Mediteranski dan obale obilježen radionicom o praćenju kvaliteta vode na kupalištima

Mediteranski dan obale obilježen radionicom o praćenju kvaliteta vode na kupalištima

0
Podijeli

U  okviru centralne proslave Mediteranskog dana obale, koja je pod sloganom “Sačuvajmo naše more” obilježena u Tivtu, priređen je i okrugli sto u Budvi , o”Praćenju kvalitata morske vode na javnim kupalištima “.

Učesnici su razmijenili  iskustava i praksu u sprovođenju Programa praćenja kvaliteta morske vode na kupalištima u Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj, u svjetlu primjene odredbi EU direktive o upravljanju vodama za kupanje. Ona je u Hrvatskoj već nekoliko godina u punoj primjeni, dok je Crna Gora u postupku transpozicije odredbi ove Direktive u domaćem zakonodavstvu, kazali su iz JP Morsko dobro.

Picerija i restoran

Predstavnici hrvatskih primorskih županija: Dalmatinsko-Neretvanske, Splitsko-Dalmatinske, Zadarske i Primorsko-goranske, te predstavnici županijskih zavoda za javno zdravlje predstavili su zakonski okvir, program monitoringa, iskustva u praćenju kvaliteta  mora, način obavještavanja i  obrade podataka, kao i postupanje u slučaju kratkotrajnog i iznenadnog zagađenja  u Hrvatskoj. Iznijeli su i svoje iskustvo u uspostavljanju i održavanju profila mora za kupanje u skladu sa zahtjevima EU Direktive.

Pored predstvanika Morskog dobra, u radu skupa učestvovali su i predstavnici  Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za inspekcijske poslove, te Instituta za biologiju mora iz Kotora, Instituta za javno zdravlje i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju iz Podgorice i  Šibensko-Kninske županije.

Edukativne aktivnosti za najmlađe

Mediteranski dan obale obilježen je i nizom edukativnih radionica i aktivnosti u organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u Tivtu, na kojima su najmlađi edukovani o potrebi očuvanja morskog biodiverziteta, reciklaži  i smanjenju otpada u moru.

U saradnji sa Ronilačkim klubovima “Arsenal” i “Neptun” tokom vikenda sprovedena je akcija čišćenja morskog dna, dok će se otpad koji je prikupljen u moru razvrstati i selektovati u skladu sa standardima EU direktive o morskoj strategiji uz pomoć stručnjaka iz  Instituta za biologiju mora iz Kotora, na radionici  koja će se organizovati tokom ove sedmice.

U saradnji sa Ronilačkim klubom “Neptun Mimoza” Javno preduzeće pripremilo je i realizovalo predavanje za učenike SMŠ “Mladost” na temu “Ronilaštvo u ekologiji”, u okviru kojeg su djeca imala priliku da se upoznaju sa veoma važnom ulogom ronilaca i ronilačkih klubova u zaštiti životne sredine obale i mora.

U organizaciji Fondacije “ReCan” održana je i radionica o reciklaži otpada  u okviru kampanje “Svaka limenka se računa”. Tokom ove akcije djeca su imala priliku da čuju predavanje o reciklaži i da vozeći posebno biciklo presuju limenke kako bi one bile spremne za reciklažu.

Kroz predavanje i igru djeca su učestvovala i u radionici o biodiverzitetu mora, koju je organizovala NVO “Green Home”.

U okviru dramskog programa za djecu odigrana je predstava “U potrazi za ljubicom”, koja govori o zaštiti obale i mora. Predstavu je pripremio Dramski studio Budva.

Ekološkim akcijama koje su bile organizovane u Tivtu prisustvovala je Željka Škaričić, direktorica Regionalnog centra za prioritetne aktivnosti Meditetrandkog akcionog plana (PAP/RAC) koja ih je pozdravila, pohvalila akcije i pozvala da se i dalje sa istom energijom i entuzijazmom bore za očuvanje obale.

Svim učesnicima su podjeljeni pokloni i materijal na temu zaštite mora i obale. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i ove godine pripremilo je, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, ekološko-edukativni poster na temu “Otpad u moru” koji će narednih sedmica biti distribuiran osnovnim školama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code