Početna Društvo Maturski ispiti bez gradiva iz četvrtog tromjesečja

Maturski ispiti bez gradiva iz četvrtog tromjesečja

1

Maturski, stručni i polumaturski ispiti biće održani od 20. maja, a na polaganjima neće biti gradiva iz četvrtog tromjesečja, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, eliminisanje pitanja iz četvrtog klasifikacionog perioda, odnosno tromjesečja, bio je i jedan od zahtjeva Unije srednjoškolaca, sa čijim predstavnicima su razgovarali Šehović i uprava Ispitnog centra.

Dodatno, rokovi za zaključivanje ocjena maturantima su skraćeni, kako bi se ostavilo više vremena za pripremu za maturske ispite.

Navodi se da će biti organizovana i priprema na daljinu odnosno emitovanje pripremih časova.

Kako su kazali iz Ministarstva, testovi za pripremu biće objavljeni online i u štampanim medijima, a škole će takođe iskoristiti sve resurse za podršku maturantima i polumaturantima, što su takođe bili neki od zahtjeva Unije srednjoškolaca.

„Rokovi za izdavanje diploma će biti takvi da učenici mogu da se upišu ne samo na fakultete u Crnoj Gori već i šire“, navodi se u saopštenju.

„Ni na internim, niti na eksternim ispitima polumaturanti i maturanti uopšte neće imati gradivo iz četvrtog tromjesječja, a samim tim će imati i manji broj pitanja. Osim toga, polumaturski ispiti nijesu eliminatorni faktor za upis u srednje škole“, kazao je Šehović.

Iz Ministarstva je saopšteno da će eksterni maturski i stručni ispiti iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti biti održani 20. maja, iz prvog stranog jezika 30. maja, a iz matematike 1. juna.

„Termini polaganja za polumaturante su: iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 26. maja, iz matematike 27. maja, a iz predmeta po izboru 28. maja“, kaže se u saopštenju.

U tom resoru smatraju da će ovakva odluka o održavanju ispita omogućiti đacima da se, bez problema, pripreme i upišu na željene fakultete u Crnoj Gori, ali i u regionu i šire.

1 komentar

  1. Ovo je prvi put da ucenik zavrsi cetvrtu godinu pa polaze maturu u posljednjih desetak godina. Dobro bi bilo da se oca praksa i nadalje primjenjuje. Do sada su maturanti polagali maternji u aprilu,a cetvrtu godinu zavrsavali u maju,sto je izvan svake logike.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code