Početna Eco MEDITERANSKI DAN OBALE

MEDITERANSKI DAN OBALE

0

dan_obaleTokom ove nedjelje obilježava se Mediteranski Dan obale, u organizaciji Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija. Cilj manifestacije je informisanost i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa.

Za srednjoškolce iz primorskih opština, u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom iz Podgorice i nevladinom organizacijom „Ekovivia“, Javno preduzeća za upravljanje morskim dobrom iz Budve organizuje pokaznu vježbu na temu ˝Kvalitet morske vode i izrada profila plaža˝.

–  Edukacija mladih je najvažnija. U okviru ove vježbe, biće  demonstrirano kako se uzimaju uzorci za analizu morske vode, kako se prikupljaju potrebni podaci i kako se izrađuju profili plaža – kaže za Radio Jadran PR „Morskog dobra“, Sandra Radulović.

Učenicima će biti podjeljenji i  posteri „Fizički procesi u moru“, koji na vrlo slikovit i edukativan način informišu o procesima u moru, kao i nastajanju određenih pojava.

– Cilj je da upoznamo najmlađe generacije sa značajem obale kao i sa savremenim načinima ispitivanja kvaliteta morske vode, jer naše preduzeće  već sedam godina u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom  ispituje kvalitet morske vode  na 85 lokacija duž cijele crnogorske obale – ističe Radulovićeva.

Aktivnosti će biti realizovane danas u Ulcinju i Baru, sjutra u Budvi,  na plaži hotela „Queen of Montenegro“ u Bečićima sa početkom u 9 h, u Kotoru na Žutoj plaži u Dobroti sa početkom u 13 h, a u četvrtak 29. septembra u Tivtu na plaži hotela „Palma“ sa početkom u 9 h i u Herceg Novom na plaži Žalo u 10 časova.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code