Mato Đorđević (Bokeljski demokratski savez): Šta dalje sa Brodogradilištem?

Mato Đorđević (Bokeljski demokratski savez): Šta dalje sa Brodogradilištem?

2169
0
Podijeli

Ono što građani Herceg Novog prvenstveno treba da znaju o stečaju u Brodogradilištu Bijela jeste da je to tzv. programirani stečaj. Pokrenula ga je izvršna vlast. Poreska Uprava CG, odnosno Vlada CG. Dakle, Podgorica, navodi u saopštenju kandidtat za odbornika liste br. 1 Bokeljskog demokratskog saveza, Mato Đordjević.

Nekim drugima koji nisu iz Boke, opraštaju se mnogo veći dugovi. Država im daje garancije. Dugovi im se reprogramiraju, kod Brodogradilišta to nije bio slučaj – žrtvovano je zbog nadoknadivih cca 6 miliona € poreskog duga.

Picerija i restoran

Novljane, a pogotovo Bijeljane, ne treba ni podsjećati koliki je značaj imalo Brodogradilište. Maltene svaka kuća je poslije zemljotresa napravljena/obnovljena od kredita iz tog preduzeća. Stotine i stotine radnika, hiljade i hiljade ljudi, su se izdržavali od pošteno zarađivanih plata u tom preduzeću. Kada je veliki dok stigao u Boku, među mještanima je vladalo opšte narodno slavlje. O kolikom doku se radi, govori i činjenica da ga kupac, danas, za godinu dana, čak ne može ni odvesti u svoju Baltičku zemlju.

Opšti zaključak je da, kako je sve ostalo rasprodato u Boki, da ne kažemo “tršeno”, na red je, na žalost, moralo doći i Brodogradilište. Sada će Institut, pa ko zna šta još.

Kako Bokeljski demokratski savez, jedini u svom nazivu ima odrednicu Boka, red je mlađe Novljane podsjetiti da je ovo podneblje uvijek bilo poznato i prepoznatljivo po brodarstvu. Danas je situacija takva, da se ni u Boki, a ni na crnogorskom primorju, nigdje ne može dokovati brod veći od cca 100 bruto tona.

Dakle, domaći brodari, pa i vlasnici malo većih turističkih i ribarskih  brodica, obnovne preglede svojih plovila moraju obavljati u susjednim zemljama. Jedan brod CG zastave je nedavno išao na suvi dok čak do Malte.

Svakako da se brodarstvo u Boki mora očuvati. Jer gdje će tokari i mehaničari iz Brodogradilišta raditi?  Otpremnine dobijene po veoma lošem socijalnom programu već su potrošili.

Zato je neophodno da se u Bijeloj zadrži i održi koliko toliko i brodska djelatnost.

Tačno je da se treba okretati turizmu. Međutim, Vlada CG je postigla da nam uništi i odvede Brodogradilište, da nam sruši hotele, ali da nam ostavi tone i tone grita. To je ne samo suprotno turizmu, već i ekolokgiji. Djelatnost remonta jahti, mega jahti, pa zašto da ne, i manjih brodova, ne samo da ne mora biti u suprotnosti sa turizmom, već upravo suprotno, može doprinjeti razvoju turizma. Nautičkog turizma.

Zato dragi Novljani, dragi građani Boke, 07. maja, pamet u glavu!

Ne davajte više podršku partijama kojima diriguju iz Podgorice. Čija rukovodstva pitanje je da li znaju plivati, a ne da nam oni uređuju brodoprivredu.

Okrenite se zdravim lokalnim snagama, a tu se po mom dubokom ubjeđenju svojim kvalitetima ističe lista br. 1 Bokeljski demokratski savez. Lista koja nije opterećena politikom, već upravo rješavanjem realnih životnih problema građana Boke, navodi se u saopštenju kandidtata za odbornika liste br. 1 Bokeljskog demokratskog saveza, Mata Đordjevića.

Plaćeni izborni program

Nema komentara