Međunarodna federacija novinara upozorava: 90% ubistava novinara nerješeno

Međunarodna federacija novinara upozorava: 90% ubistava novinara nerješeno

0
Podijeli

Kampanju Međunarodne federacije novinara, kojom se vlade pozivaju na odgovornost zbog nerazjašnjenih napada i ubistava novinara podržalo je i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore, navodi se u saopštenju koje potpisuje generealna sekretarka Društva profesionalnoih novinara Crne Gore, Mila Radulović.

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, kada se potencira ovo pitanje, koje bi svakodnevno trebalo da bude u fokusu pažnje s obzirom na važnost novinarske profesije, koja treba da bude u službi javnog interesa.

Picerija i restoran

Slično situaciji u svijetu i Evropi, i u Crnoj Gori je 90 odsto napada na novinare neriješeno, a većih pomaka nema ni nakon formiranja Komisije za istrage napada na novinare koja je koncipirana tako da zaista nema nikakvu moć, sem da ukazuje na propuste istražnih organa.

– Policija i tužilaštvo međutim to ignorišu, a posljedica svega je načelna politička volja Vlade i neriješeni napadi i ubistvo Duška Jovanovića. Uglavnom je riječ o slučajevima gdje su počinioci ili naručioci povezani sa dijelovima tajne službe i mafije, pa se tužioci i policija previše ne trude da ih istraže. To je jasno iz spisa predmeta, u koje sam kao bivša članica Komisije imala uvid, a gdje činjenice ukazuju da nema napora da se obezbjede materijalni dokazi za “operativna saznanja” o izvršiocima zločina i napada – navodi Radulovićka.

Komisija se i u ovom mandatu bavi slučajem ubistva Duška Jovanovića, napadom na novinara Tufika Softića i slučajevima napada na novinare i imovinu redakcije “Vijesti”. Takođe i napadom policije na novinare tokom protesta 17. i 24. oktobra 2016. godine i slučaj kamenovanja prostorija televizije Pink, te slučajem istraživača Jova Martinovića osumnjičenog za krivično djelo organizovanog kriminala.

U prethodnom mandatu Komisija je počela slučaj Jovanovića, Softića, napad na direktora dnevnog lista “Vijesti”, Željka Ivanovića, objedinjeni slučaj novinarke Olivere Lakić, paljenje vozila dnevnika “Vijesti”, napad na urednika “Vijesti”, Mihaila Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića, napad na novinara Mladena Stojovića, slučaj Darka Ivanovića, eksplozijom pred redakcijom “Vijesti”, napad na Jevrema Brkovića, napad Vladimira Bebe Popovića na novinare “Vijesti”, Luku Zekovića i Miodraga Babovića .

Izuzev predmeta novinarke Lidije Nikčević, koji su istražni organi riješili, a koji je i Komisija ranije otvorila, svi ostali su i dalje aktivni.

Drugi slučaj napada na Tufika Softića iz 2013. godine, koji je još u izviđaju, zastarjeva 11. avgusta naredne godine, slučaj Mladena Stojovića zastarjeva 23. maja iste godine i slučaj podmetanja eksploziva kod redakcije “Vijesti” 26. decembra 2018. godine.

Cilj kampanje Međunarodne federacije novinara (IFJ) je podsjećanje vlada na odgovornost za neistražene napade i činjenice da su zločini usmjereni prema novinarima ostali nekažnjeni.

“Ubistvo je najviši oblik tih zločina, ali svi napadi usmjereni na novinare koji ostaju nekažnjeni moraju se osuditi”, potencira IFJ.

DPNCG  će u narednom periodu inicirati izmjenu zakona u pravcu pooštravanja kazni za napade na novinare i nalaženje načina da regionalnom kampanjom novinari dobiju zaštitu po ugledu na službena lica. Za to će trebati jako puno vremena, ali solidarnost i regionalna kampanja mogu uroditi plodom, jer ni jednoj vladi ne odgovara da dobijemo ovakav stepen zaštite, smatra Radulovićka.

– Osnovni sud u Podgorici nedavno je nepravosnažno presudio da je država sprovela nedjelotvronu istragu u slučaju Tufika Softića, koji je član Upravnog odbora DPNCG, za napad koji se desio još 1. novembra 2007. godine. Uskoro se očekuje i odluka Ustavnog suda po tužbi Softića u ovom slučaju, pa se nadamo makar tim prvim pomacima da će pravosuđe i treća grana vlasti,Ustavni sud CG, ozbiljnije shvatiti slobodu informisanja,  zaštitu novinara i te profesije koja je od javnog značaja – navodi ona i dodaje da sljedeće godine očekuju i novi izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, gdje se nemamo čime pohvaliti kada je riječ o napretku u istragama napada na novinare, a nakon što je Komisiju Vlada formirala na predlog Evropske komisije.

DPNCG poziva kolege da prijavljuju probleme sa kojima se sreću u poslu, kao i uvrede, prijetnje, napade na mail društva drustvoprofesionalnihnovinara@gmail.com.
Za pravne savjete dostupan je tim advokata I savjetnika DPNCG, detalje pogledajte na sajtu https://dpncg.weebly.com/zascarontita-novinara.html.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code