima su mogli da rade i po čijim rješenjima su obavljali posao.
Urbanističkim planom, programom privremenih lokacija ili drugim aktom SO Herceg Novi.
Tako da je JP Parking servis radilo po ovoj trećoj varijanti odnosno po ugovoru i aneksima ugovora sa SO Herceg Novi, ali i rješenjima nadležnog Sekretarijata stambeno komunalnog, po čijim su rješenjima i ugovorima o prenosu prava i obaveza iscrtavali parking mjesta i napalaćivali.
Matković sada kaže da se krajem prošle godine iskristalisalo kako to može biti regulisano i urbanističkim planom, ali su ostavili i dalje mogućnost da odluke Skupštine budu mjerodavne. To je po njemu jedini razlog zašto su tek prije mjesec tražili rješenje za korišćenje opštih parkirališta od Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore.
Sve je bilo i do sad regularno, tvrdi on, a pitanje da li je moglo doći do refundiranja svih uplaćenih sredstava građanima ako se ustanovi da JP PS nije radilo po zakanu i time više građana oštetilo, iznenađuje ga.
– Čudi me da to pitate, ali dobro shvatam da narod pita, odnosno neki od njih pitaju, proturaju… Opet se postavlja pitanje da li smo mi građanima pružili neku uslugu, ja mislim da jesmo i to treba i da plate – jednostavno je objašnjenje po Matkoviću.
On takođe nije htio da polemiše ni oko pitanja da li to može da znači da su određene odluke opštine iznad onih države Crne Gore.
– Ko sam ja da komentarišem njihove odluke, nazovite njih pa pitajte – uzvratio je Matković.

parking servis zahtjev 2603NOVI DOKAZ

Picerija i restoran

Interesantno je do kakvog su novog dokaza o nepropsinmom radu JP „Parking servis” došli iz FB grupe „Prezadovoljnih građana Herceg Novog”. Sekretraijat za stambeno komunalne poslove još u 2011. godini poslalo je dopis JP Parking servis u kojem traži usklađivanje opštih parkirališta sa propisima o bezbjednosti saobraćaja i dostavljanje akata kojim su regulisana parking mjesta.
Ovaj Sekretarijat je tražio i da dostave akte kojim raspolažu, a koji se odnose na određivanje parking mjesta na javnim parkiralištima.
Opšta parkirališta određena su urbanističkim planom, opštinskom odlukom ili ih određuje organ Lokalne uprave nadležan za planiranje prostora (Sekretarijat za urbanizam i građevinarstvo), a posebna parkirališta su određena DUP-om ili programom privremenih lokacija.
Zahtjev je upućen zbog donošenja posebnog akta kojim se regulišu zone i vrijeme parkiranja na javnim parkiralištima, a koje je na osnovu člana 7. Odluke o javnim parkiralištima u nadležnosti Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine – nalazi se u zahtjevu ovog sekretarijata.
U članu 60. i 61. Zakona o bezbjednosti saobraćaja (za sl.list RCG broj 72/05 27/06 45/07 75/10) precizirano je da nije dozvoljeno parkiranje vozila na udaljenosti 5 m, od obilježenog pješačkog prelaza kao i na udaljenosti petnest metara ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog gradskog prevoza, kao i na djelu javnog puta, kao i na dijelu javnog puta gdje širina slobodnog prolaza od parking mjesta do suprotne ivice puta iznosi manje od tri metra.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code