Početna Društvo MATURANTI PLESALI KVADRILU

MATURANTI PLESALI KVADRILU

0

kvadrila4Završetak srednjoškolskog obrazovanja maturanti iz Tivta, Budve i Herceg Novog prolsavili su plešući kvadrilu, u podne,baš kao i njihovi vršnjaci širom Evrope. Od plesa su odustali zbog finansija,srednjoškolci iz Kotora. Kvadrila je stari građanski ples koji se pojavio u Francuskoj sredinom 18. vijeka. Došao je i na naše prostore posljednjih godina i ove su maturanti u Crnoj Gori pokušali da sruše Ginisov rekord plešući uz muziku Štrausove operete, „Slijepi miš”. Istovremeno je plesalo više od 60 evropskih gradova iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije i Albanije. Najveći maturski ples-četvorka na svijetu je u organizaciji plesne škole „Urška” iz Ljubljane. Na hercegnovskom Trgu Nikole Đurkovića, u narandžasto –crnim majicama sa bijelim kišobranima plesala su 192 učenika Srednje škole „Ivan Goran Kovačić” , čime ova škola nastavlja tradiciju započetu 2008 godine. Nešto prije podneva sa Trga, satelitskim putem prenjeta je atmosfera i iz Herceg Novog.
-Lijep pozdrav za Črnu Goru’- rekla je voditeljica ljubljanskog radija, pozdravljajući sve evropske maturante, koji su nakon toga dobili znak da mogu početi sa plesom. Višemjesečni trud vježbanja se isplatio i maturanti su pokazali jedinstvo, punu ljepotu i eleganciju plesa i priredili pravo raspoloženje prisutnima.
I predsjednik opštine Dejan Mandić uputio im je lijepe želje:
– Vama koji odlazite želim da izaberete nabolji put za vas,kao i da se sjećate svog grada, da mu se vraćate – poručio je Mandić.
Maturanti su se nakon otplesane kvadrile uputili ka Kanli Kuli, gdje ze njih priređena dnevna žurka.
I oko 150 maturanata iz budvanske Srednje mješovite škole „Danilo Kiš” tačno u podne, plesalo je na Trgu ispred zidina Starog grada, u okviru manifestacije Maturski ples u kojoj učestvuju njihovi vršnjaci iz deset evropskih zemalja. Tivatski maturanati iz srednje škole »Mladost«, njih 100 podjeljenih u 50 parova u istom trenutku na Pinama plesali su kvadrillu. Na žalost, zbog finansijskih poteškoća učenici Pomorske, Muzičke i Gimnazije iz Kotora, nisu ove godine bili uz svoje vršnjake.
Prošle godine sa 32 750 učesnika postavljen je Ginisov rekord u istovremenom plesu, a organizatori kako sazmajemo, ove godine očekuju da će ta brojka biti premašena, te da je bilo 36 hiljada učesnika.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code