Maturanti SMŠ „Ivan Goran Kovačić” pred „ispitom zrelosti“

Maturanti SMŠ „Ivan Goran Kovačić” pred „ispitom zrelosti“

2
Podijeli

srednja skola ivan_goran_kovacicUčenici završnih razreda srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ završili su s redovnom nastavom, ali imaju još dosta obaveza. Njih 68 završava gimnaziju, 148 četvorogodišnje stručne škole i 14 učenika  3. stepen obrazovanja.

Dodjela diploma za 230 maturanata je 22. juna, a do tada neki moraju i na popravni, kazao je za Radio Jadran direktor ove ustanove, Momir Dragićević.

Picerija i restoran

– Učenici nijesu postigli zadovoljavajući uspjeh na završnoj godini upućeni su na popravne ispite 24. 25. i 26. maja. Takođe, u tim terminima će polagati završne ispite i oni učenici koji vanredno pohađaju školu – ističe Dragićević.

Maturske ispite učenici su u obavezi da prijave 30. maja, a 1. juna polagaće prvi dio eksternog, odnosno maturskog ispita, u organizaciji ispitnog centra. Istog dana za učenike koji interno polažu stručne ispite, biće organozovano polaganje drugog dijela internog završnog ispita. Za đake koji su umjesto stranog jezika izabrali matematiku, ispit će se održati 2. juna, a u periodu od 3. do 15. juna biće organizovano polaganje preostala dva ispita internog karaktera.

Maturantima predstoji i jedna lijepa obaveza, u organizaciji škole, jer će 9. put plesati tradicionalnu kvadrilu na Trgu Nikole Đurkovića u petak 20. maja u 12 časova.

– Uz srednju školu iz Tivta, imamo najduži staž učešća. Ove godine pridružiće se i veći broj škola iz Crne Gore. Učenici dolaze na trg u 9 časova, kada će preuzeti opremu i odraditi generalnu probu. U 11:50 h predsjednica će pozdraviti maturante, koji će tačno u podne zaplesati kvadrilu. Ako bude lijepo vrijeme, poslije toga, tradicionalno organizujemo žurku na tvrđavi Kanli Kula – najavio je Dragićević.

Svečanost proslave maturske večeri biće organizovana 27. maja u Nacionalnom restoranu Instituta dr Simo Milošević. Proteklih godina svečanost je održavana u hotelu „Plaža“, ali hotel ima problema. To je podrazumjevalo i promjenu u samoj organizaciji, odnosno dolasku maturanata do restorana. Naime, nakon tradicionalnog defilea koji će početi u 20 časova, učenici će  do Nacionalnog restorana u Institutu biti prevezeni autobusima.

– U međuvremenu škola će obavjestiti učenike koji su nosioci diplome „Luča“ za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta, kao i one  koji su stekli ovu diplomu za odličan opšti uspjeh tokom cjelokupnog školovanja. Učenike generacije proglasićemo 27. maja na maturskoj večeri, kada ćemo i dijeliti nagrade i priznanja najboljima – kazao je Dragićević.

 

Ostale aktivnosti škole

 

Od danas  je na  ekskurziji u Italijii 77 učenika drugog razreda Gimnazije, koji su školskom odboru, nastavničkom vijeću i savjetu roditelja, na početku školske godine uputili zahtjev da se organizuje dvodnevni izlet do Venecije. Povratak iz Venecije je 23. maja ujutro.

Učenici ekološke sekcije, volonteri, kao i oni učenici kojima je izborni predmet Ekologija i zaštita životne sredine, njih oko 60, učestvovaće u akciji „Očistimo Herceg Novi za jedan dan“, a u subotu 21. maja jedan dio učenika volontera i učenika koji budu zainteresovani učestvovaće u Trci nezavisnosti od trga do Škvera.

– Učenici srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ su  posljednjeg mjeseca na različitim takmičenjima i konkursima u organizaciji proslave 10-ogodišnjice obnove nezavosnosti Crne Gore, učestvovali u velikom broju. Naše učenice Anja Moric i Jana Vasiljević su osvojile prvu, odnosno treću nagradu na likovnom konkursu Ministarstva prosvjete i zajedno sa  mentorkom prof. Sandrom Popović, a sjutra će prisustvovati svečanoj akademiji i dodjeli nagrada u Crnogorskom narodnom pozorištu, koju organizuje Ministarstvo prosvjete – naglasio je Dragićević.

Novski srednjoškolci, članovi košarkaške ekipe su osvojili drugo mjesto na Državnom prvenstvu, koje je organizovala Unija srednjih škola u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, 14. maja u Podgorici. U finalnim mečevima nastupila je i fudbalska ekipa. Prije toga na školskoj Olimpijadi,  učenici su osvojili  prvo mjesto u rukometu za djevojke, druga mjesta u košarci, treće mjesto u malom fudbalu za djevojke. Učenica Ana Vuković osvojila je treće mjesto u atletici, u disciplini trčanje na 800 m.

Osim toga ekipa ove škole je iz „Prve pomoći“, na opštinskom takmičenju osvojila prvo mjesto među 12 ekipa. U junu će ići u Sutomore, na državno prvenstvo.

2 Komentari

  1. Ako su đeca na kraju osnovne zrela zašto ih ne zaposle odmah u lokalnu upravu da mijenjaju malo starije mlade koji vole duže da spavaju,ili makar da im nose računar za početak? Mladi neka sve preuznu,jer stari stvarno ništa nijesu nikad naučili kad dozvoljavaju da se neko s nama igra.

Ostavite komentar

*

code