Maturske obaveze srednjoškolaca, a najzabavnije kvadrila i matursko veče

Maturske obaveze srednjoškolaca, a najzabavnije kvadrila i matursko veče

0
Podijeli

Po školskom kalendaru Ministarstva prosvjete za školsku 2016/17. godinu, učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola redovna nastava završava  19. maja. Međutim, do kraja svih školskih obaveza maturante čeka još dosta posla.

  Po riječima direktora JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, Momira Dragićevića, srednju školu ove godine zvaršava 79 učenika gimnazije, 125 učenika stručnih škola 4. stepena i 35 učenika 3. stepena obrazovanja.

Picerija i restoran

– Ovi učenici imaju niz obaveza u narednih mjesec odnosno, od prekosjutra, kada na gradskom trgu plešu kvadrilu. Naša škola u toj manifestaciji sinhornog plesa učestvuje 10. put i zajedno sa vršnjacima iz velikog broja gradova Evrope završavaju nastavne obaveze –  naveo je Dragićević.

Pored učenika i nastavnici će imati puno posla, jer njih očekuju odjeljenska i nastavnička vijeća, popravni ispiti učenika koji nisu zadovoljli uspjehom, kao i prijave za maturske, stručne i završne ispite.

– Učenici 1.juna nastavljaju polaganje maturskih ispita, jer su već 21. aprila polagali crnogorski-srpski-bosanski-hrvatski jezik i književnost, a 1. juna polažu eksterno prvi strani jezik. Oni koji su izabrali matematiku 2.juna  polažu eksterno taj predmet.

Od 3. do 15. juna organizuju se ostali ispiti u školi,  za gimnaziju dva izborna predmeta, za stručne škole stručno-teorijski predmet, praktični rad, odbrana rada ili samo rad po zadatku –  kazao je Dragićević.

Sve rezultate ispita učenici će dobiti do 23. juna, za kada je zakazana i dodjela diploma.  Za učenike koji predfakultetske obaveze imaju prije zakazanog roka podjele diploma, pripremljena je izjava po kojoj oni prihvataju preliminarni rezultat koji dobiju na eksternoj provjeri znanja, bez ulaganja žalbe, a koji je saopštio Ispitini centar. Na osnovu te potpisane izjave oni mogu podići diplomu, pojasnio je Dragićević.

Popravni ispiti biće organizovani od 24. do 30. maja, kada će i za učenike koji vanredno završavaju školovanje, biti organizovani razredni ispiti. Prijave za polaganje maturskih ispita obavljaće se 30. maja u terminu od 8 do 12 časova.

Nakon okončanja svih popravnih i razrednih ispita Ispitnom centru dostavljaju se imena učenika koji su stekli pravo polaganja maturskog, odnosno stručnog ispita.

Proslava maturske večeri biće organizovana u hotelu Plaža 27. maja u 21, a u 19 časova učenici će se okupiti na Trgu Belavista, jer je za 20h zakazan svečani defile.

Za učenike završnih razreda osnovnih škola, koji školovanje žele nastaviti u JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, prijave za upis podnose se u školi od 12. do 16. juna, dok je zvanično saopštavanje rezultata zakazano za 23. jun.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code