Početna Eco Mediteranska sedmica čišćenja obale: Briga za more koja nas ujedinjuje

Mediteranska sedmica čišćenja obale: Briga za more koja nas ujedinjuje

4

Jedanaest nevladinih organizacija, nacionalnih operatera programa Blue Flag (Plava zastavica) sa Kipra i Malte, iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Slovenije, Grčke, Turske, Izraela i Crne Gore, ponovo su udružile snage kako bi organizovale Mediteransku sedmicu čišćenja obala početkom jula 2019. godine.

Oni pozivaju djecu, roditelje i druge pojedince, lokalne zajednice i nevladine organizacije da udruže snage i da od 1. do 7. jula daju svoj doprinos u Mediteranskoj sedmici čišćenja obala.

Picerija i restoran

– Zajedno, kao region, možemo napraviti nešto bitno za naše resurse, našu ekonomiju i našu okolinu. Pokažimo ostatku svijeta, posvećenost Plave zastavice čistom moru i obalama. Pridružite nam se pod sloganom „Briga za more koje nas ujedinjuje”- poručuje koordinator Plave zastavice u Crnoj Gori i izvršni direktor NVO “EKOM” Saša Karajović.

Mnogi su svjesni zagađenja mora i toga da plastika završava u našim lancima ishrane i uništava mnoge vrste. S obzirom na to da je Mediteran jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, ali i jedna od najnaseljenijih regija, problemi poput otpada u moru su u porastu.

– U posljednjih nekoliko godina, više morskih životinja je ugroženo otpacima koji ne poznaju nacionalne granice. Plutaju iz jedne zemlje u drugu, često završavaju na obalama i plažama drugih mediteranskih zemalja. Zbog toga se koordinatori Plave zastavice u mediteranskom regionu ponovo okupljaju, ne samo radi podizanja svijesti, već i zbog preduzimanja konkretnih akcija. Plava zastavica, kao i svi programi Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), vodi ka osnaživanju građana, lokalnih vlasti, turista i svih korisnika plaža da preuzmu aktivnu ulogu. Svijest sama po sebi nije rješenje za postojeće plutajuće otpatke – navodi Karajović.

Ovogodišnju inicijativu pohvalila je i Evropska komisija za njen proaktivan pristup, a posebnu poruku je uputio evropski komesar za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo, Karmen Vela.

4 Komentari

  1. Žalosno! Potpuno podržavam ovakve akcije i sve što pozitivno utiče na našu okolinu, ali šta je sa onima čija je to nadležnost? Da li oni obavljaju svoje dužnosti i redovno održavaju plaže čistim i bez otpada ? A zakupci plaža redovno samo nanose šljunak na neociscene plaže.
    Pametnije bi bilo da se u potpunosti zabrane plastične kese za početak i pomak bi bio ogroman,a pozitivan uticaj na prirodu izuzetan. Takođe malo kućnog vaspitanja ne bi bilo na odmet. Odnekle se mora krenuti.

  2. Da cistimo obale da biste vi postavljali lezaljke i zabranjivali nam pristup?! Od ”Galeba do ”Skvera” nema metar ostavljen za peskire i svi se prave ludi. Pozivam novinare da snime koliko je prostora ostavljeno za peskire.

    16
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code